Egy nő kaktuszt tart az intim testrésze előtt

Száraznak vagy irritáltnak érzed az intim testrészedet? Legalább egyszer minden nő megtapasztalja a hüvely és a szeméremtest szárazságát. Beszéljünk egy kicsit a hüvelyszárazságról és okairól!

A hüvely és a szeméremtest szárazságának sok oka lehet. A legfontosabb, amit tudnod kell, hogy a hüvelyszárazság nagyon gyakori jelenség. A becslések szerint a 18-50 éves nők 17%-a tapasztalta már, míg azoknál az 51-60 éves nőknél, akik átestek a menopauzán, ez az érték már 50%. [1] Vagyis egy teljesen normális és természetes dologról van itt szó, ami nagyon sok nőt érint. És igaz, hogy egy kis kellemetlenséggel jár, de a hüvely vagy szeméremtest szárazsága rengeteg módszerrel kezelhető.

Nézzük meg, hogy mi okozza a hüvely és szeméremtest szárazságát, milyen praktikus kezelési módszerek és természetes gyógymódok vannak rá!

Mi a hüvelyszárazság?

Egyszer kellemesen nedves, máskor kellemetlenül száraz – a hüvely nedvességtartalma egy pillanat alatt képes megváltozni. Akkor beszélünk hüvelyszárazságról, amikor a hüvely kevesebb hüvelyváladékot termel. A hüvelyváladék a hüvelyből a szeméremtestre kerül, és normális esetben a hüvely bemenetét is nedvesen tartja. A hüvely szárazsága miatt viszont a hüvelynyílás környéke is szárazzá válhat.

A hüvelyszárazság tehát az, amikor a hüvely nem olyan síkos, mint általában. A nedvesség hiánya kellemetlen érzést és kidörzsölődést okozhat, valahogy úgy, mint amikor víz nélkül csúszol le a vízi csúszdán. Ennek az a magyarázata, hogy a szárazság irritációt válthat ki a hüvelynyílás környékén és a szeméremtesten (amelynek része a hüvelynyílás, a szeméremajkak és a csikló is). A hüvelyszárazsággal együtt járhat a szeméremtest viszkető érzése, különböző húgyúti fertőzések, szúró érzettel járó vizelés, fájdalmas közösülés. Ez most ijesztően hangozhat, de ne feledd, hogy ezek gyakori tünetek, és néhány természetes gyógymóddal könnyedén kezelhetők. A hüvelyed néha száraz és irritált, máskor csupa nedvesség, és mind a kettő teljesen normális állapot.

Mi okozza a hüvelyszárazságot?

A hüvelyszárazság néha váratlanul érhet, de sokszor van logikus magyarázata. Melyek a leggyakoribb okok? Íme, a lista.

Az ösztrogénszint csökkenése

A hüvely és a szeméremtest szárazságának leggyakoribb oka az ösztrogénszint csökkenése. Méghozzá azért, mert az ösztrogén a természetes síkosításért felelős hormon. A hormonális fogamzásgátlók, a perimenopauza, a menopauza, a szoptatás, az antidepresszánsok és a kemoterápia csökkentheti az ösztrogénszintet, vagyis hüvelyszárazsághoz vezethet. Persze nem véglegesen: az ösztrogénszinted ugyanis folyamatosan, egy életen át változik, és általában saját magát szabályozza. Vagyis pánikra semmi ok! 

A szexuális vágy hiánya

Az iskolai szexuális felvilágosító órákon biztosan hallottál róla, hogy közösülés előtt a hüvely a szokásosnál több síkosító anyagot kezd termelni. Az előjáték hiánya vagy a stressz azonban megakaszthatja a nedvesedés folyamatát. A hüvely száraz marad, és az együttlét valószínűleg fájdalmas élmény lesz.

Higiéniai termékek

Vannak olyan emberek, akik kifejezetten érzékenyek az illatosított intim mosakodógélekre, parfümökre és bőrradírokra. Ezek ugyanis megváltoztathatják a hüvely pH-értékét, és irritálhatják a hüvelynyílás környéki bőrt, amely szárazzá válhat, és kellemetlenül viszkethet. Az illatosított higiéniai termékek nem mindenki számára irritálóak, de azért jó, ha tudod, hogy sokan érzékenyek rájuk. Ha szárazzá vagy irritálttá válik a hüvelyed, főleg, ha pont előtte próbáltál ki egy új terméket, akkor válts tisztálkodószert.

Alapbetegségek

Esetenként a diabétesz és néhány ritka betegség, mint például a Sjögren-szindróma is hüvelyszárazsággal járhat. De semmiképpen sem szeretnénk arra biztatni, hogy saját magadat diagnosztizáld! Ha felmerül egy betegség gyanúja, azt egy orvossal beszéld meg.

Mivel lehet kezelni a hüvelyszárazságot?

Habár a hüvelyszárazság fájdalommal és viszketéssel járhat, ne aggódj, mert általában nincs szó komoly betegségről. A hüvelyi és a hüvelynyílás környéki irritáció enyhítésére sok jó módszer létezik. Az a tény is megnyugtató lehet, hogy valamilyen mértékű hüvelyszárazságot mindenki tapasztal az élete során. Az alábbi listában sok jó módszert találhatsz a hüvelyszárazság természetes és gyógyszeres kezelésére. Fontos azonban, hogy ha a tünetek nem múlnak el, akkor keress fel egy nőgyógyászt.

A hüvelyszárazság természetes gyógymódjai

  • Ne használj illatosított intim mosakodótermékeket! Próbálj ki illatmentes termékeket. Tudtad, hogy a hüvelyi folyás segít megszabadulni a rossz baktériumoktól? Épp ezért a hüvelyt soha nem kell belülről tisztítani.
  • A hüvely nedvesítésére használj természetes vagy vízalapú síkosítót, például Aloe verát, hogy a szex ne legyen fájdalmas élmény. Ez nemcsak a hüvelyszárazságon segít, hanem a közösülést is élvezetesebbé teszi mindkettőtök számára.
  • Gondoskodj tested hidratálásáról: igyál a szokásosnál több vizet. Nemcsak az arcbőröd lesz hálás érte, hanem a hüvely természetes nedvességtartamát is támogatod. Ha unod a vizet, dobd fel egy szelet citrommal! 
  • Szex előtt lazíts egy kicsit, vagy beszéld meg a partnereddel, hogy több időt kell töltenetek az előjátékkal. Ha elengeded magad, és az örömszerzés első szakaszára is több időt szántok, akkor nagyobb az esély arra, hogy a hüvely kellően benedvesedik, ráadásul az élmény is élvezetesebb lesz!

A hüvelyszárazság gyógyszeres kezelése

Gyógyszeres kezelésre nem minden esetben van szükség, ám ha ilyen helyzetben találod magad, ezek a készítmények biztosan megoldják a problémádat. 

  • Használj helyi alkalmazású ösztrogénkrémet vagy pesszáriumot – ezeket a nőgyógyászod írhatja fel.
  • Hidratáld a hüvelyedet kifejezetten erre való hüvelykrémmel, hogy enyhítsd a hüvelyirritációt. Némelyik hüvelykrém vény nélkül is kapható, mások receptkötelesek.

Ne feledd: a szeméremtest- és hüvelyszárazság gyakori jelenség

Habár a hüvelyszárazság aggasztó lehet, és a magabiztosságodra is rányomhatja a bélyegét, emiatt nem kell kiborulnod. Rengeteg nő jár hasonló cipőben, és a mellékhatások is egyszerűen kezelhetők. Ha nagyon aggódnál, keresd fel a nőgyógyászodat, aki biztosan a számodra legmegfelelőbb megoldást fogja javasolni. Elvégre az intim zónáról való gondoskodás mindig jó ötlet! (Emlékszel? Az intim zóna a hüvelyt, a szeméremtestet és az intim terület V alakú részét jelenti.)

Ha szeretnél többet tudni az intim higiéniáról, olvasd el a szeméremtest és a hüvely ápolásáról szóló cikkeket!

Egészségügyi nyilatkozat

A cikkben szereplő egészségügyi információk kizárólag információs forrásként szolgálnak, és nem használhatók fel semmilyen diagnosztikai vagy kezelési célra. Egészségügyi problémáiddal mindenképpen fordulj orvoshoz![Hivatkozások]

[1]  https://www.womens-health-concern.org/help-and-advice/factsheets/vaginal-dryness/

Továbbolvasok