A fogamzásgátlók típusai

Váltanál egy új módszerre, vagy most fogsz először fogamzásgátlót használni? Csak épp fogalmad sincs, milyen hatással lesz ez a testedre? Elmondjuk, hogyan hatnak a fogamzásgátlók a menstruációs ciklusra, és milyen változásokra kell felkészülnöd.

Kombinált fogamzásgátló tabletta, mini fogamzásgátló tabletta, hormonális spirál, rézspirál, fogamzásgátló implantátum, fogamzásgátló injekció, óvszer… Rengeteg fogamzásgátló módszer létezik, és az emberek a legkülönbözőbb okokból döntenek az egyik vagy másik típus mellett. Fogamzásgátlókat használnak a PCOS tüneteinek kezelésére, [1] a nem kívánt terhesség elkerülésére, a menstruáció előtti tünetegyüttes (PMS) enyhítésére, sőt, a nemi úton terjedő betegségek ellen is. [2] De hogyan befolyásolják ezek a különböző fogamzásgátló módszerek a menstruációs ciklust és a havivérzést?

A felmérések szerint a fogamzásgátlóknak vannak olyan mellékhatásaik, amelyek érintik a menstruációs ciklust. Ilyen a rendszertelen vérzés, az erős vérzés, pecsételő vérzés, barna folyás vagy a vérzés elmaradása. Ijesztő lehet, amikor nem jön meg, vagy a ciklusod közepén is vérzést tapasztalsz, de valójában nincs mitől tartanod. Ezek a mellékhatások gyakran csak azért jelentkeznek, mert a testednek egy kis időre van szüksége ahhoz, hogy alkalmazkodjon egy új vagy más fogamzásgátló módszerhez. 

Érdemes megismerned a fogamzásgátlás különböző típusait, hogy tisztában legyél azzal, hogyan befolyásolják ezek a menstruációs ciklust. Így tudni fogod, mi miért történik, melyek azok a tünetek, amikor nincs okod aggodalomra, és azt is, mikor kell orvoshoz fordulnod. Hasonlóképpen, amikor új fogamzásgátló módszert keresel, jó, ha tudod, melyik hogyan hat a menstruációra.

Egyszóval, hogyan hatnak a menzeszedre a fogamzásgátlók?

Minden ember egyedi, ezért a fogamzásgátló módszerekre adott egyéni reakciók különbözőek lehetnek. Ettől függetlenül minden népszerű fogamzásgátlóról lehet tudni, hogy használatukkor milyen változásokra lehet számítani a menstruációs ciklusban.

Ha éppen azt fontolgatod, hogy új vagy más fogamzásgátlóra váltasz, azt tanácsoljuk, hogy keresd fel a nőgyógyászodat vagy egy nőgyógyászati klinikát, és beszéld meg egy szakemberrel, milyen fogamzásgátló módszerek léteznek, és, ami még fontosabb, számodra melyik az ideális. Nem vagyunk egyformák, a testünk sem egyformán reagál. Ezért mindenképpen érdemes meghallgatni egy orvost arról, mi az, ami neked a legjobb!

A kombinált és mini fogamzásgátló tabletta

Ezek talán a legismertebb fogamzásgátló módszerek, de vajon mennyit tudsz arról, hogyan fejtik ki hatásukat? Nézzük meg közelebbről!

A kombinált tabletta orális fogamzásgátló, ami annyit jelent, hogy le kell nyelni. Azért hívják kombináltnak, mert hatóanyaga az ösztrogén és progeszteron nevű hormonok valamilyen kombinációja. Ezt a tablettát mindennap szedni kell, bár az egyes adagok között lehet szünetet tartani, ha az orvos ezt tanácsolja. A kombinált tabletta megakadályozza a peteérést (más szóval az ovulációt). A mini tabletta is egy orális fogamzásgátló, de csak progeszteront tartalmaz. Ez a hormon megvastagítja a méhnyálkahártya által termelt nyákot, hogy megnehezítse a sperma számára a petesejt megközelítését. [2]

Vannak, akik a kombinált vagy mini fogamzásgátló tabletta használatakor az első pár hónap során pecsételő vagy áttöréses (két menzesz között jelentkező) vérzést tapasztalnak. De figyelem! Ez nem jelenti azt, hogy a tabletta hatástalan! Ezek a szokatlan tünetek csupán azt jelzik, hogy testednek egy kis időre van szüksége ahhoz, hogy hozzászokjon a tablettában levő hormonokhoz.

Némelyik tabletta esetén orvosi utasításra egy kis szünetet kell tartani az adagok között. Ezalatt úgynevezett megvonásos vérzés jelentkezhet, de ettől sem kell megijedni! Noha a megvonásos vérzés teljesen úgy nézhet ki, mint egy havivérzés, ez csak annak az eredménye, hogy a szünet miatt a megszokott hormonadagban változás következett be – vagyis nem igazi menstruáció.

Ettől függetlenül, ha bepánikoltál a vérzéstől, vagy hosszú időn keresztül fennálló, makacs pecsételő vérzést tapasztalsz, akkor az a legjobb, ha orvoshoz fordulsz. Ha bizonytalan vagy abban, hogyan kell szünetet tartani két adag tabletta között, kérdezd meg a nőgyógyászodat: ő személyre szabott tanácsokkal fog ellátni, és elmondja, pontosan mit kell tenned.

Hormonális spirál

A hormonális spirált a nőgyógyász vagy egy szakápoló helyezi fel a méhbe, ahol a spirál 3-5 éven keresztül fejti ki fogamzásgátló hatását. Ezeknek a spiráloknak többféle elnevezésük is lehet, de hatásmechnanizmusuk ugyanaz: egy progeszteron nevű hormont bocsátanak a méhbe. [3]

Amennyiben hormonális spirált használsz, a menstruációd valószínűleg visszafogottabban jelentkezik, kevesebb fájdalommal jár, és a vérzés akár teljesen el is maradhat. Egy vérzés nélküli ciklus egyeseket halálra rémít, mások meg diadaltáncot járnak, de bármelyik csoportba is tartozol, tudnod kell, hogy a vérzés elmaradása a hormonális spirál gyakori velejárója. Nincs benne semmi rendellenes, és nem jelenti azt, hogy a spirál hatástalan.

Mindennek az a háttere, hogy a helyileg kibocsátott progeszteron fokozatosan elvékonyítja a méhnyálkahártyát, és amikor eljön a menzesz ideje, nincs vagy csak nagyon kevés méhnyálkahártya marad ahhoz, hogy leválva menstruációs vér formájában távozzon a szervezetből. [3] A spirál felhelyezése utáni első három hónapban rendszertelen vérzés jelentkezhet annak folyományaként, hogy szervezeted csak fokozatosan tud alkalmazkodni az új hormonokhoz.

Fogamzásgátló implantátum

Idegenkedsz attól, hogy egy apró eszközt helyezzenek a méhedbe, de a bőr alá ültetett verzió ellen nincs kifogásod? Akkor beszéljünk a fogamzásgátló implantátumról. (És nem, ez nem az a bizonyos mikrochip, amitől sokan rettegnek!)

A fogamzásgátló implantátum egy kis rudacska, amelyet a karodba, a bőr alá ültet be az orvos vagy szakápoló, és ott 3 évig fejti ki fogamzásgátló hatását. Az implantátum progeszteront bocsát ki, ami megvastagítja a méhnyálkahártya által termelt nyákot, hogy megnehezítse a sperma számára a petesejttel való érintkezést. [5]

A hormonális spirálhoz hasonlóan az implantátum is elvékonyítja a méhnyálkahártyát, amitől a havivérzés visszafogottabbá válik, vagy teljesen meg is szűnik. Megint hangsúlyozzuk, hogy ez teljesen normális jelenség, és csak ennek a fogamzásgátló módszernek a szokásos velejárója.

A fogamzásgátló injekció

A fogamzásgátló injekciót típustól függően 8 vagy 13 hetente kell beadatni, fogamzásgátló hatása szintén a progeszteronadagoláson alapul. [6] Ha már a tű látványától is rosszul vagy, nyugodtan ugord át a következő részt!

Az injekciós védekezés első néhány hónapjában gyakori, hogy a menzesz rendszertelenül jelentkezik, de miután szervezeted alkalmazkodik a beadott hormonokhoz, a havivérzés visszafogottabbá válik, vagy teljesen meg is szűnik.

Rézspirál

Hormonmentes fogamzásgátlót keresel? Létezik egy olyan spirál, ami teljesen hormonmentes! Nézzük meg közelebbről, mi ez, és hogyan működik.

Hogy kerül a réz a méhbe? Elsőre elvetemült gondolatnak hangzik, hogy rezet tegyünk a méhbe, de hidd el, hogy a hormonmentes fogamzásgátló módszerek között a rézspirál rettentő népszerű – és a válasz arra a kérdésre, fogod-e érezni, hogy ott van, az, hogy egyáltalán nem!

A rézspirál egy méhen belüli fogamzásgátló eszköz, amelyet szintén nőgyógyász vagy szakápoló helyez be, és fogamzásgátló hatását 10 évig is megőrzi – vagy amíg ki nem veszik. A rézdrótból rézionok oldódnak ki a méhben, amelyek gyulladásos reakciót hoznak létre. Ez megöli a spermiumokat, és a petesejt beágyazódását is megnehezíti. [3]

A kombinált fogamzásgátló tablettával ellentétben a rézspirál nem szünteti meg a peteérést, vagyis továbbra is „igazi” havivérzésed lesz. Az első 3-6 hónapban erősebb vérzést és nagyobb fájdalmat tapasztalhatsz a menzesz során. Egyelőre senki sem tudja, miért lesz erősebb a vérzés. A vizsgálatok szerint lehetséges, hogy a spirál behelyezésekor a szövetek kissé megsérülnek, és a helyreállításukra termelődő prosztaglandin nevű lipidmolekulák fokozzák valahogyan a vérzést. [4]

Akárhogy is, a szövetek végül begyógyulnak, és pár hónapon belül a vérzés intenzitása is visszatér a szokásoshoz. Mindenesetre ha rézspirált használsz, és valamilyen kellemetlen érzést vagy jelenséget tapasztalsz, számolj be róla az orvosodnak.

Óvszer és egyéb helyi fogamzásgátlók

Volt felvilágosító órátok a suliban? Emlékszel arra a kínos feszengésre, mikor az óvszerről volt szó? Ezzel nem vagy egyedül… De maga a téma tényleg fontos, úgyhogy vegyük elő újra! És essék szó arról is, hogyan hatnak a helyi fogamzásgátlók a menzeszedre.

A férfiaknak való óvszerek és az egyéb mechanikus eszközök, mint a női óvszerek, pesszárium és méhszájsapka, a hormonmentes fogamzásgátlók közé tartoznak, ezért nem avatkoznak bele a szervezet működésébe, és nem okoznak változást a havivérzésben.

Ezek a fogamzásgátlók azon az elven alapulnak, hogy ha fizikai akadályt képezve nem engedjük meg a spermáknak, hogy találkozzanak a petesejttel, és akkor nem lehet baj. További előny, hogy mind a férfi-, mind a női óvszerek védelmet nyújtanak a nemi úton terjedő fertőzések ellen.

Mit tehetek azért, hogy rendszeres legyen a menzeszem, amikor fogamzásgátlót használok?

Tényleg nagyon zavaró lehet, ha a menzeszed váratlanul megváltozik, még akkor is, ha tudod, hogy ez az új fogamzásgátló módszer miatt van. Ám a legtöbb, amit tehetsz, hogy veszel egy mély levegőt, hátradőlsz, és hagyod, hogy tested hozzászokjon az új helyzethez. Mert hozzá fog. Az emberi test elképesztő változásokat képes elviselni, gondolj a pubertáskorra! Csak adj neki egy kis időt.

Ha szeretsz felkészülni minden eshetőségre, szerezz be pár doboz tisztasági betétet. Némelyik fogamzásgátlónál előfordul, hogy az első néhány hónap pecsételő vérzéssel jár, szóval nem árt, ha valamivel véded a fehérneműdet. Jó ötlet az is, ha menzesznaplót vezetsz, vagy külön appot használsz arra, hogy feljegyezz minden szokatlan vérzést. Így képet nyersz arról, mi zajlik a testedben, és ha kell, ezt az orvosnak is megmutathatod.

Mottó: hallgass a testedre! Nem árt, ha tisztában vagy azzal is, hogy nemcsak a fogamzásgátlók miatt változhat meg a menzeszed. Sok más tényező is szerepet játszhat ebben, többek között a stressz is. Ilyen esetekben se ess pánikba, hanem várj egy kicsit, hogy tested megbirkózzon a helyzettel. Ha nagyon aggódsz, öntsd ki a szívedet egy barátodnak vagy egy közeli családtagnak, tanácsért pedig fordulj orvoshoz.

Most, hogy tudod, hogyan befolyásolhatják a fogamzásgátlók a menzeszedet, ne állj meg itt, hanem olvasd el írásainkat arról, honnan tudhatod, hogy meg fog jönni, illetve arról, lehet-e késleltetni vagy elmulasztani a menstruációt.

Orvosi nyilatkozat

A cikkben szereplő információk csak tájékoztató jellegűek, és semmilyen diagnosztikai vagy kezelési cél alapját nem képezik. Egészségügyi állapotod felméréséért és orvosi tanácsokért kérjük, fordulj kezelőorvosodhoz![Hivatkozások]

Továbbolvasok