Close-up of hands with diverse skin tones comparing different types and textures of white vaginal discharge.

Akár csúszós, mint a tojásfehérje, akár híg és tejszerű, a fehér folyás sokféle formában jelentkezhet. Talán már észrevetted, hogy egyik napról a másikra változik a kinézete és a vele járó érzés – és ez mind a menstruációs ciklus normális része!

A fehér folyás váratlanul is jelentkezhet, de a menstruációs ciklus során természetesen is előfordul. És ahogyan a ciklusod is különböző fázisokon megy keresztül, talán észrevetted, hogy a folyásod állaga és megjelenése is rendszeresen változik.  Ezek a változások teljesen átlagosak, és a legtöbbünkkel előfordulnak. Tehát amíg a folyásod szagtalan és nem okoz kellemetlen érzést, általában nincs miért aggódnod. 

Csatlakozz a Libresse közösségünkhöz, és tudj meg mindent a ciklusodról!

Pontosan mi az a fehér folyás?

A fehér folyás a hüvelyben és a méhnyakon (a méh hosszú, keskeny vége, amely csatornát képez és a hüvelyhez csatlakozik) található apró mirigyekből ered. Alapvetően a szervezetünk azért termel váladékot, hogy kiürítse az elhalt sejteket és baktériumokat. Ez segíthet abban, hogy hüvelyünk védve maradjon a fertőzésektől. [1]Végül is ez csak egy módja annak, ahogy a testünk megpróbál minket egészségesen tartani – ilyen egyszerű!
 

Mennyi fehér folyás számít normálisnak?

Bár néha soknak tűnhet, a hüvelyünk naponta csak körülbelül egy teáskanálnyi (kb. 2-5 ml) fehér vagy átlátszó váladékot termel. [2]
Talán már észrevetted, hogy a hüvelyi folyás mennyisége és állaga a hónap folyamán változik. Ez azért van így, mert a menstruációs ciklusunk nagy hatással lehet az általunk termelt váladék mennyiségére és típusára. Fontos, hogy tisztában legyél vele, nálad mi számít normálisnak – így könnyen kiszúrhatod, ha valami nem stimmel, és esetleg orvosi segítségre van szükséged. 
De ha kényelmetlenül érzed magad – akár a „normális” mennyiség mellett is –, egyszerűen használj tisztasági betétet extra védőrétegként, például a Libresse dailies V-Protection & Freshness Regulart. 

Mit jelentenek a fehér folyás különböző típusai?

A sűrűtől és krémestől a vizes és ragacsosig a fehér folyás sokféle textúrájú, árnyalatú és állagú lehet. Gondoljunk rá úgy, mint egyfajta jelzésre az egészségünkről. Vizsgáljuk meg a hüvelyváladék néhány leggyakoribb típusát, és derítsük ki, milyen üzenetet próbál küldeni nekünk a testünk!

Tejszerű fehér folyás

Általában híg, tejszerű folyást tapasztalunk az ovuláció előtti napokban (amikor a petefészekből a terhesség előkészítéseként petesejt szabadul fel). Ez a fajta váladék kissé zavarosnak tűnik, és a tojásfehérje csúszós állagára emlékeztethet.
 
Ha tejfehér folyást tapasztalsz, az teljesen normális. A tested így jelzi, hogy a menstruációs ciklusod legtermékenyebb szakaszára készülsz. Még az is lehet, hogy észreveszed, hogy kezd sűrűbbé és átlátszatlanabbá válni, ahogy közeledsz a menstruációd kezdetéhez – ez így van rendjén. [3]
 
Ha már babát vársz, a terhesség korai szakaszában szintén észreveheted a híg, tejszerű folyást. Ez csak a tested jelzése, hogy hormonális változásokon mész keresztül, és érdemes elkezdened felkészülni az előtted álló útra.
 

Sűrű fehér folyás

A menstruációs ciklus közepén észrevehetted, hogy a folyásod sűrűbb vagy zavarosabb. A sűrű, krémes fehér folyással a tested azt próbálja jelezni, hogy peteérése van (vagy petesejtet bocsát ki), és a ciklusod egészséges. [4] 
 
Ha megpróbálsz teherbe esni, ez a fajta folyás a jel, hogy most érdemes próbálkozni. Ha pedig (legalábbis egyelőre) inkább nem szeretnél gyereket, akkor vedd figyelmeztetésnek, hogy fokozottan ügyelj a védekezésre behatolásos szex közben.
 
De más okból is érdemes odafigyelni az ilyen típusú váladékozásra! Ha azt veszed észre, hogy a fehér folyás sűrű és krémes, és a szeméremtested vörös, fájdalmas és viszket, az hüvelyi fertőzést, például candida-fertőzést jelezhet. Bármilyen riasztóan hangzik is, a candida (vagy hüvelypenész) elég gyakori, és bár lehet, hogy kényelmetlen lehet beszélni a folyásodról az orvossal, ő tudni fogja, hogyan kell kezelni.
 

Ragacsos fehér folyás

Néhány nappal az ovuláció után a folyásunk kissé ragacsos lesz, nem pedig nyúlós vagy vizes. Ez a szervezetünk természetes kísérlete arra, hogy megakadályozza, hogy a spermiumok a legtermékenyebb időszakon kívül bejussanak a méhbe.[5]
 
Ne feledjük, hogy bár a spermiumok számára egy kicsit nagyobb kihívás így eljutni a petesejthez, a fehér, ragacsos folyás nem biztosít tökéletes védelmet a nem kívánt terhesség ellen. A ciklusod minden szakaszában érdemes fogamzásgátlót használni, ha nem tervezel babát a közeljövőben.

Csomós fehér folyás white discharge

Hüvelyflóránk jó és rossz mikroorganizmusok, például baktériumok és gombák egyensúlyából áll. Az egyik leggyakoribb közülük az élesztőgomba. Néha véletlenül túl gyorsan túl sokat kezdünk el termelni belőle, ami felborítja a természetes egyensúlyunkat, és élesztőgomba-fertőzést (vagy candida-fertőzést) okoz. 
 
Ez okozza, hogy a váladékunk darabosnak tűnik, és kicsit olyan, mint a túró vagy a kása. Néha hüvelyi viszketéssel, égő érzéssel, bőrpírral és duzzanattal járhat a szeméremtest körül, valamint általános kellemetlenséggel. Akárhogy is, érdemes orvosához fordulni. Bár normális, hogy egy kicsit aggódsz, a jó hír az, hogy az élesztőgomba-fertőzés általában könnyen gyógyítható. Így a megfelelő kezeléssel a hüvelye szinte pillanatok alatt helyreáll!

Vízszerű fehér folyás

A vizes, fehér folyás általában normális. De a tested jelezheti, hogy valami nincs rendben, ha szürkésfehérre színeződik.
 
Különösen, ha kissé halszagú, akkor bakteriális fertőzésről, például bakteriális vaginózisról (más néven BV) lehet szó. [7] Bár a BV általában nem okoz fájdalmat vagy viszketést, nem múlik el magától, ezért érdemes lehet orvoshoz fordulni. Bármilyen ijesztően hangzik is, ez egy nagyon gyakori fertőzés, amely könnyen diagnosztizálható és antibiotikumokkal kezelhető, ezért próbáld meg nem túlaggódni.

Mit tehetek, hogy elkerüljem a fertőzéseket?

Van néhány egyszerű trükk, amely segíthet távol tartani a fertőzéseket a V-zónánktól.
 
Próbáljuk meg langyos vízzel lemosni a szeméremtestünket (csak a külső részeket) – a hüvely belsejét nem szükséges, és nem is érdemes mosni (a szervezetünk segítség nélkül is nagyszerűen képes tisztán tartani a hüvelyünket). Talán azt is észrevetted, hogy bizonyos illatosított szappanok vagy tusfürdők irritálják a V-zóna körüli bőrt, ezért érdemes elkerülni a használatukat. Ehelyett válassz inkább olyan gyengéd intim mosakodószert, amely támogatja hüvelyed természetes pH-egyensúlyát.
 

Mi történik, ha fehér folyást észlelek a menstruációm előtt?

A menstruációs ciklusunk nagy hatással van a váladékképződésünkre, így természetes, hogy a mennyiség és az állag néhány naponta változik. Ez általában normális, csak hagyd, hogy a szervezeted tegye a dolgát! A menstruáció előtti fehér folyás általában csak azt jelenti, hogy a szervezeted egészséges. 

De ha a fehérneműdben a nedvesség érzése kellemetlen számodra, a menstruáció előtti napokban használhatsz tisztasági betétet. A nedvszívóréteg hatékonyan megküzd a folyással, így a szokásos módon élheted az életed. 

Ne feledd, hogy ha a menstruáció előtti fehér folyás viszketéssel, égő érzéssel, kismedencei fájdalommal vagy kellemetlen szaggal jár, az jelezheti, hogy valami nincs rendben. Ha ez történik, érdemes lehet a biztonság kedvéért beszélni egy egészségügyi szakemberrel.

Miért van az, hogy szex után fehér folyást észlelek?

Ha szex után átlátszó vagy fehér folyadékot látsz a fehérneműdben, az teljesen normális. A testünk különböző típusú váladékokat termel szex előtt, közben és után, amelyek úgy néznek ki, mint a folyás, de származhatnak különböző dolgoktól, például szexuális izgalomtól, női ejakulációtól vagy férfi ejakulációtól.
 
Ha azonban szürke, sárga vagy zöld színű folyást tapasztalsz szex után, vagy olyan tüneteket, mint a viszketés és a fájdalom pisilés közben, érdemes megfontolni, hogy felkeress egy szakembert, hiszen ezek fertőzés jelei lehetnek.
 
Bár ez a beszélgetés először kellemetlen érzés lehet, az intim fertőzések miatt nem kell szégyenkezned. Fontos, hogy nyíltan beszélj róluk, nemcsak az orvosoddal, hogy vigyázhasson az egészségére, hanem a szexuális partnereddel is, hogy ők is vigyázhassanak a sajátjukra.

A sűrű fehér folyás a terhesség jele?

A sűrű, fehér folyás nem feltétlenül a terhesség jele, de a kettő összefügghet! Sok nő tapasztalja, hogy a hüvelyi folyásuk mennyisége megnő, amikor babát várnak.[8]

Ez hasznos, a szervezetünk így próbál megvédeni minket az esetleges baktériumoktól és fertőzésektől.

A terhesség legvégén észreveheted, hogy a folyásod mennyisége megnő (és akár rózsaszínűvé is válhat). Ezzel a tested talán azt üzeni neked, hogy felkészült arra, hogy meginduljon a szülés, és máris megszülessen a baba!

A fehér folyás tehát a legtöbb esetben teljesen természetes, és általában nincs miért aggódnod. Fontos, hogy megbarátkozz vele és megismerd, mi a normális a tested számára. Így könnyen észreveheted, ha a szín vagy az állag nem megfelelő, és talán orvoshoz kell fordulnod miatta. Bár az olyan intim témákról beszélgetni, mint a folyás, elsőre kissé kínos lehet, ne feledd, hogy ez teljesen normális, és az orvosok hozzá vannak szokva – elvégre ez a munkájuk!

Ha többet szeretnél megtudni, olvasd el a hüvelyi folyásról szóló alapvető útmutatót, és nézz utána, hogyan befolyásolhatja a hüvelyi pH-értékünk a folyást!

Egészségügyi nyilatkozat

A cikkben szereplő egészségügyi információk kizárólag információs forrásként szolgálnak, és nem használhatók fel semmilyen diagnosztikai vagy kezelési célra. Egészségügyi problémáiddal mindenképpen fordulj orvoshoz!

[Hivatkozások]

Továbbolvasok

Libresse tisztasági és menstruációs termékek

Ismerd meg a Libresse minden termékét