Egy nő épp hőhullámmal küzd

Megesett már, hogy egyszer csak olyan forróság árasztotta el a testedet, ami még az arcodat is pirosra festette? Akkor valószínűleg egy hőhullámot éltél át. Nézzük hát meg, mi a menopauzával járó hőhullám, és mit tehetsz ellene!

Ahogy a serdülőkor és a PMS is testi változásokkal jár – például szőrnövekedéssel és hangulatingadozással –, a menopauza is rejteget némi kihívást. Talán furcsa érzés, hogy tested olyan jelenségeket produkál, amelyek felett nincs hatalmad, de ettől még a menopauza egy teljesen természetes folyamat, amely azt jelzi, hogy új fejezet kezdődik az életedben.

A menopauza alatt a női test egyre kevesebb hormont termel, és ez különböző jelenségekben mutatkozhat meg. Az egyik leggyakoribb a hőhullám. Van, aki teljes mértékben megússza őket, másokat viszont napjában többször is elönt. Mindenki másképp reagál a perimenopauzára, és az is teljesen normális, ha ezekkel a tünetekkel a menopauza után is szembesülsz. [1] Lovagoljunk még egy kicsit ezeken a hullámokon.

Milyen egy hőhullám?

Veled is előfordult már, hogy egy bók hatására olyan forróság öntött el, hogy még az arcod is belepirult? Valami ilyesmi a hőhullám is. Sokan úgy írják le, mint egy forró légáramlatot, amely felfelé halad a testben, a mellkasban, a nyakban és az arcon, és gyakran jár bőrpírral. [2]

A hőhullámok általában néhány percig tartanak, utána pedig visszaáll a test normál hőmérséklete.

Mi okozza a hőhullámokat?

Hőhullámok általában a menopauza körül jelentkeznek, ezért úgy tartják, hogy a változókorra jellemző hormonális változások okozzák, konkrétan az ösztrogén- és progeszteronszint csökkenése. Ilyenkor teljesen normális, ha ingadozik a test hőmérséklete, és ez néha hőhullámként jelentkezik.

Hőhullámok nappal és éjjel is előfordulhatnak, és ez ellen sajnos nem sokat tehetsz – mint úgy általában a hormonális reakciók ellen. Valamit azért mégis: megpróbálhatod távol tartani magad a hajlamosító tényezőktől. Ezek közé sorolják a fűszeres ételeket, a koffeint, dohányzást, alkoholfogyasztást, vastag ruhaneműket és bizonyos gyógyszereket. Ez persze nem azt jelenti, hogy véglegesen le kell mondanod a kedvenc indiai ebédedről, vagy el kell ajándékoznod a kedvenc kötött pulcsidat. Következzék néhány jó tanács, hogyan vészelheted át könnyebben a hőhullámokat!

Mivel mérsékelhetők a hőhullámok?

A hőhullámok talán kissé kellemetlenek, de teljesen ártalmatlan jelenségek. A tested így közli veled, hogy a menopauza természetes folyamatát éli meg éppen. Szerencsére nem tartanak örökké. De ha úgy érzed, hogy túl sok fejfájást okoznak, íme, néhány jó tanács, hogyan vészelheted át őket könnyebben.

  • Viselj jól szellőző ruhákat, és öltözködj rétegesen, hogy ha elönt a forróság, gyorsan le tudj venni magadról valamit.
  • Aludj hűvösben, és részesítsd előnyben a pamutlepedőt.
  • Vess be hideg vizes borogatást, ventilátort vagy hűsítő bőrpermetet, ami enyhíti a forróságot.
  • Ha azt tapasztalod, hogy az alkohol vagy a koffein hajlamosít a hőhullámokra, inkább mondj le ezekről az italokról. Ha úgy érzed, kávé nélkül egyszerűen nem indulhat a nap, válts koffeinmentes kávéra.
  • Kérdezd meg az orvosodat, hogy milyen gyógyszeres megoldások jöhetnek szóba – például egy hormonpótló kezelés.

Valószínűleg senki nem szereti a hőhullámokat, de ettől még a menopauza egyik leggyakoribb velejárója. Segíthet, ha beszélsz erről az egyik barátnőddel, az anyukáddal vagy valamelyik nőrokonoddal. Ha a hőhullámok zavarba hoznak, idegessé vagy feszültté tesznek, végezz légzőgyakorlatokat, vizualizációs gyakorlatokat, vagy meditálj. Ha úrrá tudsz lenni a negatív érzéseken, akkor a hőhullámok is sokkal elviselhetőbbé válnak.

Láthatod, sok mindet tehetsz, hogy a hőhullámok ne legyenek annyira kellemetlenek! Vigaszt jelenthet, hogy ez az állapot sem tart örökké. Ez csupán a tested kommunikációja, és azt jelzi, hogy egy új, gyönyörű életszakaszba lépsz. Ha szeretnél többet tudni a menopauzával járó változásokról, olvasd el a posztmenopauzális testi változásokról szóló cikket!

Egészségügyi nyilatkozat

A cikkben szereplő egészségügyi információk kizárólag információs forrásként szolgálnak, és nem használhatók fel semmilyen diagnosztikai vagy kezelési célra. Egészségügyi problémáiddal mindenképpen fordulj orvoshoz!


[Hivatkozások]

[1]  https://www.nhs.uk/conditions/menopause/hot-flushes

[2]  https://healthtalk.org/menopause/hot-flushes-and-sweats

Továbbolvasok