Egy várandós nő nézi magát a tükörben

A várandósság rengeteg fizikai és érzelmi átalakulással jár – ezek közül néhányat talán örömmel veszel, mások viszont annál kellemetlenebbek. Akárhogy is vélekedj a terhességgel járó változásokról, érdemes jobban megismerned őket, hogy tudd, mire számíthatsz!

Habár mindenki másképp éli meg a terhességet, az biztos, hogy a teste mindenkinek megváltozik, hiszen egy új életnek kell helyet adnia. Vannak olyan változások, amelyekre fel lehet készülni, mások kisebb-nagyobb meglepetésekkel járnak. Kisebb sokként érhet, ha egyik reggel arra ébredsz, hogy megváltozott a tested. Aggodalomra semmi ok! Ez teljesen természetes dolog.

Ha babát hordasz a pocakodban, vagy gyerekvállaláson töröd a fejed, olvass tovább, hogy megtudd, miként változik a test a terhesség alatt.

Normális a terhességgel járó súlygyarapodás?

A terhesség legmeghatározóbb és leglátványosabb jele a növekvő pocak. Van, akinek alig dudorodik a pocakja – csak annyira, mintha most lenne túl egy bőséges vasárnapi ebéden –, mások hatalmas hasat növesztenek, amit nem lehet nem észrevenni. Idővel egyre szűkebb lesz a kedvenc farmered, a tavalyi nyári ruhád pedig leginkább egy ujjatlan felsőhöz hasonlít. Mindenkinek megváltozik, megnő a teste, hiszen egy új élet növekszik benne, de mindenkinek egy kicsit másképp.

Ám a terhesség alatt nem csak a pocak nő meg. A melleid is egyre teltebbek lesznek, és máshol is észrevehetsz gyarapodást, például a combodon, karodon, fenekeden…

Először talán megörülsz ennek a változásnak, de az is lehet, hogy nehezen fogadod el. Ebben az esetben próbálj meg nem stresszelni rajta! Ehelyett inkább emlékeztesd magad arra, hogy mindez teljesen normális. A testednek meg kell nőnie és zsírt kell elraktároznia, hogy szülés után anyatejet termeljen. [1] Azt is fontos észben tartani, hogy ez az állapot csak átmeneti, és azért van rá szükség, hogy biztonságban legyen a baba. Ha nagyon zavarnak a felszedett kilók, végezhetsz néhány nem túl megerőltető mozgásformát: sétálj, ússz, vegyél részt kismamajógán!

Mi történik a hormonokkal terhesség alatt?

Ha eddig azt hitted, a hormonokkal csak a menstruáció miatt kell foglalkoznod, hát tévedtél. Terhesség alatt a tested óriási hormonális változáson megy keresztül, ezért ha hangulatingadozásaid vannak, most már tudni fogod, hogy mi okozza őket.

Ebben az időszakban négy hormon kerül a középpontba.

Progeszteron

A menstruációs ciklus kapcsán már biztosan hallottál erről a hormonról. De mi a szerepe a terhesség alatt? A progeszteron elsősorban a méh tágulását segíti, hogy otthont tudjon adni a babának. Ezenfelül az ínszalagok lazítását is segíti, vagyis támogatja a szülésre való felkészülést.

Ösztrogén

Az ösztrogént is gyakran hallhattad emlegetni, amikor a menzeszről volt szó. Habár ez a hormon nemzőképes korban mindig jelen van a testben, terhesen sokkal többet termelsz belőle. Ez a plusz mennyiségű ösztrogén azért kell, hogy olyan erek képződjenek, amelyek fontos tápanyagokat juttatnak a méhből a méhlepénybe.

Humán korion-gonadotropin hormon, vagy röviden hCG

Jó, ez most úgy hangzik, mintha egy tudományos-fantasztikus film titkos fegyvere lenne, de a hCG valójában egy szuper hormon, amelynek létfontosságú szerepe van a várandósságban. A hCG olyan folyamatokat irányít, amelyek lehetővé teszik a tápanyagok átadását a magzatnak. Egyébként ez az első hormon, amit a terhességi tesztek érzékelnek. [2]

Humán placentáris laktogén, vagy röviden hPL

Talán már a nevéből kitaláltad, hogy a hPL-t a placenta vagy méhlepény termeli. A hCG-hez hasonlóan tápanyagokat biztosít a magzat számára, és a tejmirigyeket is stimulálja, hogy felkészítse őket a szoptatásra.

Milyen reakciót váltanak ki a terhességi hormonok?

Most, hogy megismerted a várandósságban kiemelt szerepet játszó hormonokat, felmerülhet a kérdés, hogy hogyan hatnak rád fizikálisan és érzelmileg.

Ahogy azt a premenstruációs szindróma (PMS) kapcsán is tapasztalhattad, a hormonszintek változásával érzelmeink is hullámzani kezdenek. Ez alól a terhesség sem kivétel. A várandósság alatt bekövetkező érzelmi változások közé soroljuk a hangulatingadozást, a stresszt, szorongást és szomorúságot (és ezek csak a leggyakoribbak!).

Előfordulhat, hogy a hormonok fizikai tüneteket is produkálnak. Ilyen lehet a reggeli hányinger, a fáradtság és a test általános megduzzadása, a puffadás. [3] De azért jó dolgokat is lehet mondani róluk: a terhességi hormonok boldogsággal tölthetnek el, és még a szex terén is ösztönzően hatnak! Lényeg a lényeg, mindenki másképp reagál rájuk, ahogy a PMS is mindenkire más hatással van. Ezek a jelenségek teljesen természetesek, hiszen a terhesség velejárói, de ha úgy érzed, valami nem stimmel, mindenképpen fordulj orvoshoz!

Várandósság és stressz: a változásokhoz nem mindig könnyű hozzászokni

A terhesség alatti hormonális és fizikai változások kényelmetlen érzéseket válthatnak ki belőled. Ne hagyd, hogy eluralkodjon rajtad a rossz hangulat! Ha folyton elragadnak az érzelmeid, vagy tested olyan kellemetlen tüneteket produkál, mint a puffadás vagy a reggeli hányinger, az a legjobb stratégia, ha saját magadra és a születendő kisbabádra koncentrálsz.

Várandósság alatt roppant fontos, hogy egészségesen étkezz, jó sok vizet igyál, pihenj, és valamilyen kíméletes testmozgást is végezz. Az is jó, ha beszélsz arról, ami zavar. Nyugodtan add ki magadból azokat az érzelmeket, amelyek benned kavarognak! Öntsd ki a szíved a párodnak, a szüleidnek, a barátaidnak vagy a szülészorvosodnak, ha támaszra van szükséged.

(Ez tényleg fontos.) Nők milliói élték már át a várandósság élményét. Ők is egytől egyig átélték az ezzel járó érzelmi hullámzásokat és testi változásokat, vagyis nem vagy egyedül. A változás az élet velejárója, ez alól miért pont egy új élet születése lenne kivétel? Ez a 9 hónap megterhelő lehet, de ne feledd, hogy minden perce megéri!

Ha szeretnél többet tudni a várandósságról, olvasd el a szülés utáni folyásról és a szüléssel kapcsolatos elvárásokról szóló oldalakat!

Egészségügyi nyilatkozat

A cikkben szereplő egészségügyi információk kizárólag információs forrásként szolgálnak, és nem használhatók fel semmilyen diagnosztikai vagy kezelési célra. Egészségügyi problémáiddal mindenképpen fordulj orvoshoz![Hivatkozások]

[1]  https://www.nhs.uk/pregnancy/related-conditions/common-symptoms/weight-gain/

[2]  https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/staying-healthy-during-pregnancy/hormones-during-pregnancy

[3]  https://www.nct.org.uk/pregnancy/how-you-might-be-feeling/emotions-during-pregnancy

Továbbolvasok