Bár ijesztőnek tűnik, a barna hüvelyváladék általában ártalmatlan.

Néha a menstruáció után hátramarad némi vér a hüvelyben, de ez később kitisztul barna folyás formájában a napi vizelet ürítéssel. Ijesztő lehet, ha nem vagy benne biztos, hogy mi is ez pontosan, de a barna folyás csak egy olyan hüvelyi nyálka, melyet az alvadt vér színez el. A magyarázat tehát a váladék barnás árnyalatára a sötétebb tónusú alvadt vér, mivel az már egy ideje a hüvelyben van. Amíg ez a váladék jellemzően nem intenzíven rossz szagú, addig nincs miért aggódnod.

Mikor fordul elő jellemzően a barna folyás?

Bármely életkorban és a havi ciklus bármely szakaszában megtapasztalhatod a barna folyást. Leggyakrabban hormonális fogamzásgátló szedésekor, terhesség idején vagy szexuálisan aktív periódusban. Sőt, ha ezek közül egyik sem jellemző rád még akkor is előfordulhat, hogy életedben legalább egyszer találkozol ezzel a jelenséggel, ezért nem kell tartani tőle, amikor ez bekövetkezik.

A barna folyás megszokott a menstruáció után?

A menstruáció után gyakran előfordulhat barna folyás vagy barna pecsételő vérzés. Általánosságban körülbelül két napig tart, de a ciklus bármely pontján megkezdődhet és el is húzódhat több napig. Ez a váladék lehet sűrű és sötét színű, eseteg világos, vagy alig elszíneződött, ami talán kissé sokkoló lehet. Mindez azonban teljesen normális, csak a méhben rekedt alvadt vérről van szó, ami visszamaradt a korábbi menzeszből.


További információért ajánljuk figyelmedbe a pecsételő vérzés két ciklus között című írásunkat, ami megnyugtató részletekkel szolgál! 

Mi okozhatja még a barna hüvelyváladékot?

A folyás színe több dologgal is lehet összefüggésben. Teljesen normális a barna folyás (leszámítva, ha más tünetek kíséretében jelentkezik, vagy háromnál több napig tart), és csak elvétve kötődik aggodalomra okot adó betegséghez. Ha mégis aggasztana, beszéld meg az orvosoddal vagy csak említsd meg édesanyádnak vagy bármelyik nőnemű rokonodnak, bizalmasodnak. Egyhamar kiderül számodra, hogy mindenki tapasztal barna hüvelyi folyást időről-időre.
 
Íme néhány dolog, ami olykor barna folyást okozhat:
 

Policisztás petefészek szindróma (PCOS): 

A PCOS rendkívül gyakori szindróma, amely a petefészek működésére van hatással. A PCO szindrómának több látható tünete is van, az egyikük a barna váladék. Ha ez a hüvelyváladék más panaszokkal együtt jelentkezik, mint például kiszámíthatatlan és szabálytalan menstruáció, megerősödött testszőrzet vagy akné, akkor érdemes szakemberrel ellenőrizni az esetlegesen fennálló PCOS-t. 

Hormonális fogamzásgátlás:

Ha a fogamzásgátló módszer hormontartalmú - ilyen lehet a tabletta, az implantátum vagy a méhen belüli eszköz, például a spirál, akkor a szervezetnek hozzá kell szoknia a megváltozott hormonszinthez. A választott fogamzásgátlási mód kezdeti használatakor vagy annak leváltásánál rövid időre előfordulhat pecsételő vérzés vagy barna folyás. A barna hüvelyi váladék tehát teljesen normális, míg a test feldolgozza a megváltozott hormonegyensúlyt, ezért nem kell tőle megijedni.
 

Perimenopauza:

A perimenopauza egy olyan természetes folyamat, ami alatt a test a menopauzára készül fel. A menopauzát megelőző időszak jellemző tünetei általában néhány hónappal vagy akár évekkel azelőtt megjelennek, hogy a menstruálás leállna, majd annak megszűnése után akár a következő négy évben is folytatódhatnak [1]. Ez idő alatt a hüvelyi váladék, színe és textúrája megváltozhat mivel a menstruációs ciklus is rendszertelenebbé válik, míg végül teljesen abbamarad.
 

Terhesség:

Terhesség idején számos dolog indokolja a barna hüvelyváladékot, az egyike ezeknek a beágyazódási vérzés. Ez a fajta vérzés a terhesség első négy hetében egyáltalán nem szokatlan és nem is kell aggódni miatta. Akkor fordul elő, amikor a megtermékenyített petesejt a méh falába ágyazódik és ezáltal kis erek repednek fel. A nők általában a fogantatás utáni első 7-10 napban tapasztalják ezt gyakran a terhesség legelső jeleként.
 
Lehet, hogy riasztónak tűnhet a terhesség alatti vérzés vagy barna folyás, de legtöbbször nincs ok aggodalomra. Ha azonban bármelyik panaszod megijesztene, fordulj az orvosodhoz további információért.
 

Szexuális úton terjedő fertőzés (STI):

Látványos barna folyás a menstruáció előtt más tünetek kíséretében potenciálisan előjele lehet egy szexuláis úton terjedő fertőzésnek például a chlamydiának vagy gonorrhoeának. Ha égető érzést tapasztalsz pisilés közben, erős szagú vagy elszíneződött folyás jelentkezik, vagy együttlét közben fájdalmat érzel, akkor ildomos felkeresni a nőgyógyászt vagy a helyi bőr- és nemibeteg gondozó szakrendelést. Valamint ne felejts el a megfelelő védekezésről is gondoskodni, amiről a partnereddel együtt döntsetek.
 
Ha a legváratlanabb időpontokban jelentkező barna folyásra elsőre nehezen találsz magyarázatot, próbálj meg nem a legrosszabbra gondolni. Gyakran előfordul a hüvelyváladék esetében, hogy a ciklus során állagában és színében teljesen esetlegesen változik. 
 
Miközben a hétköznapok kényelméről egy vékony tisztasági betét gondoskodik, a barna folyásról akár meg is feledkezhetsz.
 
Ha az a gyanúd, hogy a folyásod a fenti panaszok valamelyikével összefüggésben lehet, akkor vedd fel a kapcsolatot szakorvosoddal és beszéljétek át a tapasztalataidat.

Orvosi nyilatkozat

A cikkben szereplő orvosi információk csak tájékoztató jellegűek, és semmilyen diagnosztikai vagy kezelési cél alapját nem képezik. Egészségügyi állapotod felméréséért és tanácsért, kérjük fordulj kezelőorvosodhoz![References]

[1]  https://www.nhs.uk/conditions/menopause/

Továbbolvasok

Ismerd meg még jobban