Egy nő edzőruhában meditál egy jógamatracon törökülésben, keze a térdén

Ma van a menstruációd első napja. Olyan fáradtan ébredsz, hogy nincs erőd kinyitni a szemedet. Az ágyból való kikászálódás lehetetlen küldetésnek tűnik. Két hét elteltével már vidáman pattansz ki az ágyból, és tele vagy bizakodással. Ismerős? Üdv a hormonok hektikus világában!

Mielőtt belemerülnél a részletekbe, idézd fel, mit tudsz a menstruációs ciklusról!

Egy menstruációs ciklus a vérzés első napjától a következő vérzés előtti napig tart. Ez van, akinél 21, van, akinél 40 napot ölel fel. (Tipp: használj cikluskövető alkalmazást vagy eszközt, és mindig tudni fogod, hol tart a ciklusod.) A menstruációs ciklus több fázisra osztható. Ezeket különböző folyamatok jellemzik, például a méhfalat borító nyálkahártya megvastagodása, a peteérés, vagy a nyálkahártya leválása, vagyis a menstruációs vérzés is. Ezeket az eseményeket hormonok irányítják, amelyek tudtodon kívül az egész testedre hatással vannak.

Miért érzem magam úgy, mintha a hormonok játékszere lennék?

Az érzéseidre nem csak az iskolában vagy az otthon történtek hatnak. Előfordulhat, hogy akkor sem érzed magad fényesen, amikor minden szuper körülötted. Méghozzá azért, mert a hormonok szintje folyamatosan változik a ciklusod alatt, és ez befolyásolja a közérzetedet.

Képzeld el úgy a hormonokat, mintha különböző méretű és magasságú emberek lennének. Sokféle hormon létezik – itt van például az ösztrogén, a tesztoszteron és a progeszteron. Most játssz el a gondolattal, mi történne, ha ezek a hormon-emberek mérleghintára ülnének! Néha könnyen megtalálnák az egyensúlyt, máskor a libikóka kibillenne valamelyik oldalra. Az is megeshet, hogy valamelyikük csak úgy leugrik, és katapultálja a másikat, jó nagy káoszt hagyva maga után. Körülbelül ez történik a menstruációs ciklus alatt is: a testünk folyton-folyvást igyekszik egyensúlyban tartani a hormonokat. Ahogy emelkedik vagy süllyed a mérleghinta valamelyik oldala, úgy változik a hangulatod is.

Hihetetlennek tűnik, hogy a hormonok ennyire hatnak az érzelmeidre? Pedig ez az igazság. A hormonok szintje naponta ingadozik. Mégpedig azért, mert a hormonok nemcsak az érzelmeidet befolyásolják, hanem az éhségérzetedet, az energiaszintedet, a koncentrációs készségedet és még az erőnlétedet is.

Hihetetlennek tűnik, hogy a hormonok ennyire hatnak az érzelmeidre? Pedig ez az igazság. A hormonok szintje naponta ingadozik. Mégpedig azért, mert a hormonok nemcsak az érzelmeidet befolyásolják, hanem az éhségérzetedet, az energiaszintedet, a koncentrációs készségedet és még az erőnlétedet is.

1. fázis: 1-7 napos menstruáció

Helló menzesz, viszlát ösztrogén! Ennek a hormonnak a menstruáció első napján (vagyis a ciklus első napján) a legalacsonyabb a szintje, ezért érezheted úgy, hogy semmire sincs energiád. Az első néhány napban a vérzést menstruációs fájdalom kísérheti, a melleidet pedig nehéznek és/vagy érzékenynek érezheted. Vagyis nem csoda, ha nem vagy túl jó passzban.

Ahogy telnek a napok, úgy az ösztrogénszint is emelkedik, ami pozitívan hat az agyi funkciókra és a koncentrációra. Érdemes erre az időszakra időzíteni a fontos tennivalókat.

Ezen a héten kényeztesd magad. Ha fáradt vagy, dőlj le, és pihenj. Ha megéhezel, egyél egy falatot. Ha szívesen beszélnél az érzéseidről, öntsd ki a szíved valakinek. Elvégre a menstruáció természetes dolog, nincs mit szégyellned! Erről sokszor hajlamosak vagyunk megfeledkezni. A másik tanulság, amit érdemes megjegyezned, hogy a testünk hatással van az elménkre, és fordítva is.

2. fázis: csak vidáman a 8-14. napon!

A menstruáció után kicsattansz az energiától? Ezt az ösztrogén és a progeszteron emelkedő szintjének köszönheted. Ezek a hormonok a szexuális vágyat is fokozzák. Ezért fordulhat elő, hogy az az osztálytársad, akit eddig észre sem vettél, hirtelen szörnyen vonzóvá válik.

Használd ki ezt az állapotot, és tedd meg, amire eddig nem volt bátorságod: beszélj azzal a bizonyos osztálytársaddal, jelentkezz a rettegett versenyre, vagy vesd bele magad egy önkéntes munkába. Azért vigyázz, ne pörgesd túl magad! A túltengő hormonok a szorongást is felerősíthetik, ezért megbízható emberekkel vedd körül magad, fogyassz kevesebb koffeint, és végezz alacsony intenzitású mozgást, például ússz vagy jógázz, hogy megnyugodjon az elméd.

3. fázis: lazíts a 15-21. napon!

Biztosan ismered a mondást: egyszer fent, máskor lent – ez az ösztrogénre is igaz. Ahogy csökken a szintje, a progeszteroné emelkedik, te pedig bágyadtnak fogod érezni magad. Ez kiváló ürügyet ad rá (nem mintha szükséged lenne rá), hogy kedves légy magadhoz, visszavegyél a tempóból, és annyit lustálkodj a paplanba vackolódva, amennyi csak jólesik!

A hét végére a progeszteron- és az ösztrogénszint kiegyenlítődik, és ezzel együtt beköszönt a nyugalom és békesség boldog időszaka. A mérleghinta középen áll, nem billen ki semerre.

A hét fénypontja a peteérés, azaz amikor a petefészek kibocsát egy petesejtet. Ilyenkor van a legnagyobb esélye a teherbe esésnek, ha nem védekeznétek szex közben. Ha egyelőre nem szeretnél gyereket, akkor légy nagyon óvatos, és használj fogamzásgátlót. Ha rád tör a vágy, választhatod az önkielégítést is.

4. fázis: 22-28. nap a sárkány jegyében

Ezt a hetet a PMS (menstruáció előtti tünetegyüttes) hetének is nevezik, de viccesen sárkány üzemmódnak is hívhatod. Ilyenkor az ösztrogén, a tesztoszteron és a progeszteron is zuhanórepülésre vált, ami rányomja bélyegét a hangulatodra.

Ez a hormonális satufék gyakran jár együtt hangulatingadozással. Ne lepődj meg, ha hirtelen iszonyúan irritálónak találod, ahogy a barátod eszik (még akkor is, ha eddig egyáltalán nem zavart), vagy ha sikítófrászt kapsz, mert lekésted a buszt...

Az ösztrogénszint hirtelen csökkenése az alvás minőségét is ronthatja, mert az ösztrogén kapcsolatban áll az alvást szabályozó szerotonin hormon termelődésével.

Ha úgy érzed, hogy a hormonhullámok összecsapnak a fejed felett, lélegezz mélyeket! Te is csak ember vagy, és mint mindenki más, neked is lehetnek jó és rossz napjaid. Néha az is segíthet, ha elvonulsz a világ elől. Végy egy lazító fürdőt, beszélgess valamelyik barátoddal, vagy olvass könyvet!

Ezek a menstruációs fázisok nagyon megviselnek. Mit tegyek?

Teljesen normális, ha a ciklus során gyakran változik a hangulatod. Erről egy bizonyos mértékig a hormonok tehetnek.

S habár a hormonokat senki sem képes irányítani, bevethetsz néhány praktikát annak érdekében, hogy jobban érezd magad. Például fordíts több időt saját magadra és kedvenc tevékenységeidre! Beszélj telefonon vagy találkozz valamelyik barátoddal – sokszor egy kiadós beszélgetés is átlendíthet a holtponton. Az érzelmeid teljesen valóságosak, akár hormonok irányítják őket, akár nem. Ez is az élet része. Mindenki megtapasztalja a hormonális változásokat és az érzelmi ingadozásokat.

Ha úgy érzed, hogy amit te átélsz, az nem igazán normális, mondjuk heteken át magad alatt vagy, netán úgy érzed, hogy elvesztetted az irányítást a dolgok felett, vagy rendkívül erős vérzést tapasztalsz, akkor kérj segítséget valamelyik barátodtól, egy családtagtól vagy az orvosodtól. A menstruációs ciklusról beszélni természetes dolog. Nem kell csendben szenvedned!

Ha jobban megismered a testedet, akkor jobban megérted azt is, hogy mi miért történik, és nem fogsz annyit idegeskedni. Ha szívesen olvasnál többet erről a témáról, olvasd el a menstruációról szóló írást, vagy egy cikket arról, hogyan vészelheted át a serdülőkort (no meg a menstruációt)!

Egészségügyi nyilatkozat

A cikkben szereplő egészségügyi információk kizárólag információs forrásként szolgálnak, és nem használhatók fel semmilyen diagnosztikai vagy kezelési célra. Egészségügyi problémáiddal mindenképpen fordulj orvoshoz!

Továbbolvasok