Egy egészségügyi betéten lévő vérfolt illusztrációja

Ijesztő lehet, ha vércseppeket találsz a bugyidon két menstruáció között, főleg, ha egyébként rendszeres a ciklusod. De ne aggódj!

Veled is megesett már, hogy a mosdóban vagy tusolás előtt vércseppeket láttál a bugyid belsejében? Ha ez nem a szokásos menstruáció idején történik, akkor ezt nevezzük pecsételő vérzésnek vagy pecsételésnek. A pecsételésnek több oka is lehet, de szerencsére ezek többsége teljesen ártalmatlan. Olvass tovább, hogy megtudd, mik a pecsételő vérzés okai, és mit kell tenned ilyenkor!

Mi a pecsételő vérzés?

A pecsételő vérzés vagy pecsételés tulajdonképpen egy enyhe vérzés, amely a hüvelyen keresztül távozik a testből, de nem a menstruáció alatt. Előfordulhat tehát, hogy teljesen véletlenszerűen találkozol néhány csepp pirosas-barnás vérrel a fehérneműdön vagy a vécépapíron.

Nyugtalanító lehet, ha a test szokatlan módon reagál valamire. De nem kell mindjárt a legrosszabbra gondolnod, ha pecsételést tapasztalsz két menzesz között. Ennek általában van valamilyen egyszerű magyarázata.

Normális a rózsaszín vagy barna pecsételés?

Megfigyelheted, hogy a pecsételő vérzés színe nem ugyanolyan, mint a menstruációs véré. A pecsételő vérzés a halvány rózsaszínűtől kezdve a rozsdabarnáig bármilyen színű lehet. Mégpedig azért, mert a régi vér, amely nem távozott a méhből az előző menstruáció alkalmával, összekeveredhet a hüvelyi folyással, és a két folyadék keveréke mindig más és más színű lehet.

Nem megszokott, ha hirtelen rózsaszín vagy barna foltokat látsz a bugyidon, de ez a fajta folyás általában nem utal komoly problémára. Beszélj bárkivel, aki szokott menstruálni, és rá fogsz jönni, hogy mindenki tapasztalt már pecsételő vérzést két menzesz között.

Mi okozza a két menstruáció közti vérzést?

A ciklus közepén megjelenő vérzés miatt többnyire nem kell aggódni. Néha csak annyit jelent, hogy a tested alkalmazkodik a hormonális változásokhoz, és ez pecsételő vérzéssel jár. Ám az is előfordulhat, hogy ennél komolyabb dologról van szó, ezért mindenképpen érdemes felkeresned a nőgyógyászodat.

A pecsételő vérzés és a fogamzásgátló tabletta

A hormonális változások tehát pecsételéssel járhatnak, ezért nagyon sokan tapasztalnak ilyen enyhe vérzést olyankor, amikor elkezdik szedni a fogamzásgátló tablettát, vagy épp abbahagyják a szedését. Ezt a típusú pecsételést „áttöréses vérzésnek” is nevezik. Áttöréses vérzés általában a fogamzásgátló tabletta szedésének első 3-6 hónapjában jelentkezik, amíg a test hozzá nem szokik az új, kívülről kapott hormonokhoz.

A vérfoltok elég nyugtalanítóak vagy bosszantóak tud lenni, de ne aggódj, mert az áttöréses vérzés csupán átmeneti, és nem jelenti azt, hogy nem működik a tabletta. Ha ugyanazt a fogamzásgátlót szeded, és az áttöréses vérzés hat hónapon túl is jelentkezik, akkor viszont már szólj az orvosodnak! Lehet, hogy számodra, vagyis a tested számára jobb lenne egy másik típusú fogamzásgátló.

Még több hormonális változás

Nem csak a fogamzásgátló tabletta boríthatja fel a hormonális egyensúlyt. Sok más jelenség is a hormonszintek megváltozásával jár. Például a peteérés (amikor az egyik petefészek kibocsát egy petesejtet), a beágyazódás (amikor a megtermékenyült petesejt befészkeli magát a méhnyálkahártyába), a fogamzásgátló tabletta elkezdése/abbahagyása, valamint a serdülőkor vagy a menopauza előtti időszak.

Amikor belépsz a serdülőkorba, és elkezdesz menstruálni, előfordulhat, hogy évekbe telik, mire rendezetté válik a ciklusod. Ez pedig azt jelenti, hogy két havivérzés között gyakran fogsz pecsételő vérzést tapasztalni. Amikor közeledik a menopauza, a menstruáció ismét rendszertelenné és kiszámíthatatlanná válik, vagyis újra megjelenhet a pecsételés, és egészen addig tarthat, amíg a tested hozzá nem szokik az új helyzethez.

A hormonális változások időszakában tehát nem szokatlan, hogy vércseppeket találsz a bugyidon. De ez nem olyasmi, ami miatt aggódnod kéne.

Egyéb jelenségek, amelyek pecsételő vérzést eredményezhetnek

A pecsételés hátterében súlyosabb tényezők is állhatnak, például egy hüvelyi fertőzés vagy az olyan nemi úton terjedő fertőzések, mint a chlamydia. A vércseppek azt is jelezhetik, hogy terhes vagy, és bár nem mindig jelentik azt, hogy gond van a terhességgel, azért jobb, ha szólsz a nőgyógyászodnak vagy szülészorvosodnak.

A szeretkezés utáni véres pecsétek igen ritkán, de méhnyak- vagy hüvelyrákra utalhatnak, [1] ezért ha ilyesmit tapasztalsz, feltétlenül fordulj orvoshoz. Az is fontos, hogy rendszeresen megjelenj az évente esedékes méhnyakrákszűrésen, akár szoktál vérezni két menzesz között, akár nem.

Hogyan kezeljem a két havivérzés között megjelenő pecsételő vérzést?

Most, hogy ismered a pecsételő vérzés néhány kiváltó okát, biztosan kíváncsi vagy rá, hogy mit kezdhetsz ezzel a jelenséggel. Először is járj utána, mi okozhatja.

Ha felkerested az orvosodat, és ő megnyugtatott, hogy nincs okod aggodalomra, akkor csupán néhány apró óvintézkedéssel megelőzheted a pecsételő vérzés miatti bosszúságokat. Használj tisztasági betétet, hogy megóvd a ruhádat, és mindig legyen néhány tartalék betét a táskádban, hogy ne érjen meglepetés.

A vér látványa ijesztő lehet, de megnyugtathat, hogy a pecsételő vérzés elég gyakori jelenség, és a legtöbb esetben semmi rosszat nem jelent. Mindig hallgass a testedre, és adj neki időt, hogy alkalmazkodjon az új helyzetekhez, legyen az egy hormonális változás vagy bármi más.

Ritkán, de előfordulhat, hogy a pecsételés hátterében valamilyen komolyabb probléma áll, de ne feledd, hogy ha idejekorán orvoshoz fordulsz, akkor gyorsan meg tudjátok tenni a megfelelő lépéseket.

Ha érdekel a menzesz témája, olvasd el, miért változik meg a széklet a menstruáció ideje alatt és mi a helyzet a rendszertelen ciklussal!

Egészségügyi nyilatkozat

A cikkben szereplő egészségügyi információk kizárólag információs forrásként szolgálnak, és nem használhatók fel semmilyen diagnosztikai vagy kezelési célra. Egészségügyi problémáiddal mindenképpen fordulj orvoshoz![Hivatkozások]  

[1]  http://www.nhs.uk/chq/Pages/977.aspx?CategoryID=118 

[2] Hasan, Reem et al. “Patterns and predictors of vaginal bleeding in the first trimester of pregnancy.” Annals of epidemiology vol. 20,7 (2010): 524-31.

[3] Deutchman M, Tubay AT, Turok D. First trimester bleeding. Am Fam Physician. 2009 Jun 1;79(11):985-94. 

[4]  http://www.everydayhealth.com/womens-health/what-happens-when-you-stop-taking-birth-control-pills.aspx

Továbbolvasok