Rózsaszín ruhás lány vécén szenved a megváltozott széklet miatt

Mitől változhat meg a széklet a menzesz alatt?

Tapasztaltad már, hogy menzesz alatt más lett a székleted? Ezzel nem vagy egyedül. A menzesz alatt megváltozhat a széklet állaga, szaga, gyakorisága, sőt, székrekedés is előfordulhat. Elmondjuk, mi ennek az oka, és mit tehetsz ellene.

Miért van hatással a menzesz a székletre?

A haviciklus során megváltozik testünkben a különböző hormonok szintje. Menzesz előtt a progeszteronszint megnő, hogy felkészítse a szervezetet az esetleges terhességre. A vérzés ideje alatt viszont a prosztaglandinok szintje emelkedik meg, miközben a progeszteronszint csökkenni kezd. A prosztaglandinok fő feladata, hogy stimulálják a méh izmainak összehúzódását, hogy ezzel elősegítsék a méhnyálkahártya leválását. [1]

De mi köze mindehhez a székletnek? Nos, mind a progeszteron, mind a prosztaglandinok hatással vannak a székletürítésre. Noha a prosztaglandinok elsősorban a méh területén fejtik ki hatásukat, ha testünk a kelleténél többet termel belőlük, a véráramba kerülve eljuthatnak a szervezet más pontjaira is, például a belekhez vagy más emésztőszervekhez. Ennek eredményeképpen kényszert érezhetünk a mellékhelyiség azonnali felkeresésére… Ugyanakkor az alacsony progeszteronszint is okozhat gyakoribb székelést, sőt, hasmenést is.

Miért lehet székrekedésünk menzesz előtt?

A progeszteron nevű hormon másik tulajdonsága, hogy enyhe székrekedést idézhet elő. Miért? Mert a hormon termelődése közben lelassulhat az emésztőrendszer működése. Ezért tapasztalhatunk a vérzés megindulása előtti napokban némi székrekedést, amelyet gyomorfájás is kísérhet. Ilyenkor ritkábban kerül sor a „nagydologra”, és maga a széklet darabos, hurkás formát ölthet. Az emésztésre a menstruáció előtti tünetegyüttes (PMS) is hatással lehet, például azáltal, hogy a rostos ételek helyett sokkal jobban kívánjuk a zsíros falatokat.

Az olyan egészségügyi problémák, mint az irritábilisbél-szindróma (IBS), az endometriózis vagy akár a menstruációs fájdalmak is okozhatnak szorulást, különösen a menzesz első napjaiban. A havivérzés alatt nemcsak a székrekedés, hanem a puffadás vagy a hízás is tipikusnak mondható.

Miért lesz a széklet olyan rossz szagú a menzesz alatt?

A menzesz előtti napokra jellemző, hogy szokatlan ételeket kívánunk meg. A megnövekedett progeszteronszint miatt ellenállhatatlan vágyat érezhetünk a ritkán fogyasztott, különleges ételek iránt vagy akár a kényszeres habzsolásra. A megszokott étrendtől való eltérés áll a rossz szagú széklet vagy a félelmetes menzeszpukik mögött.

Rózsaillatú ugyan sosem lesz a székleted, de sokat tehetsz az embert próbáló szag elkerüléséért. Például nem eszel két ember helyett, továbbá nemet mondasz a finomított cukorra és a feldolgozott élelmiszerekre. Viszont ha úgy érzed, hogy most azonnal meg kell enned azt a tábla csokit… akkor nyugodt szívvel majszold el!

Egy másik magyarázat szerint teljesen normális, ha a menstruációs vérnek van egy jellegzetes szaga. Ezt rajtad kívül senki más nem fogja érezni, ráadásul ez az egészséges hüvely jele, vagyis semmi okod a szégyenkezésre. Mindenkinek más a vaginája, nem csoda, hogy a szaguk is különböző. Pont úgy, ahogy az általad használt mosópor és öblítő egyedi kombinációja miatt a ruháid illata is egy rád jellemző, sajátos illat lesz a barátaid számára. Ha emiatt mégis feszélyezve éreznéd magad, használd az Ultra Deo Fresh Normal illatosított tisztasági betétet, amely a diszkrét tisztaság és frissesség illatát árasztja magából.

Mit tehetsz a megváltozott széklet ellen?

Ne feszengj, mivel a téma sokakat érint! Semmi szégyellnivaló nincs abban, ha a menstruáció alatt megváltozik a székleted szaga vagy állaga.

Ha a menstruációval összefüggő hasmenéstől szenvedsz, vagyis a vécézés eredménye pépes vagy laza, és meglehetősen folyékony állagú, akkor érdemes szteroidmentes gyulladáscsökkentőt szedni, például Ibuprofént. Az ehhez hasonló készítmények gátolják a prosztaglandin termelődését, így enyhítik a hasmenést. Emellett jók a menstruációs görcsökre is. Székrekedés esetén magas rosttartalmú ételek fogyasztása ajánlott. Ez lehet egy fincsi saláta sok-sok bogyós gyümölccsel dúsítva, a tetején diófélékkel vagy magokkal megszórva. Vagy egy teljes kiőrlésű kenyérből készített szendvics.

Ha komoly fájdalmaid vannak, fordulj orvoshoz, mivel vannak olyan betegségek, melyek tünetei menzesz idején felerősödhetnek. Ilyen például az endometriózis vagy az irritábilisbél-szindróma (IBS).

A menzesz alatt lazábbá vált széklet és a székrekedés nem túl vidám dolog, de könnyebbséget jelent, ha tudod, hogy sok embert érint. Olvass tovább, rengeteg érdekes dolog kiderülhet még számodra a menstruációról!

Orvosi nyilatkozat

A cikkben szereplő információk csak tájékoztató jellegűek, és semmilyen diagnosztikai vagy kezelési cél alapját nem képezik. Egészségügyi állapotod felméréséért és orvosi tanácsokért kérjük, fordulj kezelőorvosodhoz![Hivatkozások]

[1]  https://www.nytimes.com/2019/11/12/well/for-the-teen-who-no-longer-wants-a-period.html

Továbbolvasok