Négy darab különböző színű kiskanál, amelyek a menstruáció alatti vérveszteség mennyiségét jelölik

Az erős menstruációs vérzés vagy más néven menorrhagia valójában elég gyakori. Nem kellemes érzés, ha valaki úgy érzi, hogy „ömlik belőle” a vér, ám az erős menzesz miatt többnyire nem kell aggódni. Jöjjenek a részletek!

Kis túlzással elmondható, hogy nincs két egyforma havi ciklus, és ez alól a vér mennyisége sem kivétel. A vérzés erőssége még egy ember esetében is ciklusonként változhat. Van, hogy néhány barnás pecsét az egész, máskor úgy tűnik, mintha a vérzés soha nem érne véget. A nagyon erős vérzést menorrhagiának nevezzük, és bár ijesztő lehet, nem kell tőle pánikba esned.

Ha gyakran küzdesz hosszú vagy erős (vagy hosszú és erős) menstruációval, a megfelelő menstruációs termékekkel vagy néhány trükk bevetésével elviselhetőbbé teheted ezeket a napokat. Ha pedig kíváncsi vagy rá, hogy mit jelent az erős, normális vagy gyenge vérzés, most megtudhatod!

Mennyi vér számít normálisnak?

Ha veled is előfordult már, hogy a betét vagy tampon cseréjénél úgy érezted, egy egész medencét képes lennél feltölteni, nem vagy egyedül! Ez az érzés azonban becsapós lehet. A legtöbb nő átlagosan 2-3 evőkanálnyi (30-40 ml) vért veszít a menzesz során. [1] Vagyis sokkal többnek saccoljuk a vér mennyiségét. Még az is elképzelhető, hogy egy teljesen normális menstruációt gondolsz erősnek.

Mi számít erős menstruációs vérzésnek?

Az 5 evőkanálnyinál (80 ml-nél) több menstruációs vér, vagy az a menzesz, amelyik 7 napnál tovább tart, már nem tekinthető normálisnak. [2] Vélhetően nincs se időd, se felszerelésed a menstruációs vér méregetésére, de szerencsére másképp is meghatározhatod, hogy a havivérzésed erősebb-e a normálisnál. Ilyen eset például az, amikor kénytelen vagy óránként tampont vagy betétet cserélni, méghozzá egymás után többször is. [1] Az erős menstruációs vérben sokszor vérrögök (vérszövetdarabok) is vannak, és még menstruációs termékek használata mellett is folyton véres lesz az alsóneműd.

Mi okozza az erős menstruációs vérzést?

Erre nincs egyszerű magyarázat. Az erős menstruációval küzdő nők felének semmilyen alapbetegsége nincs. [2] Ám létezik néhány lehetséges magyarázat.

Hormonális problémák

Azok az egészségügyi problémák, amelyek felborítják a hormonális egyensúlyt, a menstruációra is hatással vannak. Méghozzá azért, mert a hormonok (elsősorban az ösztrogén és a progeszteron) irányítják a menstruációt. Ha valami megzavarja a működésüket, az a havi cikluson is meglátszik. A PCOS, az endometriózis , a pajzsmirigyproblémák és a stressz is okozhat hosszabb vagy erősebb menstruációt.

Egyéb egészségügyi problémák és gyógyszeres kezelések

A menstruációs vér nem más, mint a méhfal nyálkahártyája, amely a hüvelyen keresztül távozik a testből. Előfordul, hogy a méh valamelyik belső szövete növekedésnek indul. Ilyen szövetgyarapodás a fibróma vagy a polip. Ezek szintén erősebb menstruációs vérzést eredményezhetnek. A fogamzásgátlók némelyik típusa, például a rézből készült spirál is erősebbé teheti a menstruációt az első 3-6 hónapban, ám ezután a vérzés többnyire normalizálódik.

Mit tegyek, ha a menstruációm erősebb, mint általában?

Lehet, hogy csak úgy érzed, mintha a vérzésed erősebb lenne, mint amilyen valójában, de ettől még sok bosszúságot okozhat a mindennapokban. Ismerős a helyzet, amikor folyton ellenőrizned kell a nadrágodat, van-e rajta folt? Vagy amikor pánikolva riadsz fel az éjszaka kellős közepén, aztán megkönnyebbülve sóhajtasz, amikor látod, hogy a változatosság kedvéért most visszafogta magát a menzeszed? Te is mondtál már le programot, mert menzeszbalesettől tartottál? Hát ez az. Noha még nem tart ott a tudomány, hogy gombnyomásra kikapcsolhasd a menstruációt, létezik néhány módszer, amelyekkel könnyebben átvészelheted azokat a napokat, amelyeken erősebbnek érzed a vérzésedet.

Hallgass a testedre!

Az erős menstruáció gyakori jelenség, és nem mindig valamilyen alapbetegség okozza. Ám ettől még fontos, hogy figyelemmel kísérd a menstruációs ciklusod ingadozását. Jegyezd fel a ciklusok és a vérzés hosszát egy jegyzetfüzetbe, esetleg használj valamilyen alkalmazást vagy cikluskövető eszközt, hogy felismerd, ha valami szokatlan történik. Ha úgy érzed, hogy a menstruációd váratlanul megváltozott, vagy a menstruáció előtti tünetek kifejezetten erősek és zavaróak, kérd ki a nőgyógyászod véleményét! Ne érezd zavarban magad, ha mindent rendben találnak. Sokszor már az is nagyon megnyugtató tud lenni, ha valaki megerősíti, hogy nincs semmi baj.

Használj betétet vagy olyan menstruációs termékeket, amelyek kifejezetten erős menstruációra valók!

Rengeteget jelent, ha megtalálod a számodra és a menstruációd számára megfelelő termékeket, amelyek felől nyugodt lehetsz, és nem izgulod végig a menzesz napjait. Próbálj ki különböző nedvszívó képességű betéteket és tamponokat, vagy a biztonságosabb illeszkedésért használj szárnyas betétet. A megfelelő menstruációs termékekkel könnyebben átvészelheted a menzesz napjait, még akkor is, amikor a vérzés a szokásosnál erősebb.

Kérd ki az orvosod véleményét!

Most már tudod, hogy a menstruációd valószínűleg nem olyan erős, mint gondolnád. Ám előfordulhat, hogy tényleg erősebb a szokásosnál. Ha folyamatosan összevérezed a ruháidat vagy a lepedődet annak ellenére, hogy megfelelő menstruációs termékeket használsz, vagy gyakran látsz nagyobb vérrögöket a kiürülő vérben, beszélj az orvosoddal! Lehet, hogy semmi okod aggodalomra, de ha túlságosan stresszelsz a menstruációd miatt, vagy a vérzés akadályoz a mindennapi tevékenységekben, akkor jól jöhet az orvosi segítség.

A menstruáció jellege egy életen át változik, az első menzesztől egészen a perimenopauzáig , és sokszor közben is. Az erősebb menstruációs vérzés sok fejfájást okozhat. De ha jobban megismered a menzeszedet, és rájössz, mi okozza az eltéréseket, akkor a kezedbe veheted az irányítást, és mindig tudatában leszel annak, mi zajlik a testedben. Ez persze nem megy egyik napról a másikra. Időbe telik, mire hozzászoksz a menstruációhoz, és felfedezed, hogy mit kell tenned a különböző szituációkban. Ha pedig aggódsz (teljesen mindegy, hogy mi miatt), az orvosodra mindig számíthatsz.

Ha szeretnél többet tudni a menstruációról és arról, hogy milyen hatással lehet rád, olvasd el a menstruációs fájdalom enyhítésével és a menstruációs fájdalom okaival foglalkozó cikkeket!

Egészségügyi nyilatkozater

A cikkben szereplő egészségügyi információk kizárólag információs forrásként szolgálnak, és nem használhatók fel semmilyen diagnosztikai vagy kezelési célra. Egészségügyi problémáiddal mindenképpen fordulj orvoshoz![Hivatkozások]

[1]   https://www.cdc.gov/ncbddd/blooddisorders/women/menorrhagia.html

[2]   https://www.nhs.uk/conditions/heavy-periods/

Továbbolvasok