Egy menstruáló fekete bőrű nő rózsaszín jógamatracon meditál, hogy csökkentse a stresszt.

Valószínűleg nincs olyan ember, aki időnként ne érezné a stressz romboló hatását. A feszültség testileg és lelkileg is nagyon megterhelő tud lenni.

Ha folyamatosan idegeskedsz, vagy úgy érzed, túl nagy rajtad a nyomás, akkor megváltozhat a hangulatod, felmehet a vérnyomásod, folyton éhség gyötörhet, vagy ellenkezőleg, egy falat sem csúszik le a torkodon.

Nem meglepő, hogy a stressz a menstruációs ciklusra is hatással van. Szerencsére ezek nem vészes dolgok, úgyhogy pánikra semmi ok! Próbálj meg lazítani egy kicsit, és hagyd, hogy a tested tegye a dolgát.

A stressztől késhet a menstruáció?

Gyakori, hogy a stressz megzavarja a ciklust, ezért ne vonj le elhamarkodott következtetést abból, ha egy különösen feszült időszakban késik, túl hamar megjön vagy el is marad a havivérzésed. Kiderült az is, hogy a stresszes munkát végző nők rövidebb ideig menstruálnak [1]. Mi ennek az oka?

A hipotalamusz alvó üzemmódra kapcsol, ha stressz éri. Ám az agynak pont ez a területe felelős a hormonszintek szabályozásáért is. Csak egy példa: innen kapja az utasítást a petefészek is az ösztrogén és progeszteron termelésére. Az ösztrogén és a progeszteron felel a menstruációért, így nem csoda, hogy ha stresszes időszakban kikapcsol a hipotalamusz, az felboríthatja a ciklusodat. [2]

Nem kell megijedned, ha ilyenkor késik vagy összevissza jön meg a menstruációd. Attól meg végképp nem kell tartanod, hogy a havivérzésed meg fog szűnni! Hidd el, hamarosan vissza fog állni a világ (és a menzeszed) rendje. A legjobb, amit tehetsz, ha lazítasz, és időt adsz a testednek arra, hogy alkalmazkodjon a stresszes körülményekhez. A tested fantasztikus dolgokra képes, ezt is meg fogja oldani.

A stressz miatt jelentkezhet pecsételő vérzés?

Igen. A stressztől nemcsak késhet a menstruáció, de pecsételő vérzést is okozhat két havivérzés között. Ennek is a hipotalamuszhoz van köze. Ilyenkor ugyanis összezavarodnak a hormonok, és nem tudják „eldönteni”, hogy elérkezett-e a peteérés ideje vagy sem. A ciklus közepén megjelenő vércseppek a frászt hozhatják az emberre, de emiatt, hacsak nem rendszeres jelenségről van szó, nem kell nyugtalankodnod. Ha nem szeretnéd, hogy felkészületlenül érjen a pecsételés, mindig tarts magadnál néhány tisztasági betétet. Ha nagyon aggódsz a pecsételő vérzés miatt, akkor beszélj a nőgyógyászoddal, és kérd ki a véleményét.

A stressz felerősítheti a havivérzés előtti tüneteket?

Sajnos a stressz felerősítheti a menzesz előtt jelentkező tüneteket. Egy tanulmány [3] szerint azoknál a nőknél, akik a ciklusuk elején sokat idegeskedtek, négyszer akkora volt a valószínűsége, hogy a menzesz előtti szokásos tünetek felerősödnek, mint azoknál, akik nem éltek át stresszt. Ezek a tünetek önmagukban sem kellemesek, hát még olyankor, amikor dupla erővel támadnak! A legjobb stratégia, ha nem feszülsz rá erre, inkább megpróbálsz a lazítani. Nem könnyű, de nem is lehetetlen! A PMS enyhítésével foglalkozó cikkből sok hasznos ötletet meríthetsz ehhez.

Hogyan kezelheted a stresszt a menstruáció ideje alatt?

A stresszes helyzeteket nem lehet teljesen megszüntetni vagy elkerülni, ezért fontos, hogy találj valamilyen feszültségoldó tevékenységet, főleg, ha éppen menstruálsz.

Lehet, hogy pillanatnyilag a hátad közepére kívánod, de a rendszeres testmozgás nagyon hasznos lehet. A mozgás bizonyítottan csökkenti a stresszt, javítja a hangulatodat, és enyhíti a fájdalmat. Persze nem kell intenzív edzésmunkát végezni. Egy röpke séta a barátoddal, egy jóleső nyújtás reggelente, egy laza úszás tökéletesen megfelel.

Fontos, hogy vezesd valahol a ciklusod alakulását, és amikor már csak néhány nap van hátra a menstruációig, akkor szánj időt a pihenésre. Meditálj lefekvés előtt, hallgass zenét, kapcsold ki a telefonodat, feküdj be a kádba, vagy találj valamilyen más módszert a kikapcsolódásra.

A stressz általában nem bolygatja meg komolyan a menzeszt, de ha téged aggasztanak ezek a változások, hívd fel a nőgyógyászodat, és mondd el neki azt, ami nyomaszt. Végül is a saját testedet te ismered a legjobban!

Egészségügyi nyilatkozat

A cikkben szereplő egészségügyi információk kizárólag információs forrásként szolgálnak, és nem használhatók fel semmilyen diagnosztikai vagy kezelési célra. Egészségügyi problémáiddal mindenképpen fordulj orvoshoz![Hivatkozások]  

[1]  Fenster, L., Waller, K., Chen, J., Hubbard, A. E., Windham, G. C., Elkin, E., & Swan, S. (1999). Psychological stress in the workplace and menstrual function. American Journal of Epidemiology, 149(2), 127–134. 

[2] https://health.clevelandclinic.org/q-and-a-is-hypothalamic-amenorrhea-to-blame-for-your-missed-periods/

[3] https://www.womenshealth.northwestern.edu/blog/stress-could-worsen-premenstrual-symptoms

Továbbolvasok