Multiple liners placed side by side, comparing different types and textures of yellow vaginal discharge.

Akár élénksárga, akár sárgásbarna, furcsának tűnhet, ha a hüvelyi folyás színe megváltozik. Mielőtt azonban aggódni kezdenél, ne feledd, hogy a hüvelyváladék színe a menstruációs ciklusunk során normális esetben változik – és ennek számos oka lehet!

Bár néha úgy érezheted, hogy te vagy az egyetlen a világon, aki sárga folyást tapasztal, megnyugodhatsz, hogy nem így van. Akár nemrég volt az első menstruációd, akár a menopauzán mész keresztül, a sárgás folyás gyakoribb, mint gondolnád, és legtöbbünkkel előfordul.

Először is, teljesen normális, hogy a hüvelyünk váladékot termel. Egyszerűen így öblíti ki az elhalt sejteket, és így védekezik a káros baktériumok és fertőzések ellen. 

Valójában a teljes menstruációs ciklusunk során (nagyjából minden nap) tapasztalunk hüvelyfolyást. De talán már észrevetted, hogy a folyás legtöbbször fehér vagy színtelen. Mi történik tehát, és mit jelent, ha más színű? Derítsük ki!

Mit jelent a sárga folyás?

A sárga folyás legtöbbször csak a menstruációs ciklus természetes velejárója. Íme néhány a sárga folyás különböző típusai közül, amelyeket tapasztalhatod:

Halványsárga folyás

A halványsárga folyás egy gyakori folyástípus, amelyet még a menstruáció előtt észlelhetsz. Általában krémes vagy ragacsos, és halvány, törtfehér vagy sárgás árnyalatú.
 
A méhnyakunk (a méh hosszú, keskeny vége, amely csatornát képez és a hüvelyhez csatlakozik) minden nap termel egy kis nyákot, hogy segítsen megvédeni a hüvelyünket a káros baktériumoktól és a fertőzésektől. A menstruáció előtt azonban a méhnyakunk a szokásosnál többet termel ebből, amely néha keveredhet a korai menstruáció vérével, ami sárgás árnyalatot eredményez. [1]
 
Ha nem tapasztalsz semmilyen más tünetet, például erős szagot, viszketést, égő érzést vagy bármilyen kellemetlenséget, a halványsárga folyás miatt valószínűleg nem kell aggódnod.

Sárga, vízszerű folyás

A menstruáció előtt jelentkező folyás szintén sárgának, csúszósnak vagy szinte vizesnek tűnhet. Ilyenkor megint csak egy kis menstruációs vér keveredik a szokásos hüvelyi folyással, és általában nem ad okot aggodalomra.

Sárgásbarna folyás

Előfordulhat, hogy a menstruáció utáni első napokban sárgásbarna színű folyást vettél észre. Bár ez elsőre riasztónak tűnhet, a barnás folyás általában normális.
 
A sárgásbarna árnyalat a megmaradt menstruációs vérből származik, amely keveredik a szokásos, napi folyásoddal.
 
Akkor is észlelhetsz sárgásbarna színű folyást, ha a menopauza időszakát éled. [4]Ez teljesen természetes, és a szervezetedben bekövetkező hormonális változások miatt történik.
 
Bármelyik esetben, ha az alsóneműben lévő nedvesség miatt kényelmetlenül érzed magad, kipróbálhatsz egy nedvszívó tisztasági betétet, mint például a Libresse dailies V-Protection & Freshness Extra Longot, amelyre bármilyen hüvelyváladék esetén számíthatsz.

Mikor kell aggódnom a sárga folyás miatt?

Bár egy kis sárga folyás miatt általában nem kell aggódni, néha, amikor kellemetlen tünetekkel jár, a sárga folyás oka fertőzés is lehet.

Sűrű, sárga folyás

Ha azt tapasztalod, hogy a sárga hüvelyváladék állaga hirtelen sűrűvé vált, az fertőzés jele lehet. Ha csomósnak érzed, szinte olyan, mintha inkább darabos lenne (kicsit olyan, mint a túró), mintsem folyékony, akkor a szervezeted talán egy hüvelyi gombás fertőzéssel (más néven szájpenész) próbál megküzdeni.

Gombafertőzést általában akkor kapunk, amikor a természetes hüvelyflóra (a hüvelyben lévő környezet) megzavarodik, és a hüvelyünk a szokásosnál sokkal több élesztőgomba termelésével reagál. 

Ha egyéb tüneteket is tapasztalsz, például viszketést, hüvelyégést, bőrirritációt, repedést (ez olyan érzés lehet, mintha apró papírvágások lennének a szeméremtest körül és a hüvely belsejében), duzzanatot a szeméremtest körül, vagy fájdalmat pisilés közben, [2]

akkor érdemes orvoshoz vagy egészségügyi szakemberhez fordulnod.

Nyugodt lehetsz, az ilyen típusú hüvelyi fertőzések gyakoriak, egyszerűen kezelhetők és gyorsan elmúlnak. Orvosod segíteni fog abban, hogy te és a V-zónád (a hüvely, a szeméremtest és a test V alakú elülső része) újra jól érezzétek magatokat!

Zöldessárga vagy élénksárga folyás

Ha a folyásod (látszólag) a semmiből zöldessárga vagy élénksárga színűvé vált, akkor bakteriális vagy szexuális úton terjedő fertőzéssel (STI) lehet dolgod.

Ha az élénksárga hüvelyváladék erős, kellemetlen szaggal jár együtt (különösen szex után), akkor bakteriális vaginózis (BV) állhat fenn. [3]

A BV egy bakteriális fertőzés, amely rendellenes – néha túlzottan is halszagú – folyást eredményezhet. 

Ne feledd, hogy a gyakori BV-tünetek nem mindig nyilvánvalóak, ezért fontos, hogy rendszeresen járj az orvosodhoz, aki a számodra nem egyértelmű jelekből is észre fogja venni, ha valami nincs rendben. És természetesen akkor is fordulj hozzá, ha az észlelt tüneteid alapján te magad gyanakszol bakteriális vaginózisra – jobb félni, mint megijedni! 

A nemi úton terjedő fertőzések, például a trichomoniázis vagy a chlamydia is hasonló tünetekkel járhat, mint a BV. Honnan tudhatod tehát, hogy érintett vagy-e valamelyikben? A folyás egy kicsit megváltozik: sárga vagy zöld színűvé és nagyon híg, szinte buborékos (kicsit olyan, mint a szappan) állagúvá válik. Rossz szaga is lehet, és további tünetekkel járhat, mint például viszketés és fájdalom pisilés közben.

Ha ilyesmit tapasztalsz, fontos, hogy minél hamarabb beszélj orvosoddal vagy a szexuális egészségügyi klinikával. Bár kényelmetlen lehet egy idegennek megnyílni a szexuális életedről, ne feleddd, hogy a nemi betegségek nagyon gyakoriak, és nincs mit szégyellned. Elég valószínű, hogy orvosod már látott hasonló eseteket korábban.

A sárga folyás lehet a terhesség jele?

Röviden a válasz igen – a sárga folyás néha a terhesség jele lehet, de nem mindig ez a helyzet, ezért még ne kezdj el tervezgetni!
 
A folyás sárgás árnyalata azt jelezheti, hogy a méhnyakváladékban vér van. Bizonyos esetekben ez a terhesség korai szakaszában megjelenő beágyazódási vérzésből eredhet (ez az, amikor a megtermékenyített petesejt a méhnyálkahártyához tapad). [5]
 
Ha tehát nemrégiben védekezés nélküli behatolásos szexben volt részed, és sárga folyást észlelsz az alsóneműdben, érdemes megfontolnod, hogy terhességi tesztet végezz.
Még többet tudhatsz meg arról, hogyan változhat a folyás a terhesség során, ha csatlakozol a Libresse közösségünkhöz.

A menopauza okozhat sárga folyást?

Sokunknál tapasztalhatók változások a folyásunkban a menopauza előtt, alatt és után. Néhányan még a desquamative inflammatory vaginitis (DIV) nevű állapotot is átélik, amely egyfajta hüvelygyulladás, és sárgás színű folyást okozhat.
 
A DIV a menopauza utáni nőknél a leggyakoribb, mivel általában akkor fordul elő, amikor az ösztrogénszintünk gyorsan csökken. Ennek következtében a hüvelyfal vékonyabbá és szárazabbá válik (ezt hívják hüvelyi sorvadásnak), ami gyulladáshoz és fájdalomhoz vezethet. [6]Az is előfordulhat, hogy több hüvelyváladékot veszel észre a fehérneműdben, rossz szaggal és zöldessárga színnel együtt. Néha a DIV más tünetekkel is jár, mint például kismedencei fájdalom, fájdalom szex közben, viszketés vagy égő érzés a szeméremtestben.
 
Bármennyire is fenyegetően hangzik ez az állapot, próbálj meg nem aggódni! Az ilyen hüvelygyulladás kezelése általában nagyon hatékony: a tünetek néhány nap alatt elmúlnak a felírt antibiotikumokkal. Így egy kis útmutatással az orvosodtól szinte pillanatok alatt visszatérhetsz a boldog hétköznapokba.
 
Ne feledd, teljesen normális, hogy a folyásod néha kicsit másképp néz ki, különösen akkor, amikor a tested hormonális változásokon megy keresztül. Ha azonban valami nem stimmel, mindig bízz az ösztöneidben, és fordulj egészségügyi szakemberhez – elvégre te ismered legjobban a tested jelzéseit! Az orvosod pedig ott van, hogy megnyugtasson, és szükség esetén segítsen megtalálni a megfelelő kezelést.
 
Tudj meg többet arról, hogy a különböző hüvelyszagok mit jelezhetnek, vagy milyen lehet a folyás szülés után!

Egészségügyi nyilatkozat

A cikkben szereplő egészségügyi információk kizárólag információs forrásként szolgálnak, és nem használhatók fel semmilyen diagnosztikai vagy kezelési célra. Egészségügyi problémáiddal mindenképpen fordulj orvoshoz!

[Hivatkozások]

Continue Learning