Érett nő a laptopon a menopauza tüneteit keresi

A változókor, idegen szóval klimax vagy menopauza témáját a nők már-már babonásan kerülik, pedig ez is ugyanolyan természetes folyamat, mint a menstruáció. Most megbeszéljük, mikor szokott kezdődni, mik a jelei, és mit tehetsz a kellemetlen tünetek enyhítéséért.

A klimax olyan, mint egy ismeretlen terep. Ha nem készültél fel rá, ijesztő élmény lehet. Ám ha jó előre feltérképezed, mi vár rád, elkerülheted a csapdáit, jobban meg tudsz küzdeni a nehézségekkel, és élvezheted a napos oldalát.

Akkor nézzük: mi a változókor?

Változókornak (klimaxnak, menopauzának) nevezzük, amikor az ösztrogén és a progeszteron csökkenése miatt leáll a peteérés. Ezzel megszűnik a menstruáció. Véget ér a termékenység kora, és a nők számára egy új időszak kezdődik. A korszakváltást sokféle tünet és érzés kíséri. Például érzelmi reakciók. Van, aki örül, hogy többé nem kell a havivérzéssel bajlódnia, míg más nők ugyanezt veszteségként élik meg, és inkább szomorúak. Mindkét érzés normális.

Mik a változókor első jelei?

A változókor első jelei a hőhullámok, az éjszakai izzadás és a rendszertelen menstruáció. Ezt az első szakaszt perimenopauzának nevezik. A klimax első jele általában a menstruációs ciklus megváltozása: a menzeszed szeszélyesebbé válik. A tested és a ciklusod változása meglepetésként érhet, sőt, kibillenthet a lelki egyensúlyból. De gondolj arra, hogy ez egy teljesen természetes folyamat, másrészt úgysem tehetsz ellene semmit, úgyhogy felesleges ezen tépelődnöd.

Tekints úgy a változókorra, hogy most új fejezet kezdődik az életedben. Sokat segíthet, ha megbeszélitek ezt a témát a barátnőiddel vagy a családoddal. Meg fogsz lepődni, milyen felszabadítóan hat, ha kibeszélheted magadból mindazt, ami nyomaszt! Ha pedig kifejezetten nehezen viseled a változókor első tüneteit, kérj segítséget az orvosodtól.

Általában mikor kezdődik a klimax?

A változókor vagy klimax egy folyamat, amelynek különböző szakaszai vannak. Az, hogy hány éves korban kezdődik, az a genetikán múlik. Korán, akár 40 évesen is beköszönthet, de 60 éves korodig is várathat magára. Vagyis elmondható, hogy átlagosan 51 évesen kezdődik. [1] A menopauza különböző életkorokban jelentkezhet, sőt, orvosilag is beindítható, ha egy betegség kezelése ezt indokolttá teszi.

Mikor múlik el a menstruáció?

A perimenopauzális tünetek a menstruáció megszűnése előtt már hónapokkal vagy akár évekkel korábban is jelentkezhetnek, és menzesz megszűnése után akár négy évig is megmaradhatnak. [1] Sokan úgy képzelik, hogy a menzesz egyszer csak abbamarad, volt-nincs. Ám a test nem így működik. Ez egy folyamat.

Ebben az időszakban előfordulhat az is, hogy a menstruáció kifejezetten erőssé válik, vagy épp ellenkezőleg, a vérzés gyenge, és elmaradozik. Lehet, hogy két- három hetente jön meg, vagy hónapokig kimarad. Egy évtizedekig rendszeres ciklus után ezek a változások hideg zuhanyként érhetnek, de próbálj arra gondolni, hogy ez egy természetes folyamat.

Honnan tudhatom, hogy változókorban vagyok?

Amikor észreveszed a változókor első jeleit, beszélj az orvosoddal, és egy vérvizsgálattal erősítsétek meg, hogy valóban klimaxról van szó. Hallgasd meg, mit tanácsol, hogy jobban felkészülhess erre az időszakra. A menopauza tipikus tünetei a hőhullámok, az éjjeli izzadás, az ingerlékenység, a rossz alvás és a hüvelyszárazság. Van, aki enyhe inkontinenciára lesz figyelmes, vagyis időről időre pár csepp vizeletet észlel a bugyiján. Sok nő szédülést, puffadást, testsúlygyarapodást, hangulatingadozást, fejfájást és csökkent szexuális vágyat is tapasztalhat.

Ez a lista nem túl biztató, de szerencsére a tünetek nem egyszerre szoktak jelentkezni. A változókori tünetek egy természetes folyamat velejárói, és csupán azt jelzik, hogy tested igyekszik alkalmazkodni a megváltozott hormonszintekhez. Ha a menopauza tüneteivel küzdesz, nyugodtan beszélgess erről a barátaiddal és a családoddal. Panaszkodj egy kicsit, öntsd ki a szíved, nevessetek együtt, és fogadd el a támogatást, amit a hozzád legközelebb állók nyújtanak!

Milyen kezelések léteznek a klimax tüneteinek enyhítésére?

A változókor érzelmileg nehéz időszak, viszont megkönnyebbülést is jelent, hiszen nem kell többé foglalkoznod a menstruációval és a menzesz előtti kellemetlen tünetekkel. Vannak olyan nők, akiket a menzesz elmaradása magabiztosabbá tesz.

Van, akinél a klimax nem jár tünetekkel, van, akinek az életében csak egy dolog változik meg, míg mások egyszerre több tünettel is kénytelenek megbirkózni. Ha te az utóbbi csoportba tartozol, jó hír, hogy sok tünet sikeresen enyhíthető. Segíthet például a rendszeres testedzés. Az akupunktúra és a hipnoterápia is hatékonynak bizonyult a hőhullámok és az álmatlanság kezelésében. Régebben a hormonpótló kezelésben látták a megoldást, ám a legújabb kutatások szerint ez a fajta kezelés akár mellrákhoz, vérrögképződéshez és agyvérzéshez is vezethet. Érdemes kikérned erről az orvosod véleményét. [2]

A változókorban gyakori a vizeletcsepegés. Ezért jó ötlet, ha mindig tartasz magadnál tisztasági betétet, és ha kell, használod is, hogy felfogja a testnedveket és vizeletcseppeket. 

Élet a változókor után: mire számítsak?

A változókor mindenkinél más tünetekkel jár. Vannak nők, akiknél a klimax a menstruáció megszűnése után csupán 4 évig tart, másoknál ez egy sokkal hosszabb folyamat. A test a saját biológiai óráját követi. Ezt a belső folyamatot nem tudod befolyásolni, ezért felesleges rástresszelned, vagy túl sokat agyalnod rajta.

Ha úgy érzed, hogy segítségre van szükséged, fordulj a Nemzetközi Menopauza Társasághoz (IMS), vagy látogass el az NHS honlapjára.

Te már túl vagy a menopauzán? Mi hiszünk abban, hogy erről a témáról beszélni kell. Fontos, hogy odafigyeljünk másokra, tanuljunk egymástól, és támogatni tudjuk egymást. Ha van kedved, mondd el nekünk a történetedet!

Egészségügyi nyilatkozat

A cikkben szereplő egészségügyi információk kizárólag információs forrásként szolgálnak, és nem használhatók fel semmilyen diagnosztikai vagy kezelési célra. Egészségügyi problémáiddal mindenképpen fordulj orvoshoz![Hivatkozások]

[1]  https://www.nhs.uk/conditions/menopause/

[2]  http://www.webmd.com/menopause/features/hormone-replacement-therapy

Továbbolvasok