Kötelező kellékek a nyaralásra, köztük fogamzásgátló tabletták

Valljuk be, az anyatermészet időzítése nem mindig tökéletes. Milyen jó lenne, ha a menzesz nem tenne keresztbe a várva várt nyaralásnak, egy izgi medencés bulinak vagy egy éjszakai kalandnak! A menstruációdat ugyan nem tudod egy gombnyomással kikapcsolni, ám van pár módszer arra, hogy a szokásosnál később jöjjön meg.

A vérzés természetes folyamat, mégis kifejezetten rosszul jöhet, főleg, ha valamelyik fontos tervedet készül meghiúsítani. Ha sem a menstruációs bugyi , sem a tampon nem jelent megoldást a problémára, akkor most fellélegezhetsz, mert van rá módszer, hogy elállítsd, jobban mondva késleltesd a vérzést. Hurrá, nem kell elhalasztanod a nyaralást! Nézzük a lehetőségeket.

El lehet állítani a menstruációt, miután megjött?

Erre sajnos még nincs megoldás. Viszont ha kombinált fogamzásgátló tablettát veszel be rögtön azután, miután megjött, enyhébb és rövidebb lefolyású lesz a vérzés [3] . Vény nélkül kapható fájdalomcsillapítóval csökkentheted a méhfal duzzadtságát, amitől kevesebb lesz a vérzés, és csökken a fájdalom.

A menstruációs vérzést természetes úton is enyhébbé teheted, [4] például menstruáció alatti szexszel vagy maszturbációval. Az orgazmus ugyanis csökkenti a vérzést és a menstruációs görcsök erősségét. Ha rendszeres testmozgást végzel, azzal is elősegíted a méh izmainak ellazulását.

Sok nő esküszik a macskagyökér- és kamillateára. A málna és a csalán leveléből készült teáról is azt tartják, hogy mérsékli a menstruációs vérzést. Ám mielőtt kifosztod a gyógynövényboltot, beszélj az orvosoddal, és kérd ki az ő véleményét is!

Az már világos, hogy a test nem tudja csak úgy leállítani a menstruációt. De ha előre tervezel, visszatarthatod a vérzést pár napig, hogy csak a nagy alkalom után jöjjön meg.

A menstruáció szüneteltetése fogamzásgátlóval

Ha rendszeresen szeded a kombinált tablettát, akkor megteheted, hogy vagy szünetet tartasz két csomag között, vagy az utolsó héten placebo tablettával helyettesíted. Ebben az időszakban előfordulhat megvonásos vérzés, ami látványra és érzetre is nagyon hasonló a menstruációhoz. Bár ez a vérzés nem igazi menstruáció, ez is késleltethető, ha a teljes csomag tartalmának elfogyasztása után vagy az utolsó heti placebo helyett rögtön új csomagot kezdesz. [1]

Ha kombinált tablettával szeretnéd késleltetni a menstruációdat, fontos, hogy előtte konzultálj az orvosoddal. Így megbizonyosodhatsz róla, hogy ez a megoldás biztonságos-e a tested számára, és egyáltalán lehetséges-e az általad szedett tablettával.

Azt se feledd, hogy áttöréses vérzés vagy pecsételés akkor is előfordulhat, ha folyamatosan szeded a tablettát. Mindenki másképp reagál a hormonokra. Ezért ez a módszer sem garancia arra, hogy nem találsz néhány csepp vért az alsóneműdön, noha ezzel a trükkel többnyire sikeresen késleltetheted a menzeszt (vagyis inkább a megvonásos vérzést). A biztonság kedvéért jó, ha tartasz magadnál tisztasági betétet.

A menstruáció késleltetése noretiszteront tartalmazó gyógyszerekkel

Ha nem szeded a kombinált fogamzásgátló tablettát, az orvosodtól megkérdezheted, hogy milyen más módszerekkel késleltethetnéd a menstruációdat. Gyakran alkalmaznak erre a célra noretiszteront tartalmazó készítményeket is. A noretiszteron a progeszteron nevű hormon egyik formája, amelynek az a feladata, hogy megakadályozza a méhnyálkahártya leválását.

A noretiszteron tablettaként kapható, és a menstruáció előtt 3 nappal kell beszedni. Ha fogalmad sincs, mikor kéne megjönnie, akkor figyeld meg a ciklusod alakulását valamilyen cikluskövető alkalmazás segítségével. Addig kell szedned ezeket a tablettákat, amíg azt nem szeretnéd, hogy megjöjjön a menstruációd. A vérzésnek a tabletták abbahagyásától számított 2-3 napon belül kell megjönnie. [2]

A menstruáció átmeneti szüneteltetése más típusú fogamzásgátlóval

Nem a tabletta az egyetlen olyan fogamzásgátló, amellyel befolyásolhatod a ciklusodat. A legtöbb hormonális módszer valamilyen hatással van a menstruációra: enyhébbé vagy erősebbé teszi, esetleg teljesen megszünteti a vérzést. Erre viszont lehet, hogy csak néhány hónap múlva kerül sor, mert a testednek hozzá kell szoknia az új hormonokhoz. Tehát ezek a módszerek inkább hosszú távon sikeresek. Nem arra valók, hogy a jövő heti medencés buli miatt eltold egy kicsit a menstruációdat.

Ha az a célod, hogy megszüntesd a vérzést, akkor a méhen belüli fogamzásgátló eszközök, a fogamzásgátló implantátumok és a fogamzásgátló injekciók jöhetnek szóba. Csak ne feledd, hogy mindenki másképpen reagál a különböző fogamzásgátló módszerekre, ezért mindenképpen konzultálj az orvosoddal!

Lehetséges örökre megszabadulni a menstruációtól?

Előfordulhat, hogy olyan erővel jön meg a menzeszed, hogy azt kívánod, bár eltűnne örökre! Ez azonban csak akkor lehetséges (és most csak a természetes megoldásokról van szó, amelyekhez nincs szükség műtéti beavatkozásokra), amikor beköszönt a menopauza. Ilyenkor leáll a peteérés, és ezzel együtt megszűnik a menstruáció. De ez is egy folyamat: a menzesz nem úgy szűnik meg, mintha elvágták volna, hanem szép fokozatosan elmaradozik.

Szóval ha szüneteltetni akarod a vérzést, akkor az eddig felsorolt módszerek közül kell választanod. Ezek is csak addig lesznek eredményesek, amíg használod őket.


A menstruáció valahogy sosem jön jókor, de amikor igazán fontos, néhány apró trükkel módosíthatsz az időzítésen. A menstruációról bővebben a menstruációs fájdalom enyhítésével és a közelgő menstruáció jeleivel foglalkozó cikkekben olvashatsz.

Egészségügyi nyilatkozater

A cikkben szereplő egészségügyi információk kizárólag információs forrásként szolgálnak, és nem használhatók fel semmilyen diagnosztikai vagy kezelési célra. Egészségügyi problémáiddal mindenképpen fordulj orvoshoz![Hivatkozások]

[1]    http://www.nhs.uk/chq/Pages/830.aspx?CategoryID=60&  

[2]    https://medlineplus.gov/druginfo/meds/a604034.html

[3]    https://www.chemistclick.co.uk/news/how-can-i-stop-my-period

[4]    https://www.healthline.com/health/womens-health/how-to-make-your-period-end-faster

Továbbolvasok