Egy leggingst és edzőcipőt viselő nő cikluskövető alkalmazást használ a peteérés kiszámításához

Hallottad már a peteérés vagy ovuláció szót, de nem tudod, mit jelent, vagy hogy mikor következik be? A peteérés vagy ovuláció a menstruációs ciklus része. Mit érdemes tudnod róla?

Minden menstruációs ciklusban elérkezik az a pillanat, amikor a petefészek kibocsát egy petesejtet. Ezt a pillanatot nevezzük ovulációnak vagy peteérésnek.

Miért és hogyan történik a peteérés? A hormonális változások minden hónapban egy érett petesejt kilökésére késztetik a petefészket. Ez a petesejt a petevezetékbe kerül, és elkezd vándorolni a méh felé. Ha a méh felé vezető úton spermiummal találkozik, a petesejt megtermékenyülhet. A méhed minden ciklusban felkészül a megtermékenyült petesejt fogadására, ami azt jelenti, hogy a falát borító nyálkahártya megvastagodik. Ha nem kerül sor megtermékenyülésre, a „csalódott” méh kilöki magából ezt a megvastagodott szövetet, hiszen többé már nincs szükség rá. A petesejt is elhagyja a testet, némi vérrel és ezzel a méhnyálkahártyával együtt. Ezt a vérrel keveredett nyálkahártyát nevezzük menstruációs vérzésnek.

Ha szeretnél többet tudni arról, milyen szervek vesznek részt a peteérésben, olvasd el összefoglaló írásunkat: Ismerd meg az intim zónádat és a női nemi szerveket. Ha pedig magáról a peteérésről szeretnél többet tudni, olvass tovább!

A méh sematikus ábrája peteéréskor
1-fimbria 2-petesejt 3-petevezeték

Mik a peteérés jelei?

A legtöbb nőnek fogalma sincs, hogy mikor van peteérése. Ám vannak olyan nők is, akik képesek megérezni, hogy peteérésük van. [1] Igaz, ez ritkaságszámba megy, hiszen nem egyszerű megmondani, hogy éppen ovulálsz-e. Azért van néhány árulkodó jel.

Ilyen például az alhasi nyilalló fájdalom, vagyis az ovulációs fájdalom. Ez a sajgás többnyire rövid ideig tart, és nem túl erős. Ha elhúzódó, szinte kibírhatatlan fájdalmat érzel, az másra, például endometriózisra utalhat, ezért ha ilyesmit tapasztalsz, mindenképpen fordulj orvoshoz.

De más jelek is utalhatnak peteérésre, vagyis arra, hogy épp most bocsátott ki a petefészek egy petesejtet. Ilyen a tompa hátfájás vagy a testhőmérséklet váratlan csökkenése. Az egyik leggyakoribb tünet, hogy a hüvelyi folyás olyan sikamlós, mint a tojásfehérje, a mellek pedig érzékennyé válnak. Van, aki bizonyos ízekre és szagokra érzékenyebben reagál. Szóval teljesen normális, ha te is ilyesmiket veszel észre magadon.

Milyen a peteérést kísérő hüvelyi folyás?

Amikor nem menstruációs vér távozik a hüvelyedből, hanem valamilyen más folyadék, azt folyásnak nevezzük. Ennek a folyadéknak a sűrűsége és a színe is változhat, és lehetnek olyan napok, amikor egyáltalán nincs folyás. A peteérés környékén a hüvelyi folyás általában sűrű és átlátszó, már-már olyan, mint a tojásfehérje, és többnyire bőséges mennyiségű.

A peteérés után elkezdődik a menstruációs ciklus második, luteális szakasza, ami a peteéréstől a következő vérzésig tart. A folyás mennyisége ekkor csökkenni kezd, és jellemző, hogy szárazabbá, ragacsosabbá, krémesebbé válik. Ha szeretnél többet tudni a hüvelyi folyás és a peteérés közti kapcsolatról, olvasd el írásunkat!

Mikor lesz peteérésem?

A női test folyamatait lehetetlen pontosan „bemérni”, hiszen természetüknél fogva hónapról hónapra változnak. A peteérés pontos ideje sok mindenen múlik, ezért nehéz megjósolni, mikor fog bekövetkezni.

A menstruációs ciklus 11. és 21. napja között bármikor sor kerülhet rá. Ebben az időszakban vagy a legtermékenyebb, vagyis ilyenkor van a legnagyobb esélye a teherbe esésnek. A peteérés után, vagyis a menstruációs ciklus második felében szárazabb és krémesebb lesz a hüvelyi folyás, és megemelkedik a test hőmérséklete. Ha nem vagy terhes, nagyjából a peteéréstől számított 14. napon jön meg a menstruációd.

Ovulációs naptár: mennyi ideig tart a peteérés?

Az ovuláció egy pillanatig tart: addig, amíg a petefészek kibocsát egy petesejtet. Ezután a petesejt körülbelül 12-24 óráig életben marad, és ezt a rövid időszakot hívjuk ovulációs ciklusnak. Ám ez nem jelenti azt, hogy csak ezen az egy napon eshetsz teherbe. A termékeny időszak már napokkal a peteérés előtt elkezdődik, mert egy sperma akár 7 napig is életben maradhat a testben.

Egy cikluskövető alkalmazással vagy eszközzel nagyjából kiszámolhatod, hogy mettől meddig tart a termékeny időszakod. Ehhez nap mint nap meg kell mérned a hőmérsékletedet, vagy használhatsz peteérés-előrejelzőt, amely a vizeletben lévő hormonok alapján működik. Ha a termékeny időszak meghatározása miatt szeretnéd kiszámolni a peteérés időpontját (akár azért, mert szeretnél, akár azért, mert nem szeretnél gyereket), a biztonság kedvéért kérdezd meg a nőgyógyászodat is, hogy mi a véleménye erről.

A peteérést néha túlmisztifikálják, de ha jobban megismered, miről van szó, rájössz, hogy nincs benne semmi bonyolult. Ha szeretnél többet tudni a ciklusodról, olvasd el a PMS-sel vagy a menstruációval foglalkozó cikkeket!


[Hivatkozások]

[1]  Marinho AO, Sallam HN, Goessens L, Collins WP, Campbell S. Ovulation side and occurrence of mittelschmerz in spontaneous and induced ovarian cycles. British medical journal (Clinical research ed.). 1982 Feb 27;284(6316):632.

Továbbolvasok