A mellek és mellbimbók különböző fajtái

Ugrálnak, megnőnek, összemennek, megduzzadnak, színt váltanak, egyszer csak megkeményednek, aztán meg fájdogálnak. A mellek és a mellbimbók csodálatos testrészek, és épp itt az ideje, hogy végre szót ejtsünk róluk is! Vizsgáljuk meg a menstruációs ciklusban betöltött szerepüket és a változásuk egyéb okait!

A pubertáskorban sok egyéb újdonság mellett a melled is elkezd kerekedni, a mellbimbód meg egy kissé sötétebb árnyalatot ölt. Van, akinek telt, hetyke melle van, mások apró cicikkel feszítenek – mindkét típus csodaszép! A mellbimbóink is eltérnek egymásétól: színre lehetnek rózsaszínek, barnák, bézsek vagy lilák, formára hegyesek, laposak vagy éppen befelé fordulók. A testünk teljes mértékben egyedi, és erre büszkének kell lennünk.

Van, aki kényelmesebben elvan melltartó nélkül, másnak jól jön a támasz. Ez a te tested, a te döntésed. Számtalan típusú melltartó között válogathatsz. Van csipkés és szexi, sportos és kényelmes… Próbálj fel néhányat, és ügyelj arra, hogy jó méretet válassz! És persze csak rajtad múlik, hogy mennyit mutatsz meg a kebledből.

A pubertáskor végével általában a mellek is elérik teljes fejlettségüket, de ettől még a későbbiekben is nőhetnek vagy épp összemehetnek. Nézzük meg, hogyan változhat a melled és mellbimbód, és mire kell odafigyelned!

Miért fáj a mellem menstruáció előtt?

Volt már olyan, hogy reggel arra ébredtél, hogy melled érzékennyé és duzzadttá vált? Erre akár minden hónapban sor kerülhet, de nem feltétlenül. A menstruáció előtti mellfájdalom a premenstruációs szindróma, vagyis a PMS egyik leggyakoribb tünete. Menstruációs mellfájdalomnak is nevezzük.

Ilyenkor a mell érzékeny, sajog, elnehezül. Megeshet, hogy a szokásos melltartóban alig kapsz levegőt, és még a legegyszerűbb mozdulatot is tompa, ám erős fájás kísérheti. [1] Ennek oka a megváltozott hormonszint. A PMS többi tünetéhez, például a hangulatingadozáshoz, a fejfájáshoz és a puffadáshoz hasonlóan ezt a változást is a női nemi hormonok, vagyis az ösztrogén és a progeszteron szintjének emelkedése váltja ki.

Talán tetszik, hogy ilyenkor nagyobb a melled, vagy pont, hogy utálod ezt a tompa fájdalmat. Ami biztos: mindkettő normalizálódik a menstruáció alatt vagy után. Ha a fájdalom elviselhetetlenné válik, cseréld le a melltartódat egy kényelmes, sportos darabra, vagy ilyenkor egyáltalán ne hordj melltartót, hogy csökkentsd a nyomást. Ha szeretnél enyhíteni a duzzadáson, akár hideg borogatást is tehetsz a melledre.

Miért fáj néha a mellbimbóm?

Nemcsak a mell fájhat időnként, hanem bizony a mellbimbó is. Ráadásul a kifelé forduló mellbimbók hihetetlenül érzékenyek tudnak lenni, és néha egyszerűen minden irritálja őket.

Íme néhány külső tényező, amelyek fájdalmat és irritációt válthatnak ki:

  • Allergiás reakció a mosószerre vagy valamelyik ruha anyagára
  • Kidörzsölődés egy rosszul illeszkedő melltartó vagy felső miatt, főleg, ha edzés közben megizzadtál
  • Szex (a mellbimbókat megviseli, ha eldurvul a játék!)
  • Szoptatás

Aztán itt van még a hormonális változás (beleértve az ösztrogén- és a progeszteronszint megemelkedését), amitől szintén olyan érzékennyé válhatnak a mellbimbók, mint menstruáció előtt.

Enyhítheted a fájdalmat, ha bekened őket egy kis balzsammal vagy hipoallergén krémmel. Ha a mellbimbód testmozgás közben hajlamos a kisebesedésre, edzés előtt kend be egy kis vazelinnel vagy egy hasonló hatású készítménnyel. Ha pedig úgy sejted, hogy a mosószer a ludas, próbálj ki néhány új fajtát, amíg rá nem lelsz a tökéletes megoldásra!

Hogyan kell tapintással átvizsgálni a mellet?

Habár a sajgó mellbimbó és mell inkább idegesítő, mint komoly probléma, azért sajnos néha nagyobb baj is állhat a háttérben, például mellrák. Gyanús lehet, ha csak az egyik mellben vagy mellbimbóban érzed a fájdalmat. [2]

Nagyon aggódsz a mellrák miatt? A mellráknak a fájdalom mellett vannak sokkal egyértelműbb tünetei is. Ilyen például a mellbimbó váladékozása vagy csomók a mellben. Rendszeres otthoni mellvizsgálattal te magad is ellenőrizheted, hogy vannak-e csomók a melledben. Ez első hallásra egy újabb nyomasztó kötelességnek tűnhet, ám hidd el, a mellvizsgálat igazán nem nagy ügy. Mi lenne, ha elindítanád a kedvenc lejátszási listádat, és az önvizsgálatot testápolózás közben végeznéd? Így egészen más lesz a hangulata.

Kövesd az alábbi lépéseket, és gyorsan bele fogsz jönni a rutinszerű ellenőrzésekbe!

  1. Az a legkényelmesebb, ha megállsz a tükör előtt, mert így több oldalról is szemügyre veheted a melleidet.
  2. Ellenőrizd, hogy történt-e változás a mellek és a mellbimbók kontúrjában, látható-e rajtuk duzzanat vagy bemélyedés!
  3. A három középső ujjaddal tapogasd át a mellet és hónaljat! Nyomogasd végig gyengén, közepes erővel és erősebben is, hogy érezd, van-e ott keményedő vagy már kemény csomó. Az ellenőrzést havonta végezd el. [3]

Ha bármilyen olyan változást észlelsz, ami számodra új, mihamarabb keresd fel az orvosodat! Ha ő biztosít arról, hogy nem mellrákról van szó, akkor megnyugodhatsz. Az orvos egyébként további kivizsgálásokra is küldhet, ha szükségesnek tartja. A mell és a mellbimbó megváltozásának számtalan oka lehet, és ezek többsége teljesen ártalmatlan. És ha már itt tartunk: miért is kéne a melleknek tökéletesen simának és szabályosnak lenniük? A valóságban a legtöbb mell nem ilyen! Rengeteg nőnek van valamilyen csomó a mellében, de minden 10 csomó közül csak 1 rosszindulatú. [4]

A mellek nagyszerű és fontos szerepet töltenek be a tested életében – például jelzik, hogy itt a serdülőkor, vagy közeleg a menzesz. Megérdemlik, hogy odafigyelj rájuk, nem igaz? Hiszen minél többet tudsz a melleidről, annál jobban értékeled egyediségüket, és még a saját egészségedre is ügyelsz közben.

Ha szívesen olvasnál még arról, mennyire egyedi a testünk, keresd fel az intim zónáról szóló oldalakat!

Egészségügyi nyilatkozat

A cikkben szereplő egészségügyi információk kizárólag információs forrásként szolgálnak, és nem használhatók fel semmilyen diagnosztikai vagy kezelési célra. Egészségügyi problémáiddal mindenképpen fordulj orvoshoz![Hivatkozások]

[1]  https://medlineplus.gov/ency/article/003153.html

[2]  https://www.nationalbreastcancer.org/breast-pain/

[3]  https://www.nationalbreastcancer.org/breast-self-exam 

[4]  https://www.nhs.uk/common-health-questions/womens-health/how-should-i-check-my-breasts/

Továbbolvasok