Cikluskövető táblázat

2 napos menstruáció? 1 napos menstruáció? 2 menstruáció egy hónapon belül? A menstruációs ciklus tele van váratlan meglepetésekkel. De normális esetben meddig tart egy menstruáció?

Kétségbeesetten ellenőrizgeted, hátha végre megjött a menzeszed? Vagy türelmetlenül várod, hogy végre elmúljon? Előfordul, hogy kimarad, máskor meg mintha egyszerűen nem akarna elmúlni. A havivérzés elég szeszélyes tud lenni, de ne hagyd, hogy emiatt lemaradj bármiről is! Ha tudod, hogy nagyjából meddig tart a menstruációd, könnyebben megtervezheted az esti programokat, az utazásokat, vagy épp azt, hogy mikor melyik ruhádat fogod felvenni.

Habár a menstruációnak nincs ideális hossza, jó, ha tisztában vagy vele, hogy mi számít normálisnak, és mi az, ami hosszabbá vagy rövidebbé teheti a menzeszt.

Általában meddig tart a menstruáció?

Az emberi testtel kapcsolatban elég nehéz átlagos értékekről beszélni, hiszen minden test más és más, és soha nem tudhatjuk biztosan, hogy mire hogyan reagálunk. De azért általánosságban elmondható, hogy egy ciklus hossza 21 és 40 nap közé esik. [1] A menstruáció ebből 3-8 napot tesz ki, és a vérzés első napja számít a ciklus első napjának. Mivel nem lehet egyetlen számmal kifejezni a menstruáció átlagos hosszát, nem érdemes másokéhoz hasonlítanod a saját ciklusodat – minden test és ciklus különböző.

Teljesen rendszertelen ciklusok is léteznek, amelyek egyáltalán nem követnek semmilyen mintázatot. Van pecsételő vérzés, kifejezetten erős vérzés („csak úgy ömlik belőlem!”), 1 napos menstruáció, vagy, ha rövid a ciklusod, pár héten belül 2 menzeszed is lehet. Mindez aggodalommal tölthet el, ám ezek a jelenségek általában csak azt jelzik, hogy valamilyen hormonális változáshoz próbál igazodni a tested. A ciklusod előbb-utóbb rendeződni fog.

Ám ha hónapokon keresztül extrém erős vagy rendszertelen a menstruációd, vagy az az érzésed, hogy valami nincs rendben, fordulj orvoshoz, hogy szükség esetén meg tudd oldani a problémát.

Meddig tart az első menstruáció?

Ha a serdülőkor küszöbén állsz, már biztosan alig várod az első menstruációt. Az első menstruáció mindenkinél különböző hosszúságú, hiszen nem vagyunk egyformák. Az a legvalószínűbb, hogy nagyon enyhe lesz, és csak néhány napig fog tartani.

Mégpedig azért, mert a tested még csak most tanulja, hogy mit kezdjen az ösztrogén és a progeszteron új szintjével (amelyek serdülőkorban fokozottabban termelődnek). [2] Néhány hónap elteltével viszont a ciklusodnak normalizálódnia kell.

Hány nap telik el két menstruáció között?

Ha ki tudod számolni, hogy mikor esedékes a következő menstruációd, időben beszerezheted a menstruációs termékeket, és előre felkészülhetsz a PMS kellemetlen tüneteinek enyhítésére is.

A két menstruáció között eltelt napok száma mindenkinél eltérő. Mindenki teste különböző módon reagál a hormonokra és a menstruációs ciklusra, vagyis van, akinél több, van, akinél kevesebb nap telik el két havivérzés között. Az is teljesen normális, ha a napok száma hónapról hónapra változik, tehát csak azért, mert legutóbb 24 nap telt el két menstruáció között, nem biztos, hogy ez legközelebb is így lesz.

A ciklus hosszát befolyásoló tényezők

A hormonszint

Idővel változhat a ciklus hossza, és néha látszólag minden ok nélkül rövidebb vagy hosszabb ideig tart. A tested sem működik óraműpontossággal, miért várnád ezt el a ciklusodtól?

Az esetek többségében a hormonszint felelős a ciklus hosszának változásáért. Nézzük, mi befolyásolja a hormonok működését!

Az életkor

A serdülőkorban, vagyis 8-14 éves korban drasztikusan megváltoznak a hormonszintek (megemelkedik az ösztrogénszint), majd a perimenopauza és menopauza előtt és alatt, vagyis 45-55 éves korban ismét gyökeres változás áll be (csökken az ösztrogén- és a progeszteronszint). [3][4] Ezekre az időszakokra jellemző a rendszertelen vagy gyakori menstruáció és a pecsételés, amíg a test hozzá nem szokik az új helyzethez. Ha pont most esel át valamelyik időszakon, légy türelmes! A testednek ilyenkor időre van szüksége.

A fogamzásgátlás

Némelyik fogamzásgátló is befolyásolhatja a menstruáció hosszát. A spirállal vagy a fogamzásgátló implantátummal például progeszteron jut a szervezetbe. Ez a progeszteron elvékonyítja a méhfalat borító nyálkahártyát, és ennek eredményeképpen gyengébb és rövidebb lesz a menstruáció. [5]

Ha szívesen olvasnál többet a témáról, a fogamzásgátlók és a menstruáció kapcsolatával foglalkozó írás bizonyára érdekelni fog!

Az általános egészségi állapot

Vannak olyan egészségügyi problémák, amelyek befolyásolják a vérzés hosszát és gyakoriságát. Ilyen az endometriózis, amikor a megnövekedett mennyiségű méhnyálkahártya miatt a menstruáció tovább tart, vagy a PCOS is, amikor a petesejtek rendszertelen termelődése miatt a vérzés rendszertelenné válik, vagy teljesen megszűnik. [6][7]

Hasonlóképpen, a stressz is hatással van a menstruáció hosszára . Ironikus módon a stressz miatt sokan csak még jobban stresszelnek, ezért az a jó stratégia, ha minél több olyan tevékenységet végzel, amelyek örömet szereznek, és ellazítanak. Tehát hallgass a testedre, és segíts neki megszabadulni a feszültségtől! Ha segítségre van szükséged, beszélj a barátaiddal, vagy keress fel egy terapeutát. Ha pedig hónapokon keresztül rendszertelen a ciklusod, beszélj az orvosoddal.

Hogyan befolyásolható a menstruáció hossza?

A menstruáció hosszának módosítására nincs bombabiztos megoldás, azonban néhány dologgal megkönnyítheted az életedet, például az orvosod által felírt fogamzásgátlóval. Létezik néhány módszer, amelyekkel átmenetileg felfüggesztheted vagy késleltetheted a menstruációt, ha valamilyen különleges alkalom miatt szükség van erre.

Egy jó tanács: jegyezd fel a menzesz előtti panaszokat és a menstruációs napokat egy füzetbe vagy valamilyen cikluskövető alkalmazásba, hogy jobban megértsd, mi számít normálisnak a saját tested esetében. Mindig legyen nálad néhány menstruációs termék (tampon, betét stb.), hogy ne érjen kellemetlenül, ha a menstruációd váratlanul megjön.


A menstruáció hossza ugyan hónapról hónapra más lehet, de ha tudod, mi ennek az oka, akkor nem fogsz idegeskedni, ha legközelebb pár nappal korábban vagy később jön meg. Oké, tényleg bosszantó, ha kiszámíthatatlan a menzeszed, de ilyen a természet. A legjobb, amit tehetsz, hogy elfogadod a helyzetet. Adj magadnak időt, hogy felismerd a tested ritmusát!

Érdekel a téma? Akkor olvasd el, miért változik meg a széklet a menstruáció alatt , vagy azt, hogy miért szoktak a nők felszedni pár kilót a menzesz során !

Egészségügyi nyilatkozat

A cikkben szereplő egészségügyi információk kizárólag információs forrásként szolgálnak, és nem használhatók fel semmilyen diagnosztikai vagy kezelési célra. Egészségügyi problémáiddal mindenképpen fordulj orvoshoz!
[Hivatkozások]

[1]   https://www.nhs.uk/conditions/periods/

[2]   https://www.nhs.uk/conditions/periods/starting-periods/

[3]   https://www.nhs.uk/live-well/sexual-health/stages-of-puberty-what-happens-to-boys-and-girls/

[4]   https://www.nhs.uk/conditions/early-menopause/

[5]   https://www.medicalnewstoday.com/articles/326543

[6]   https://www.nhs.uk/conditions/endometriosis/

[7]   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5542050/

Továbbolvasok