A menstruációs ciklus szakaszait ábrázoló diagram

A menstruációs ciklus (vagy havi ciklus) olyan szeszélyes lehet, mint az időjárás, de óraműpontossággal is működhet. Érdemes megismerned, milyen szakaszokból áll, hogy a ciklus egy-egy eseménye ne érjen váratlanul.

Kezdjük az elején! A menstruáció (menzesz, havivérzés) egy hónapban általában egyszer fordul elő. Ilyenkor mondjuk, hogy „megjött”. Azért hívják menstruációs ciklusnak, mert a vérzés ciklikus, vagyis ismétlődő esemény. Az első havivérzés általában serdülőkorban, 11-14 év körül jön meg, de az sem szokatlan, hogy ennél korábban, 8-9 éves korban, vagy később, 15-16 éves korban jelentkezik először. [1] A menstruáció egy teljesen természetes és normális folyamat, amely azt jelzi, hogy a tested készen áll a várandósságra. Ez persze nem azt jelenti, hogy azonnal gyereket kell vállalnod. Csak azt, hogy ha akarnád, a lehetőséged megvan rá.

Mint minden testi folyamat, a menstruációs ciklusok is egyénenként elég különbözőek lehetnek, de azért a legtöbb havi ciklus egy meglehetősen hasonló mintázatot követ.

Hány napig tart egy normális menstruációs ciklus?

Mielőtt másokhoz hasonlítanád magad, fontos, hogy tudd: nincs két nő, akinek egyforma lenne a ciklusa és a vérzése! És akár tetszik, akár nem, idővel még a saját menstruációs ciklusod is változni fog. Általában minden 21-40. napban új ciklus kezdődik. [1]

A vérzés első napját tekintjük a menstruációs ciklus kezdetének. A „normális ciklus” elég tág fogalom, ezért ne tépelődj azon, hogy a te ciklusod miért más, mint a barátnődé. Mindenkinek egy kicsit másképp működik a teste.

Vannak teljesen rendszertelen ciklusok is, amelyekben semmilyen szabályszerűséget nem lehet felfedezni. Megesik, hogy csak néhány vércsepp jön a szokásos vérzés helyett (pecsételés), vagy a vérzés hirtelen erősre fordul („csak úgy ömlik belőlem!”). Az is előfordulhat, hogy a menzesz csupán egy napig tart, vagy azzal lep meg, hogy egy hónapban kétszer is megjön. Ilyenkor nem kell rögtön pánikba esned. Ezek a jelenségek a legtöbbször csak azt jelzik, hogy tested épp valamilyen hormonális változáshoz igyekszik alkalmazkodni. A menzeszed előbb-utóbb visszazökken a normális kerékvágásba. Ha ez nem történik meg, akkor a biztonság kedvéért számolj be erről a nőgyógyászodnak.

A menstruációs ciklus szakaszai

A menstruációs ciklus 4 különböző szakaszra osztható, és mindegyiknek megvan a maga funkciója. Érdekel, mik ezek? Most megtudhatod!


A menstruációs szakasz

A menstruációs ciklus első szakasza a vérzés első napjával kezdődik, és nem meglepő módon ezt az időszakot menstruációnak nevezzük. A vérzés annak a jele, hogy a petesejt, amely elvándorolt a méhbe, útközben nem találkozott spermiummal, vagy ha találkozott is, nem történt megtermékenyülés.

Tested minden hónapban felkészül arra, hogy esetleg teherbe esel. A méh fala például peteérés után elkezd megvastagodni, hogy mire a megtermékenyült petesejt odaér, már pihe-puha „ágyikóval” várja. Ha a petesejt nem termékenyül meg, akkor persze nincs szükség erre a „paplanra”. Ha nem jött létre terhesség, arra úgy reagál a szervezet, hogy csökken az ösztrogén és a progeszteron nevű hormonok szintje. Ez arra készteti a méhet, hogy ledobja magáról a megvastagodott nyálkahártyát, amely a megtermékenyítetlen petesejttel együtt távozik a szervezetből, mégpedig a hüvelyen keresztül. Ez a menstruáció vagy havivérzés. A vérzés általában 3-8 napig tart. [2] A menstruáció első két napján a vérzés jellemzően erősebb.

Menzesz előtt és alatt enyhe alhasi fájdalmat érezhetsz. Ezeket a menstruációs görcsöket a méhösszehúzódások okozzák: a méh izmai épp azon dolgoznak, hogy leváljon a méhnyálkahártya. A menstruációs görcsök sajnos elég gyakoriak, de most már legalább tudod, mi a szerepük. Szerencsére vannak mozgásformák, amelyek segíthetnek, és persze nyugodtan bevehetsz egy recept nélkül kapható fájdalomcsillapítót is. Ha elviselhetetlennek érzed a fájdalmakat, akkor fordulj orvoshoz!


A follikuláris szakasz

A follikuláris szakasz még a menstruáció alatt kezdetét veszi (tehát a két szakasz egy kicsit fedi egymást), és addig tart, amíg a petefészek ki nem bocsát egy új petesejtet. A follikuláris szakaszban az agy follikulus stimuláló hormont (FSH-t) termel, amely azt az üzenetet adja át a petefészeknek, hogy ideje felkészíteni egy petesejtet a peteérésre.

A megemelkedett ösztrogénszint miatt a méhnyálkahártya ilyenkor ismét megvastagodik. A follikuláris szakasz egészen a peteérésig tart, és az egyéni ciklustól függően 10-17 napos lehet. [3]


Az ovulációs szakasz

Az ovuláció peteérést jelent, vagyis ebben a szakaszban történik a peteérés. Erre akkor kerül sor, amikor a petefészek kibocsát egy tüszőt. Ez amolyan kis zsákocska, ebben ül a petesejt. A tüsző egyszer csak megreped, a petesejt kiszabadul, és a petevezetéken keresztül elindul a méh felé.

A peteérést a megemelkedett ösztrogénszint idézi elő, amely luteinizáló hormon termelésére stimulálja az agyat. A peteérést a luteinizáló hormon szintjének folyamatos növekedése idézi elő. Ebben az időszakban vagy a legtermékenyebb, vagyis ilyenkor van a legnagyobb esélye a teherbe esésnek.

Erre a szakaszra jellemző a sűrű, fehér folyás és a fokozott szexuális vágy. Ezzel azt üzeni neked a tested, hogy ha teherbe szeretnél esni, akkor most próbálkozz.


A luteális szakasz

Peteérés közben a tüsző (az a bizonyos zsákocska) egy sárgatest (Corpeus luteum) nevű sejtképződménnyé alakul. A sárgatest progeszteront és ösztrogént bocsát ki.

Ha a petesejt megtermékenyült, a sárgatestből áradó progeszteron sok olyan folyamatot beindít, amelyek jól jönnek a terhesség korai szakaszában. Ha nem történt megtermékenyülés, a sárgatest lebomlik, és a csökkenő progeszteron miatt leválik a méhnyálkahártya, vagyis megtörténik a menstruáció. [4] 

Ez a szakasz sok érzelmi és testi változással jár. A hasad felpuffadhat, hányingerrel küszködhetsz, a melleid megnőhetnek, és még hasmenés is előfordulhat. Ne lepődj meg, ha sokszor elfog a szomorúság, könnyen felkapod a vizet, vagy folyton sírva fakadsz. Ezek gyakori tünetek, amelyeket menstruáció előtti tünetegyüttesnek vagy PMS-nek nevezünk.

A luteális fázis után az egész ciklus elölről kezdődik.


A menstruációs ciklus körülbelül 450-szer zajlik le az életedben, míg be nem lépsz a menopauza (változókor, klimax) szakaszába, és végül teljesen meg nem szűnik a menstruációd. [5] Ez így egyszerre jó sok információ volt, de ne aggódj, a tested automatikusan végzi ezeket a folyamatokat (köszi, Anyatermészet!). Ami fontos: ha tudod, miért és hogyan működik a menstruációs ciklusod, akkor jobban fogod értékelni tested működését. Ha szívesen olvasnál többet a menstruációról, kattints a menstruációs fájdalomról és a közelgő menstruáció jeleiről szóló cikkekre!

Egészségügyi nyilatkozat

Továbbolvasok