Egy női rajzfilmfigura fekszik a kanapén, perimenopauzális tünetei vannak.

Azt hitted, hogy a hormonszinted csak serdülőkorban és a várandósság alatt változik drasztikusan? Ez nem így van.

A változókorról már biztosan hallottál, ám a menstruáció nem egyik pillanatról a másikra szűnik meg. A menstruációs ciklus nem úgy működik, mint egy lámpa, amelyet egy mozdulattal ki lehet kapcsolni. Inkább úgy, mint egy nyári napfelkelte. A színek, a fények, a levegő illata lassan megváltozik, majd szinte észrevétlenül fényárban kezd úszni a táj.

Azt az időszakot, amely közvetlenül megelőzi a menopauzát vagy változókort, perimenopauzának nevezzük. Ilyenkor különböző változásokra figyelhetsz fel magadon és a menstruációs ciklusodban. A tested így készül fel a menopauzára! Érdemes megismerned ennek az időszaknak a tüneteit, hogy tudd, mire számíthatsz, és felkészülj ezekre a változásokra. Ez a téma nem túl népszerű, ezért a médiában nem sok szó esik róla. Pedig rengeteg nőt érint, hiszen mindenki, aki menstruál, egyszer belép ebbe a korba.

Mit jelent a perimenopauza?

A perimenopauza azt jelenti: a menopauza körüli időszak. A menopauzát (változókort, klimaxot) közvetlenül megelőző éveket, valamint a menopauza utáni egy évet foglalja magában. [1] A peteérés leállását és a menzesz megszűnését különböző tünetek jelzik vagy kísérik.

Amikor már nincs petesejtképződés, és a petefészek nem termel ösztrogént, kezdetét veszi a menopauza. Vannak nők, akiknél fokozatos az átmenet, míg másoknál inkább egy hirtelen változásról van szó, és ilyenkor a tünetek is erősebbek. Nem lehet előre tudni, hogyan fog reagálni a tested. De ha kifaggatod édesanyádat, nagynénédet, nővéredet vagy valamelyik más közeli nőrokonodat, a hasonló genetikai háttér miatt esély van rá, hogy te is ugyanúgy fogod megélni ezt az időszakot, mint ők.

Mi történik, amikor leáll a petesejttermelés?

Amint rendszertelenné válik a peteérés, úgy a menstruáció is egyre kiszámíthatatlanabb lesz. Ennek az a tudományos magyarázata, hogy amikor nincs petesejt, akkor a méh nem készül fel arra, hogy befogadja, vagyis nem vastagszik meg a méhnyálkahártya, és ezután nem válik le, hogy menstruációs vér formájában távozzon a szervezetből. Nincs peteérés – nincs menstruáció. Azért ne legyél türelmetlen, és ne ajándékozd el a menstruációs tamponokat, betéteket vagy kelyheket csak azért, mert egy menzeszed kimaradt! A perimenopauzára jellemző a ciklus rendszertelenné válása, ezért egy elmaradt vérzés még nem jelenti a menstruáció végleges megszűnését.

Mik a perimenopauza jelei?

A tested életed végéig változik: a serdülőkorból felnőttkorba lépsz, a várandósság után jön a szülés utáni állapot, a menstruációs ciklus szeszélyeiről meg már ne is beszéljünk! A perimenopauza is a változás időszaka. Ilyenkor testi, mentális és hormonális változásokon mész keresztül.

Az egyik fontos esemény a peteérés elmaradása. Akkor beszélünk peteérésről vagy ovulációról, amikor a petefészek kibocsát egy érett petesejtet. Az első menstruációtól a menopauzáig rendszeresen van peteérés. A legtöbb nő észre sem veszi, hogy leállt a peteérése (ahogy a peteérést sem igazán szoktuk érzékelni), ám a perimenopauza során jelentkező tünetek arra figyelmeztetnek bennünket, hogy ez hamarosan be fog következni. Ilyen jel a rendszertelen menstruáció, a hőhullámok és az éjszakai izzadás.

A menzeszhez hasonlóan ilyenkor a hormonszintek is elég hullámzóak tudnak lenni. Ha elmarad a peteérés, nem termelődik progeszteron, ami kiváltja a menstruációt, miközben az ösztrogén szintje tovább emelkedik. Ez olyan váratlan jelenségeket okozhat, mint a két havivérzés között megjelenő pecsételő vérzés vagy a szokatlanul erős menstruáció.

Milyen tüneteket figyelhetsz meg a perimenopauza alatt?

Egy betét ikonja, körülötte kérdőjelek szimbolizálják a menstruáció szeszélyességét.
Kiszámíthatatlan menstruáció

Változik a menstruáció gyakorisága és erőssége. Az egyik hónapban a legnagyobb betét sem elég, a következőben meg egyáltalán nem jön meg. Vagy fordítva.

Egy rózsaszín ventilátor ikonja, amely a hőhullámok kezelésére utal.
Hőhullámok

Az arcodat, nyakadat és mellkasodat hirtelen elönti a forróság. Olyan érzés, mintha túl sok bort ittál volna, pedig közelében sem jártál a borospohárnak.

Egy csillagokkal körülvett hold ikonja, amely a premenopauzával járó éjszakai izzadást jelképezi.
Éjszakai izzadás

Ez a hőhullámhoz hasonló érzésekkel jár, de éjszaka történik. Sokszor arra ébredhetsz, hogy hihetetlenül meleged van, az átizzadt pizsamád pedig teljesen rád tapad. Segíthet, ha beszerzel egy ventilátort, könnyű hálóruhát viselsz, és kikészítesz egy pohár vizet az éjjeliszekrényedre.

Egy tengerészkék párna ikonja, amely a perimenopauzális tünetek közé tartozó alvásproblémákat jelképezi.
Nyűgös éjjelek

Mindenkinek jár a pihentető alvás, de nem minden éjszaka egy leányálom, függetlenül attól, hogy életed melyik időszakában vagy. A klimaxoló nők 28-63%-a rosszul alszik, ami szorosan összefügg a hőhullámokkal és az éjszakai izzadással. [2]

Egy lassú haladást mutató sebességmérő ikonja, amely a perimenopauzális tünetek miatti csökkent szexuális vágyat jelképezi.
Csökkenő szexuális vágy

Veled is előfordul néha, hogy nincs kedved a szexhez, mert túl fáradt, éhes vagy elfoglalt vagy? A változókor is negatív hatással van a szexuális vágyra.

Egy rózsaszín kaspóban lévő kaktusz ikonja, amely a premenopauzára jellemző hüvelyszárazságot jelképezi.
Hüvelyszárazság

Hüvelyszárazság nem csak változókor alatt jelentkezhet, de erre az időszakra meglehetősen jellemző. Az ösztrogénszint csökkenése miatt a hüvely és környéke irritálttá és fájdalmassá válhat, ami nem tesz jót a szexnek.

Hogyan enyhítheted a perimenopauzális tüneteket?

A perimenopauza alatt jelentkező rendszertelen menstruáció az egyik hónapban erős, a másikban gyenge lehet, egyszer rövidebb, máskor hosszabb ideig tarthat. Ilyenkor könnyű elveszíteni a fonalat, és nehéz megmondani, mikor kezdődik és mikor ér véget a ciklus, ráadásul a rendszertelenség miatt az ovulációs kalkulátor sem sokat ér. Van, aki a peteérés leállása után még évekig menstruál, de a ciklusa teljesen kiszámíthatatlanná válik.

Segíthet, ha lejegyzed a menstruáció és bármely más típusú vérzés vagy folyás dátumait egy jegyzetfüzetbe vagy a telefonodba. Így egy darabig követhetők az események. Érdemes egy egészségügyi betétet tartani a táskádban, hogy soha érjen váratlanul, ha hirtelen elindul a vérzés, vagy egyszerűen mindig helyezz be egy tisztasági betétet az alsóneműdbe.

Ha nehezen viseled a perimenopauza tüneteit, vagy nyugtalankodsz miattuk, fordulj az orvosodhoz. A változókorral foglalkozó oldalon további információkat találsz arról, hogyan enyhítheted ezeket a panaszokat.

A perimenopauzális tünetek könnyen kibillenthetnek a lelki egyensúlyodból. A test, amit oly jól ismertél, hirtelen változásnak indul, és számtalan újdonsággal kell megbarátkoznod. A belső változások a testeddel kapcsolatos érzelmeidre is hatással lehetnek, és megingathatják a magabiztosságodat.

Fontos, hogy tudd, nem vagy egyedül. Mindenki, aki menstruál, előbb vagy utóbb átesik ezen az időszakon. Emlékezz, milyen volt a serdülőkorral járó változásokkal szembenézni! Akkor is sikerrel vetted az akadályokat, most sem lesz ez másképp – és a klimax legalább nem jár pattanásokkal…

Te már túl vagy a perimenopauzán? Mi hiszünk abban, hogy erről a témáról beszélni kell. Fontos, hogy odafigyeljünk másokra, tanuljunk egymástól, és támogatni tudjuk egymást. Ha van kedved, mondd el nekünk a történetedet!

Egészségügyi nyilatkozat

A cikkben szereplő egészségügyi információk kizárólag információs forrásként szolgálnak, és nem használhatók fel semmilyen diagnosztikai vagy kezelési célra. Egészségügyi problémáiddal mindenképpen fordulj orvoshoz![Hivatkozások]   

[1]  https://www.imsociety.org/menopause_terminology.php 

[2] https://www.womens-health-concern.org/help-and-advice/factsheets/menopause-and-insomnia/

Továbbolvasok