Rózsaszín háttér előtt mutatott ideges, feszült nő – Libresse

Ciklus, havi vérzés, menzesz: ezek a szavak arra utalnak, hogy a menstruáció óramű pontossággal működik.

Előfordulhat azonban, hogy rendszertelenné válik a menzeszed. Kell-e aggódni emiatt? Megválaszoljuk a leggyakoribb kérdéseket.

Mi tekinthető rendszertelen menzesznek?

A rendszertelen vérzés sok mindenre utalhat. Ilyen például, ha a megszokottnál hamarabb vagy később kezdesz vérezni. Lehetséges, hogy a megszokottnál gyengébben vagy sokkal erősebben vérzel. Előfordulhat az is, hogy kimarad a vérzésed (amenorrhea), vagy hogy két menstruációd van egy hónapban (metrorrhagia).

Normális az, ha rendszertelen?

Ha csak mostanában kezdtél menstruálni, és rendszertelen a ciklusod, akkor nincs ok az aggodalomra. Az első évben teljesen normális, ha a ciklusod rendszertelen. A peteérésed még nem szabályozta be magát. Amint ez megtörténik, a ciklusod is kiszámíthatóbbá válik. A legtöbb nő életében legalább egyszer-kétszer előfordul, hogy rendszertelenné válik a menzesze.

A stressztől is lehet rendszertelen a menzesz?

Abszolút. Sőt igen gyakori, hogy a stressz kihat a ciklusodra. Lehet, hogy sulit váltottál, vagy most kezdesz egy új munkahelyen. Lehet, hogy gondjaid vannak a pároddal, vagy túl vagy egy komoly családi veszekedésen. De az is előfordulhat, hogy nyaralás, esküvő vagy költözés miatt izgulsz. A stressz egy kortizol nevű hormont termel. Ha túl sok kerül belőle a véráramba, az negatívan hathat a szervezeted által termelt ösztrogén és progeszteron mennyiségére, ami pedig megzavarhatja a menstruációs ciklust. De lépjünk túl a stressz kérdésén. Rendszertelen menzeszt okozhat még a hízás, az alultápláltság, az intenzív edzés, a hormonzavar, a fogamzásgátló, a terhesség és a menopauza.

Havonta többször is lehet menstruálni?

Ha egy hónapban kétszer vagy többször is vérzel, azt alighanem hormonzavar okozza. A gyakori vagy rendszertelen menzesz valamilyen egészségügyi probléma vagy fertőzés jele is lehet, a túl sok vérzés miatt pedig vérszegénység, vagyis vashiány léphet fel. Menj orvoshoz, hogy kiderüljön, szükség van-e valamilyen terápiára.

A gyerekszüléstől is lehet rendszertelen a menzesz?

Ha nemrég szültél gyereket, a szervezetedben megváltozik a hormonszint. Ha pedig a hormonszint összezavarodik, normális, ha elmarad a menstruáció. A szoptatás időszakában a menstruáció teljesen abbamarad, és rendszerint csak a szoptatás befejeztével tér vissza. Ettől azonban még lehet peteérésed. Ilyenkor is teherbe eshetsz, ezért ilyenkor érdemes óvszerrel védekeznetek (nemrég szült nőknek nem ajánlatos a fogamzásgátló tabletta szedése). Amikor újraindul a menstruáció, lehetséges, hogy enyhébb és rövidebb, vagy akár erősebb és hosszabb lesz, mint előtte volt. A kismamáknál ez gyakori jelenség.

Mit tehetek, ha rendszertelen a menzeszem?

Ne rémülj meg attól, ha rendszertelen a menzeszed. A menstruációs ciklusod néhány egyszerű életmódbeli változtatással magától normalizálódni fog. Ha azonban a ciklusod három hónapnál hosszabb időre rendszertelen marad, fordulj orvoshoz. Jól teszed, ha minden hónapban feljegyzed a menstruációd időpontját és hosszát. Ha pedig amiatt izgulsz, hogy váratlanul meg fog jönni a menstruációd, mindig tarts magadnál néhány betétet. A biztonság kedvéért.

Továbbolvasok

Ismerd meg még jobban