Arra az esetre, ha valamilyen kérdés merülne fel benned termékeinkkel kapcsolatban, összegyűjtöttünk néhány választ számodra. Tudjuk azonban, hogy minden eset egyedi, így, ha többet szeretnél megtudni, kérünk, lépj velünk kapcsolatba.

Nem vagyok benne biztos, hogy mit jelent az, hogy „bőrgyógyászatilag tesztelt”. Az Essity termékei bőrbarátok?

Igazából nem létezik hivatalos definíció erre a fogalomra. Általában a „bőrgyógyászatilag tesztelt” azt jelenti, hogy a terméket letesztelték, és biztonságosnak bizonyult az emberi bőr számára. A valóságban minden vállalat, aki ezt állítja termékeiről, a saját meghatározott módszerével teszteli azokat. Az Essity-nél ez azt jelenti, hogy a termékek, vagy azok alapanyagai átestek olyan embereken végzett vizsgálatokon, amik bizonyítják, hogy biztonságosak a közvetlen bőrrel való érintkezésnél.

Nem igazán értem, hogy mit jelent az, hogy „hipoallergén”.
Ezzel nem vagy egyedül. Úgy tűnik, nincs konszenzus arra vonatkozóan, hogy mit is jelent ez a szó. Kozmetikumok és higiéniai termékek esetében általában arra utal, hogy a termék kevesebb allergén reakciót vált ki, mint egy általános termék tenné azonos használat során. Nincs azonban közös álláspont arról, hogy hogyan is kéne tesztelni a termékeket, vagy hogy mi a pontos definíciója.
 
Mi azoknál a termékeknél használjuk a hipoallergén szót, amik speciálisan arra lettek tervezve, hogy minimálisra csökkentsék az allergiás reakciók kiváltásának kockázatát. Ezek a termékek nem tartalmaznak illatanyagot, vagy bármilyen olyan összetevőt, aminek hatására a bőr érzékennyé válhat.
 
Emellett figyelünk arra is, hogy minden termékünknél szigorúan meghatározzuk azon összetevők számát, amelyek allergiás reakciót okozhatnak. A vásárlói visszajelzések alapján pedig jó úton járunk.
Van annak esélye, hogy az Essity termékek allergiás reakciót váltsanak ki?

Az allergiák mivoltából fakadóan senki nem tudja garantálni, hogy egy termék soha nem fog allergiás reakciót kiváltani. Mindenki másképp reagál egy adott összetevőre, ráadásul ezek a reakciók az egyén életében a különböző életszakaszok során is változhatnak.

Az Essity-nél azonban olyan termékeket tervezünk, amik gyengédek a bőr számára. Már a beszállítóinknál is odafigyelünk, hogy az általuk szállított alapanyagok ne tartalmazzanak allergén összetevőket.

Ahol szükséges, a termékeink készítése során használt összetevőket termékbiztonsági szakértők is értékelik, hogy kiderüljön, azok potenciálisan allergén anyagok lehetnek-e. A hozzánk beérkezett panaszok alapján látszik, hogy a bőrre gyakorolt negatív hatás rendkívül alacsony termékeinknél: kevesebb mint 1 klinikai panasz 100 millió eladott termékenként.

Az Essity végez allergiavizsgálatot a nedvszívó higiéniai termékeknél is (betéteknél, tamponoknál stb)?
Általánosságban nem. Nem végzünk érzékenységi vizsgálatokat sem embereken, sem állatokon – így lehet ugyanis kizárólag ilyen jellegű allergiás reakciókat keresni. 
 
Végzünk azonban bőrirritációs vizsgálatokat embereken, amikkel az átmeneti kipirosodást, szárazságot és viszketést ellenőrizzük az összetevő és a bőr közvetlen kontaktjánál. Nedvszívó higiéniai termékeink gyártása során szigorú eljárásokat követünk annak érdekében, hogy biztonságosak és gyengédek legyenek a bőr számára.
 
Az Essity Globális Beszállítói Standard megtiltja az allergénként ismert összetevők használatát, kivéve azokat az eseteket, amikor a termék illatanyagot tartalmaz. Ebben az esetben ezt jól láthatóan feltüntetjük. Mindazonáltal ezeket az illatanyagokat alaposan felmérjük, hogy teljesen biztonságosak legyenek a rendeltetésüknek megfelelő használatra.
Van olyan összetevő az Essity nedvszívó higiéniai termékeinél (betéteknél, tamponoknál stb), ami bőrirritáció okoz?

Termékbiztonsági csapatunk a termékeinkben szereplő minden összetevőt megvizsgál, hogy azok biztosan megfeleljenek a jogi követelményeknek, és biztonságosak legyenek a rendeltetésnek megfelelő használatnál. Ezek a vizsgálatok tartalmazzák a vegyszermaradványok elemzését, valamint toxikológiai teszteket, mint például az esetleges bőrirritáció vizsgálatát.

Minden bőrirritációs tesztet és tanulmányt egy független etikai bizottság hagy jóvá klinikai orvosok ellenőrzése mellett. Bár azt nem tudjuk garantálni, hogy termékeink nem fognak bőrirritációt okozni, mindent megteszünk azért, hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkentsük ennek kockázatát.

Lehet TSS-em (Toxikus Sokk Szindróma) a tamponok használatától?
Habár rendkívül ritka, a Toxikus Sokk Szindróma (TSS) egy baktériumok által okozott, potenciálisan halálos kimenetelű fertőzés, ami veszélyes toxinokat bocsát a véráramba. Időben felismerve és kezelve könnyen gyógyítható.
 
Mindazonáltal a TSS nem köthető közvetlenül a tamponhasználathoz. A TSS fertőzések mindössze nagyjából fele köthető a menstruációhoz, és akkor is előfordulhat a menstruáció alatt, ha nem használunk tampont.
 
Minden esetben olvasd el a használati utasítást, és kövesd a tanácsokat, hogy milyen nedvszívó képességű tampont érdemes választanod, valamint tartsd be a maximális hordási időt.
 
Ha többet szeretnél megtudni, kattints ide.
Vannak olyan vegyszerek az Essity termékeiben, amik hatással lehetnek a hormonjaimra?
Termékbiztonsági csapatunk minden tagja használja az Essity termékeit otthonában, így saját családunk biztonságát bízzuk rájuk.
 
Amikor a vegyszerekről van szó, amik hatással lehetnek a hormonokra, ismét csak nagyon szigorúan járunk el. Megköveteljük beszállítóinktól a teljes átláthatóságot az ilyen jellegű vegyszerek potenciális jelenlétével kapcsolatban. Keressük a meghatározott összetevők nyomait, és biztosra megyünk, hogy vagy nem észlelhetőek, vagy annyira minimálisan vannak jelen, hogy bőven az aggodalomra okot adó szint alatt vannak.
 
A tudomány ma még nem tud mindent a vegyszerekről, amik hatással vannak a hormonokra. Éppen ezért folyamatosan odafigyelünk, és elemezzük az új bizonyítékokat és fejleményeket a termékbiztonsági eljárásoknak megfelelően.
Az Essity termékei tartalmaznak olyan vegyszereket, amik miatt aggódnom kéne?
Nem használunk semmilyen koncentrált vegyszert, ami ártalmas lehet. Sok aggodalomra okot adó vegyszer jelenléte elkerülhetetlen, mivel kis mennyiségben jelen vannak a természetes vagy mesterséges anyagokban – ez azonban mindössze az egész milliomod, billiomod vagy trilliomod része. Összehasonlításképpen: az egy trilliomod olyan, mint egy másodperc minden 32 000 évben.
 
Ahhoz, hogy egy termék zöld lámpát kapjon termékbiztonsági csapatunktól, először át kell essen egy gondos termékbiztonsági vizsgálaton, hogy biztosak legyünk benne, hogy semmilyen potenciálisan ártó vegyszer nincs jelen olyan koncentrációban, ami magasabb lenne, mint amit a legfrissebb tudományos kutatások biztonságosnak ítélnek.
A természetben létrejövő vegyszerek jobbak/biztonságosabbak, mint az ember által előállítottak?
Egy általános tévhit, hogy az „organikus” egyenlő a jóval és biztonságossal, míg a „szintetikus” egyenlő a rosszal és mérgezővel. Valójában nem lehetséges az ilyen egyértelmű megkülönböztetés. A természetből származó vegyszerek keveréke is lehet rendkívül mérgező alacsony dózisban – jó példák erre a mérgező gombák vagy a nyers vesebab.
 
Másfelől a szintetikus C-vitamin semmilyen formában nem különbözik a narancsból előállított C-vitamintól. Az íze és a hatása is teljesen megegyezik a kettőnek.
 
Ami valójában számít, mikor egy termék biztonságosságát meghatározzuk, az az, hogy milyen vegyszereket és milyen mennyiségben tartalmaz, nem az, hogy természetesek, vagy egy laborban lettek előállítva.
Az Essity használ újrahasznosított alapanyagokat/hozzávalókat a termékeiben?

Persze! A fenntarthatóság az egyik legmagasabb prioritást élvezi az Essity minden márkájánál. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy termékeink és szolgáltatásaink fejlesztése által hozzájáruljunk az emberiség jóllétének növeléséhez, valamint csökkentsük környezeti lábnyomunkat. Erre tökéletes módszer, hogy termékeink előállításánál újrahasznosított anyagokat is használunk. Zsebkendőgyártásunk során például több mint 40%-ban megújuló rostokat használunk.

Az Essitynél folyamatosan új módszereket keresünk, hogy többet hozzunk ki kevesebből azáltal, hogy vékonyabb vagy összetömörített termékeket gyártunk, amik még jobban funkcionálnak, mialatt kevesebb anyag van bennük és kevesebb hulladékot is termelnek.

Egy olyan társadalom részévé szeretnénk válni, ahol az új dizájnok és trendek mellett az innovatív módszerek is nagy szerepet játszanak, és ahol a megújuló, illetve újrahasznosított anyagok használata magától értetődő.

Rossz dolgokat hallok a fehérítésről. Az Essity termékek fehérítettek?

Az Essity higiéniai termékekben egyetlen anyagot sem fehérítünk klórgázzal (elemi klór). Valószínűleg ez az az anyag, amiről rosszat hallottál.

Az általunk elfogadott fehérítési metódus (cellulózpép és viszkózrostok esetében) az ECF (elemi klórmentes) és a TCF (teljesen klórmentes) módszer, amelyeket az Európai Ipari Emissziós Irányelv is a legjobb jelenleg elérhető technológiáknak tart. Ezek az eljárások csekély környezetterheléssel bírnak, emellett biztonságosak is, nem kell tartani a vegyi anyagok nyomaitól. 

Aggódom a sok műanyag miatt. Mit tesz az Essity a műanyagok felhasználásának csökkentése érdekében?

Erre is nagy figyelmet fordítunk, ezért kizárólag akkor használunk műanyagot, ha ez szükséges ahhoz, hogy a termékek ne csak tiszták, hanem biztonságosak is legyenek. Emellett egyre kevesebb alapanyag kerül felhasználásra, és folyamatosan növeljük a megújuló, illetve újrahasznosított műanyagok arányát. Ennek egyik példája a sztreccsfólia optimalizált felhasználása, amely lehetővé tette, hogy csökkentsük a műanyagok használatát az European tissue sites-okban.

Az Essity aktív tagja az Ellen MacArthur Alapítvány „New Plastic Economy” műanyagipari kezdeményezésének. Célunk, hogy minden csomagolásunk 100%-osan újrahasznosítható legyen, és hogy 2025-ig csomagolásaink 85%-át megújuló vagy újrahasznosított anyagokból állítsuk elő.

Miből készülnek a műanyag palackjaitok? Tartalmaznak biszfenol A-t?

Műanyag palackjaink polietilénből készülnek. Az Essity globális beszállítói szabványa tiltja, hogy biszfenol A-t adjanak hozzá bármely nyersanyagunkhoz, és a gyártási folyamat során sem használjuk. Tehát nem, a biszfenol A-tól sem kell tartanod. 

Kell-e aggódnom az Essity nedvszívó higiéniai termékekben található biszfenol-A miatt?

Nem kell aggódnod, ugyanis a globális beszállítói szabványunk kifejezetten tiltja a vegyület nyersanyaghoz adását, és a nedvszívó higiéniai termékeink (törlőkendő, tampon, betét és menzesz bugyi) gyártási folyamatában sem használjuk. 

Az inkontinencia, csecsemő- és női nedvszívó termékeink alapanyagainak kémiai elemzési programjának köszönhetően magabiztosan kijelenthetjük, hogy a lehetséges nyomok, még ha kimutathatók is, nagyon alacsonyak – jóval a biztonsági és szabályozási határértékek alatt maradnak.

Igyekszem tisztában lenni a rejtett formaldehidekkel a mindennapi termékekben. Az Essity termékek tartalmazzák ezt a vegyületet?

Az Essitynél soha nem adunk szándékosan veszélyes anyagokat a termékeinkhez, és természetesen ez magába foglalja a formaldehidet is. Ennek ellenére a nyersanyagokban vagy a technológiai vegyszerekben nyomokban előfordulhat, de észlelésekor alig haladja meg a kimutathatósági határt, így nem kell aggódni.

Az Essity intimmosakodók tartalmaznak-e veszélyes vegyszereket?

Csak jóváhagyott összetevőket tartalmaznak, és szigorú eljárásokat követünk annak érdekében, hogy termékeink biztonságosan használhatók legyenek több millió vásárló számára. Minden alapanyagot nagy körültekintéssel választunk ki, és minden Essity intimmosakodót nőgyógyászati ellenőrzés mellett tesztelünk. Teljesen nyugodt lehetsz, a termékek biztonságosak rendeltetésszerű használat esetén.

Aggódom a ftalátok családom és saját egészségemre gyakorolt hatása miatt. Az Essity termékek tartalmazzák-e ezt a vegyületet?

A ftalátok olyan vegyi anyagok csoportja, amelyek megzavarhatják a normál hormonális működést, és az endokrin rendszerre károsító hatással lehet. 

Az Essitynél szándékosan soha nem adunk ftalátot a nedvszívó higiéniai termékeinkhez. De mint minden más nemkívánatos vegyszer esetében is, nyomokban találkozhatunk vele a nyersanyagokban. Ezek az értékek viszont olyan kicsik, hogy alig észlelhetők – jóval a biztonságosnak tartott szintek alatt maradnak.

Aggódom, hogy az Essity termékek tartalmaznak dioxint. Félnem kell ettől?
Nem. Az Essity termékekbe bekerülő anyagok egyikét sem fehérítik klórgázzal (elemi klórral) – ez a fehérítés termeli a dioxinokat.
 
Az Essity nedvszívó higiéniai termékeken végzett kémiai elemzés kimutathatósági határa rendkívül alacsony, és az általa észlelt dioxinszint csaknem megegyezik a természetes módon előforduló értékkel, jóval a szabályozási határértékek alatt marad. 
 
A lényeg, hogy semmiképp sem kell tartanod tőle, termékeink teljesen biztonságosak.
Valóban biztos lehetek abban, hogy az Essity termékek nem tartalmaznak olyan vegyi anyagokat, amelyek rákot okozhatnak?
Egyetlen Essity termék sem tartalmaz olyan hozzáadott vegyszert, amely káros lehet a fogyasztók egészségére nézve. Fontos megérteni, hogy vegyi anyagok mindenütt előfordulnak, - a természetben is - tehát nyomokban megtalálhatók lehetnek a termékeinkben, de ezek a mennyiségek rendkívül csekélyek és teljesen biztonságosak.
 
A globális beszállítói szabványunk - amelynek minden beszállítónk megfelel - egyértelműen megtiltja az ismert rákkeltő és mutációt okozó vegyi anyagok szándékos felhasználását. Természetesen a gyártási folyamatainkban sem használunk ilyeneket. 
 
100%-ig biztos lehetsz benne, hogy termékeink nem tartalmaznak rákkeltő anyagokat olyan mennyiségben, amely veszélyes lehet. 
Az Essity nedvszívó higiéniai termékek (betét, tampon, menzeszbugyi) tartalmaznak parfümöt vagy parfümkomponenst?
Néhány betét igen. Gondosan kiválasztjuk és bevizsgáljuk a termékekben található parfümöket, hogy meggyőződjünk biztonságosságukról. Ha illatanyagot tartalmaznak, ezt egyértelműen jelezzük a címkén: „parfümöt tartalmaz” vagy „illatos”.
Vannak-e tartósítószerek a nedvszívó higiéniai termékekben? (Betét, tampon, menzeszbugyi.)
A nedvszívó higiéniai termékek valójában nem igényelnek tartósítást, tehát a válasz: nem.
 
Csak akkor adunk egy termékhez biocid hatású anyagokat, ha annak olyan meghatározott tulajdonságokkal kell rendelkeznie, mint például a szagmegelőzés vagy valamilyen antimikrobiális hatás. A címkéjükről fel fogod ismerni ezeket a termékeket.
 
Az adalékanyagok és a gyártási vegyszerek egy része valóban tartalmaznak tartósítószert, ezért nyomokban előfordulhatnak a termékekben. De ezek a mennyiségek rendkívül alacsonyak, úgyhogy aggodalomra semmi ok!
Mi a helyzet az Essity kozmetikai termékekkel? Tartalmaznak tartósítószert?
A kozmetikai termékek tartósítása elengedhetetlen a biztonságos használat érdekében, hiszen ki vannak téve a mikroorganizmusok támadásainak. Tehát igen, bizonyos kozmetikai termékeinkben tartósítószert használunk – mind a termék sértetlenségének megőrzése, mind a fogyasztó védelme érdekében.
 
Az Essity termékekben használt tartósítószereket úgy választjuk ki, hogy azok biztonságosak legyenek az egészségedre és a környezetre nézve is. Az általunk használt összes tartósítószer törvényes, és számos anyag használatát - az előírásoknál jóval szigorúbban - korlátozzuk, például a formaldehidét és a metil-klór-izotiazolinonét (MIT).
Az Essity kozmetikai termékek tartalmaznak parabéneket?
Fontos tudni, hogy nem minden parabén rossz. A metil- és az etilparabén biztonságosak, amelyek ha jelen vannak az Essity termékekben, akkor a csomag hátoldalán található összetevők listáján tüntetjük fel őket. 
Az Essity nedvszívó higiéniai termékek tartalmaznak azoszínezékeket?
Csakúgy, mint a parabének esetén, nem minden azofestéktől kell félni. Igaz, hogy egyes fajtájuk rákkeltő anyagokat szabadíthatnak fel, ám az EU REACH vegyianyagszabályozása (XVII. melléklet) értelmében nem engedélyezzük ezen potenciálisan rákkeltő azoszínezékek felhasználását.
 
Időnként más, de teljesen veszélytelen azofestékeket használunk bizonyos eljárásokhoz, de csak szigorú ellenőrzés mellett, és kizárólag a termékbiztonsági csapatunk jóváhagyása után.
Az Essity kozmetikumok tartalmaznak színezéket?

Igen, egyes Essity kozmetikumaink tartalmaznak színezőanyagokat. Ezek egyértelműen fel vannak tüntetve az összetevők listáján. Mindig körültekintően választjuk ki a színezékeket, hogy meggyőződjünk a biztonságosságukról az egészségedre és a környezetre nézve egyaránt. 

Tartalmaznak optikai fehérítőt az Essity higiéniai termékek?
Kerülhet optikai fehérítő az olyan ragasztókba, melyeket speciális anyagok, például gumi esetében használunk, annak érdekében, hogy az összetevők tökéletes illeszkedését biztosítsuk az összeállítás során. Ezek a ragasztók minden termékbiztonsági paraméternek maradéktalanul megfelelnek.
 
Optikai fehérítő maradványok továbbá előfordulhatnak az újrahasznosított rostszálakban, melyek a papírzsebkendőknél kerülnek felhasználásra. Az Essity alapvetően nem használ optikai fehérítőket a papírzsebkendők gyártási folyamata során, ez alól nagyon kis számú technikai kivétel akad csak, melyek esetében élelmiszerrel való érintkezéshez is engedélyezett optikai fehérítő kerül használatra.
Teszteltek állatokon?
Mindenkiről szeretnék gondoskodni – az emberekről és a bolygóról is. Ide tartoznak az állatok is.
 
Soha nem teszteljük termékeinket állatokon, hacsak a törvény nem kötelez erre. 
 
Olvasd el az Essity állatkísérletekkel kapcsolatos álláspontját itt.
Tartalmaznak-e allergéneket az Essity termékek?
Termékeink nem tartalmaznak allergénnek minősített vagy általánosan allergénként ismert anyagokat, kivéve az illatanyagokat, a tartósítószereket és minimális mennyiségű speciális összetevőket, amelyeket természetesen alaposan bevizsgálunk.
 
Az olyan termékek esetén, amelyek tartalmaznak parfümöt - például egyes betétek - ezt egyértelműen feltüntetjük a címkén, olyan kifejezésekkel, mint „parfümöt tartalmaz” vagy „illatos”. Ezeket nagy figyelemmel választjuk ki és vizsgáljuk be, hogy meggyőződjünk biztonságosságukról.
Használtok bármilyen állati eredetű anyagot az Essity higiéniai termékekben?
Mi közvetlenül nem. Higiéniai termékeink nem tartalmaznak olyan anyagokat, amelyek direktben állati eredetűek. Ez összeegyeztethetetlen lenne a szemléletünkkel. Ezenkívül állatkísérleteket sem végzünk, kivéve, ha erre jogszabály kötelez. 
 
Ennek ellenére - ugyan az esélye kicsi - nem tudjuk garantálni, hogy az ellátási láncunkban mások nem kerültek kapcsolatba állati eredetű anyagokkal. 
Az Essity termékek vegánok?

Termékeink közvetlenül nem tartalmaznak olyan anyagokat, amelyek állati eredetűek. Ennek ellenére sajnos nem állíthatjuk, hogy vegánok. Ennek az az oka, hogy nem tudjuk garantálni, hogy az ellátási láncban mások nem kerültek kapcsolatba állati eredetű anyagokkal.

Aggaszt, hogy a genetikailag módosított organizmusok (GMO-k) rendkívül elterjedtek manapság. Mi a helyzet az Essity termékekkel?
Nem használunk genetikailag módosított fákból származó farostokat.
 
A két nemzetközi erdészeti program, az FSC (Erdőgondnoksági Tanács) és a PEFC (Erdőtanúsítványi Program) sem engedélyezi a GMO-k használatát az erdőgazdálkodásban. Az Essity pedig csak olyan friss farostokat használ, amelyek FSC- vagy PEFC-tanúsítvánnyal rendelkeznek.
Mi az Essity álláspontja a genetikailag módosított organizmusokkal kapcsolatban?
Az Essitynél elismerjük a GMO-k egészségre gyakorolt kockázatát. Éppen ezért elővigyázatossággal alkalmazzuk a genetikailag módosított organizmusokból származó anyagokat. 
 
Olvasd el az Essity GMO-val kapcsolatos álláspontját itt.