girls hanging out

Cikluskövetés

A menstruáció átlagosan havonta egyszer (28-30 naponta) jelentkezik, de sok nő egyáltalán nem átlagos – ezért a következő menstruáció pontos dátumának és hosszának megjóslása néha nehézkes. Itt jönnek a képbe a menstruációs naptárak.

A dátum, amikor az utolsó menstruációd elkezdődött, és folyamatos vérzésed volt (nem csak pecsételés)

Mikor kezdődött az utolsó menstruációd?

Gondold át, nagyjából mennyi ideig tartott az elmúlt három hónapban!

Általában meddig tart a menstruációd?

A két menstruáció kezdete között átlagosan eltelt idő

Milyen hosszú a ciklusod?

Még részletesebben követnéd a ciklusodat, és az azt kísérő testi-lelki változásokat? A Női Egészségért Alapítvány szakorvosok segítségével alkotta meg Lucy applikációt, ami mindent tud, amire csak szükséged lehet! Az alapfunkciók mellett 7 betegség kockázatára figyel a felvitt tüneteid alapján, de nemcsak neked, hanem az orvosodnak is nagy segítség egy esetleges diagnózis felismerésében. Tudj meg róla többet a https://hellolucy.app/ weboldalon!

A ciklusod

 • menstruáció előtt
 • menstruáció
 • menstruáció után
 • ovuláció
 • Menstruáció előtt A menstruáció előtti napok, amikor a PMS gyötör – tudd meg, hogyan enyhítheted a tüneteket!

  Menstruáció Ekkor kezdődik a ciklusod, és indul meg a vérzés a méhnyálkahártya leválásával

  Menstruáció után A vérzésnek ekkorra már meg kell szűnnie, de gyenge vérzés még előfordulhat

  Ovuláció Ekkor szabadul ki a petesejt a petefészkedből, és erősebb hüvelyi folyást tapasztalhatsz

A cikluskövetőnk eredményei nem biztos, hogy 100%-ig pontosak, mert minden test és minden ciklus különböző.

A menstruációs ciklus szakaszai

Hogyan indul a ciklusod? Rendszeres vérzés esetén a menstruáció első napjától számoljuk (bár előfordulhat, hogy már előtte is tapasztalsz némi pecsételő vérzést). Ilyenkor talán azon tűnődsz, hogy honnan jött a vér (és miért tűnik olyan soknak)?!

A menstruáció oka, hogy a méhnyálkahártya leválik, és a menstruációs vér a méhnyakon, majd a hüvelyen keresztül távozik. Ez a vérzés általában három-öt napig tart, és bár azt gondolhatod, hogy több liternyi vért veszítesz, az egy ciklusban távozó vér mennyisége általában 30-40 ml. További információért olvasd el a cikkünkben,mi számít normálisnak a menstruációval kapcsolatban.

Miután a menstruációd véget ér, ismét az ovuláció következik: a méhnyálkahártya megvastagszik, hogy felkészüljön a megtermékenyített petesejt befogadására. Az egyik petefészked ezután kibocsátja a petesejtet, amely a petevezetéken keresztül elindul a méh felé. Ha útja során spermiummal találkozik, akkor a petesejt megtermékenyül, és te teherbe eshetsz. Ha a petesejt nem termékenyül meg, akkor a méhnyálkahártyára nincs szükség – az leválik, és az egész folyamat kezdődik elölről.

Az átlagos ciklus 28 napos, de ne aggódj, ha a tiéd nem ennyi – 21 és 35 nap között bármilyen időtartam előfordulhat, és az is normális, ha ez néha változik. Számtalan olyan nő van, akinek a ciklusa hónapról hónapra kissé eltérő hosszúságú. Valószínű, hogy kezdetben kissé hosszabb ciklusod lesz, de az életkor előrehaladtával rövidülni fog.

Ha többet szeretnél tudni ezekről a szakaszokról, akkor olvasd el amenstruációs ciklust részletesen bemutató cikkünket!

Miért érdemes nyomon követni a ciklusodat?

Igazán hasznos, ha már előre határozott elképzelésed van a menstruációd időpontjáról. Soha nem lenne szabad, hogy a menstruációd bármiben is akadályozzon téged, de ha aggódsz egy nagy esemény, például a nyaralás miatt, akkor a cikluskövetőnk segíthet a tervezésben. Még az is lehet, hogy a ciklusod rendszeresebb, mint gondolnád!

Az orvosok a menstruációt a nők általános egészségi állapotának fontos mutatójaként használják, hiszen a ciklus változása egészségügyi problémák tünete is lehet. Fontos, hogy megértsd, mi számít normálisnak a szervezeted működésében, hogy már az esetleges orvosi vizsgálat előtt felismerd a változásokat.

És ha babát szeretnél vállalni? Eszközünk megbecsüli a termékenységed idejét is, amit kihasználva nagyobb esélyed lehet a teherbeesésre.

Még részletesebben követnéd a ciklusodat, és az azt kísérő testi-lelki változásokat? A Női Egészségért Alapítvány szakorvosok segítségével alkotta meg Lucy applikációt, ami mindent tud, amire csak szükséged lehet! Az alapfunkciók mellett 7 betegség kockázatára figyel a felvitt tüneteid alapján, de nemcsak neked, hanem az orvosodnak is nagy segítség egy esetleges diagnózis felismerésében. Tudj meg róla többet a Lucy app weboldalán!