A close-up of the lower body surrounded by hormones.

A legtöbben hallottunk már a menopauzára jellemző hőhullámokról, rendszertelen vérzésekről és éjszakai verejtékezésől. De azt tudtad, hogy mindez a hormonok működéséhez vezethető vissza? Ismerd meg, miként változtatja meg a hormonszint a tested működését a menopauza előtti, alatti és utáni időszakban.

A menopauza az, amikor a testünk hormonális változásokon megy keresztül - általában 45 és 55 éves kor között -, amelyek befolyásolják a menstruációs ciklusunkat. Dióhéjban összefoglalva, végül megszűnik a peteérés, és - egyesek örömére, mások rettegésére - teljesen megszűnik a menstruációnk.

Sok nő már a menstruáció végleges megszűnése előtt elkezdi észrevenni a testi változásokat (például hőhullámokat, rendszertelen menzeszt vagy akár tompaságot). Ezeket a változásokat nem mindig könnyű észlelni, és feldolgozni. Akár örülsz, hogy búcsút mondhatsz a menstruációs betét eknek és a tamponnak, akár ideges vagy amiatt, ami rád vár (vagy mindkettő!), ezek az érzések teljesen normálisak – mindannyian átéljük őket, miközben a változókor felé haladunk. És ha pontosan megérted, mi történik a testedben, az segíthet a lelki felkészülésben.

Mi történik a hormonjainkkal a menopauza előtt

Sokunk meglepetésére a menopauza hatásai már egy kicsit a menopauza előtt jelentkeznek. 

A perimenopauza (a menopauza előtti időszak) alatt a petefészek működése megváltozik. Ez azt jelenti, hogy a petefészkek nem termelnek több petesejtet, és kevesebb ösztrogént és progeszteront (a menstruációt irányító dinamikus duót, gyakran "női hormonokként" emlegetik őket) állítanak elő. Úgy kell elképzelni, mint a pubertáskor ellenkezőjét, amikor a szervezetünk több hormont kezd termelni.

Az ösztrogén és a progeszteron csökkenése miatt megváltozik a menstruációs ciklusunk, menstruációnk rendszertelenné válhat, mielőtt egyszer s mindenkorra megszűnne. A perimenopauza alatt normális, hogy a pecsételő vérzéstől az erős menstruációig bármi előfordulhat. Általában, akkor érjük el hivatalosan a menopauzát, ha 12 egymást követő hónapban nem volt menstruációnk.

Hogyan hatnak a hormonális változások a testre a perimenopauza alatt?

A menopauzába való átmenet során a szervezet megpróbál alkalmazkodni az ingadozó hormonszinthez, ami fizikai változásokhoz és tünetekhez vezethet. Ezek mind teljesen normálisak, és a legtöbben tapasztaljuk őket valamikor a klimax előtt és alatt.

Perimenopauzás fejfájás

Egyes nők gyakrabban és intenzívebben tapasztalnak fejfájást ebben az időszakban. Ezt általában hormonális fejfájásnak nevezik (ami egyébként a menstruáció, a terhesség alatt, vagy hormonális fogamzásgátló használata esetén is felléphet). 
 
Ahogy a hormonszint csökken, gyakori, hogy sűrűbb és intenzívebb fejfájás jelentkezik. Általában emiatt nem érdemes aggódni, mivel a menopauza után meg fog szűnni. Tehát, ha úgy érzed, hogy a fejfájás kezd beindulni, egy csendes, sötét helyen pihenj le, és ha szükséges, vegyél be egy vény nélkül kapható fejfájáscsillapítót – az esetek többségében megoldja a problémát.
 
Ha azonban azt veszed észre, hogy a fejfájásod akadályoz a mindennapi életedben, akkor talán érdemes orvoshoz fordulnod. Szükség esetén segítenek megtalálni a legjobb kezelési lehetőséget.

A mellek perimenopauzás változásai

Ahogy közeledik a menopauza, könnyen lehet, hogy a melleid és/vagy a tested megváltozik. Nem pont olyan mint régen - de ez természetes!
 
Alapvetően az ösztrogén hormon tartja hidratáltan és rugalmasan a melleink kötőszövetét.[2] Tehát, ahogy ennek a hormonnak a szintje csökken a szervezetünkben, a melleink összezsugorodhatnak vagy elveszíthetik addigi formájukat. Néha fájhatnak is, vagy kellemetlen érzést okozhatnak.
 
Amikor észrevesszük, hogy testünk hirtelen megváltozik, ez a folyamat sokunkban szorongást vagy zaklatottságot válthat ki - elvégre egy életen át tartott, mire hozzászoktunk! De próbálj meg kíméletes lenni önmagaddal, és ne feledd, hogy nem nézhet ki ugyanúgy mindenki, főleg nem örökké. Bármennyire is ismeretlennek tűnik a tükörkép, te még mindig te vagy. A tested elképesztő dolgokat tett, amivel idáig jutottál az életben, megérdemel némi elismerést, nem igaz?
 
És van néhány dolog, amit kipróbálhatsz, hogy enyhítsd, vagy elkerüld a mell érzékenységét. Figyelj a táplálkozásodra, fogyassz sok zöldséget, és kerüld a koffeint (igen, ez sajnos a kedvenc csokoládédat is érintheti). Érdemes továbbá lenge, kényelmes ruházatot és jól szabott melltartót viselned, hogy a melleidnek kellő alátámasztást biztosíts. 
 
Bármelyik módját is választod annak, hogy megbirkózz a melleid és tested változásával, ne feledd, hogy a kellemetlen érzések nem tartanak örökké, a menopauza után el fognak múlni.
 

Perimenopauzás vérzés

A perimenopauza alatti hormonális ingadozások miatt a menstruációs ciklus szabálytalanná válhat. És ez a gyakorlatban mindenkinél mást és mást jelent, a váratlan foltosodástól kezdve a nehezebb és a könnyebb menstruációig. Ez a hormon-lottó!
 
Sajnos a szabálytalan menstruáció ellen nem sokat tehetsz azon kívül, hogy úszol az árral. Ezért olyan fontos, hogy minden helyzetre felkészülj. Egyszerű megoldás, ha bevezeted a tisztasági betét mindennapi  viselését. Javasoljuk a Libresse dailies V-Protection & Freshness Regular betéteket ilyen célra. Segítenek abban, hogy egész nap száraz és magabiztos lehess, bármi is történjen odalenn. Ha pedig úgy érzed, hogy így sem komfortos a ciklusod fel-felbukkanása, választhatsz menstruációs bugyit is. Ezek ugyanúgy néznek ki, mint a hagyományos alsóneműk, de úgy vannak kialakítva, hogy felszívják a különböző nedveket- a menstruációtól a napi hüvelyváladékig és minden köztes dologig.
 

Perimenopauzás váladékozás

Az ösztrogén és a progeszteron a hüvelyben lévő mirigyeket arra készteti, hogy váladékot termeljenek. A perimenopauza idején, amikor a hormonszintünk egy kicsit felborul, előfordulhat, hogy a folyás színe vagy állaga megváltozik.
 
A tiszta, krémes vagy fehér folyás teljesen normális ebben az időszakban (mindig az), de az is előfordulhat, hogy barnás árnyalatot vesz fel. A barna folyás meglehetősen gyakori a menopauza előtti időszakban. És bár nyugtalanítónak tűnhet, általában nincs miért aggódni - csak egy kis visszamaradt menstruációs alvadt vér keveredik a napi folyásoddal. De a sárga folyásra oda kell figyelni! Ez a hüvelygyulladás (DIV) jele lehet.
Próbálj meg nem aggódni. A DIV tünetei általában néhány nap alatt elmúlnak az előírt antibiotikumok segítségével. Így egy kis orvosi közbenjárással pillanatok alatt visszanyerheted a magabiztosságot a V-zónádban.
 
A menopauza után, amint az ösztrogénszintünk helyreáll, a hüvelyváladékozás gyakorisága általában csökken. [3] Tehát az is teljesen normális, ha a szokásos mennyiségű folyás drasztikus csökkenését észleled.

Milyen más hatással jár a hormonális változás?

A perimenopauza során bekövetkező hormonális változások további hatásokat gyakorolhatnak a szervezetünkre. Az ösztrogénszint csökkenésének következtében, jelentkezhet(nek):
Vannak, akik úgy találják ez időszak alatt, hogy a hüvelyi hidratálók vagy síkosító használata enyhítik a hüvelyi tüneteket, például a hüvelyszárazságot  vagy az aktus közben jelentkező fájdalmat. És ezek az apróságok, mint a rendszeres testmozgás, az egészséges táplálkozás, vagy olyan egyszerű módszerek, mint a réteges öltözködés, segíthetnek abban, hogy fizikailag és lelkileg is jól érezd magad a menopauza átmeneti időszakában. 
 
Ha szeretnél további tippeket és trükköket megismerni a menopauza előtti, alatti és utáni hormonális változásokkal való megbirkózáshoz, iratkozz fel hírlevelünkre.

Normális a menopauza utáni vérzés?

A menopauza utáni vérzés előfordulhat, és általában nem ad okot aggodalomra, de érdemes szemmel tartani és kivizsgáltatni az orvosoddal. Alapvetően a menopauza után a méhnyálkahártya elvékonyodhat és begyulladhat az alacsonyabb ösztrogénszint hatására. Ezt nevezzük hüvelyi sorvadásnak, és a menopauza után vérzést eredményezhet. Vérzést okozhat azonban a hormonpótló kezelés következtében megvastagodott méhnyálkahártya vagy méhnyakpolip (általában ártalmatlan kinövések a méhnyakon) is. [4]

Mindkét esetben érdemes felkeresni egy egészségügyi szakembert, vagy a nőgyógyászunkat, ha a menopauza után több alkalommal is vérzést észlelünk. Bár nagy valószínűséggel nincs ok az aggodalomra, ők biztosan kiszűrik a kockázatokat - és az extra óvatosság még soha senkinek nem ártott!

Hogyan állítja elő a szervezet az ösztrogént a menopauza után?

A menopauza előtt elsősorban a petefészek termeli az ösztrogént. A menopauza idején a petefészek fokozatosan kevesebbet állít elő, míg végül teljesen leáll.
 
A szervezetünk azonban továbbra is termel kis mennyiségű ösztrogént, csak másképp. Az androgén nevű hormont (amely a mellékvesékben található, és néha "férfihormonnak" is nevezik) ösztrogénné alakítja át egy harmadik, a zsírszövetben található hormon, az aromatáz segítségével. Ennyire jól alkalmazkodik a testünk a változásokhoz! [5]

Lehetséges a várandósság a menopauza után?

Bár a menopauza utáni időszakban való várandósság igen ritka, nem teljesen kizárható. Volt már rá példa, hogy a menopauzán átesett nők természetes úton állapotosak lettek [6], de a legtöbbjüknek mesterséges megtermékenyítéssel (IVF) sikerült megfoganniuk.
 
Mivel a menopauza után nincs peteérés (és már nem szabadul fel petesejt a megtermékenyítéshez), sokan vagy donorpetesejtek vagy korábban lefagyasztott petesejtek felhasználása mellett döntenek és a lombik bébi program segítségével válhatnak szülőkké a változókor bekövetkezte után. Azoknak, akik a menopauza után próbálnak babát vállalni, általában hormonterápiára is szükségük van, hogy szervezetüket felkészítsék a beágyazódásra (a megtermékenyített petesejt méhnyálkahártyához való rögzülésének folyamatára) és a terhességre. 
 
Tehát mindenképpen keresd fel orvosodat vagy egy termékenységi specialistát, ha a menopauza után próbálsz babát vállalni. Ők segíteni fognak, és tanácsot adnak az egyedi igényeidnek és körülményeidnek legmegfelelőbb lehetőségekről.
 
Hormonjaink változnak, és néha minden kiszámíthatatlannak tűnik a menopauza során. Bár ez bosszantó lehet, nyugodt lehetsz, hogy a legtöbben hasonló tüneteket és hangulatváltozásokat élnek meg, ezért sosem vagy egyedül a menopauzáddal. Próbálj meg türelmes lenni magaddal és a testeddel ebben az időszakban - gondolj arra a sok csodálatos dologra, amin eddig keresztülvitt. És ha úgy érzed, hogy a menopauza hullámvölgyei túlságosan megterhelőek, nyugodtan kérj segítséget. Beszélj a barátaiddal és a családoddal, vagy fordulj orvoshoz, esetleg terapeutához. Sokan vannak, akik segíthetnek neked, és megnyugtathatnak.
 
Ha szeretnél többet megtudni a menopauza hatásairól, javasoljuk, nézz körül a menopauza és mentális egészség, valamint intimitás témakörben is!

Egészségügyi nyilatkozat

A cikkben szereplő egészségügyi információk kizárólag információs forrásként szolgálnak, és nem használhatók fel semmilyen diagnosztikai vagy kezelési célra. Egészségügyi problémáiddal mindenképpen fordulj orvoshoz!

[Hivatkozások]

[1]  Hormone headaches

[2]  Do breasts undergo changes with menopause?

[3]  Perimenopause and discharge: what to expect

[4]  Postmenopausal bleeding

[5]  Menopause and oestrogen production

[6]  Mirsafi R, Attarha M. Postmenopausal Pregnancy: A Case Report. Iran J Nurs Midwifery Res. 2020 Apr 18;25(3):260-262. doi: 10.4103/ijnmr.IJNMR_94_19. PMID: 32724774; PMCID: PMC7299412.

Továbbolvasok