Egy endometriózisos nő fekszik a fürdőszobakövön, a hasát fogja

Biztosan hallottál már róla, de tudod is, hogy mit jelent az endometriózis?

Az endometrium magyarul a méhnyálkahártya, amely minden hónapban leválik, és menstruációs vér formájában távozik a testből. Azt az állapotot nevezzük endometriózisnak, amikor a méh belsejében található szövetekhez hasonló anyagok jelennek meg a test többi részében. A test megpróbál megszabadulni tőlük, de a szövetek nem tudnak hova távozni, és ez rendkívüli fájdalommal jár.

„Mintha egy démon akarná kitépni a medencémet!” „Mintha egy tűsarkúba bújt elefánt trappolna a méhemen!” Így festik le érzéseiket az érintett nők.

Ilyen szövet leggyakrabban a petefészekben, a petevezetékben, a hashártyán, a belekben és a húgyhólyagban jelenik meg. [1]

Az endometriózis nemcsak testi panaszokat okoz. „Engem az endometriózis fizikailag és érzelmileg is megvisel” – mondta egyik interjúalanyunk. A helyzet ma még a szokásosnál is nehezebb, mert a világjárvány miatt nehezebb lett a kezelésekhez való hozzáférés.

Mi váltja ki az endometriózist?

Az endometriózis lehetséges okait a genetikában és a környezetben található méreganyagokban [2] kell keresni. Ezenfelül vannak olyan tényezők, amelyek az átlagosnál nagyobb kockázatot jelentenek. Ilyen például a medencefertőzés vagy a retrográd menstruáció. Mi a retrográd menstruáció? Amikor a menstruációs vér nem távozik a hüvelyen keresztül, hanem a petevezetéken keresztül visszafolyik a medence üregébe. Ez a vér endometriális sejteket tartalmaz, amelyek a medencefalhoz és más szervekhez tapadhatnak, ahol megvastagodhatnak, és minden menstruációs ciklus alatt vérzést okozhatnak.

Melyek az endometriózis tünetei?

Az endometriózisnak számtalan jele és tünete létezik. Van, aki szinte kibírhatatlan fájdalmaktól szenved, mások alig észrevehető tünetekről számolnak be, és olyanok is vannak, akiknek nincs semmilyen panaszuk. [3] A tünetek nagyon sokfélék lehetnek, az extrém fáradékonyságtól kezdve a gyakori gombás fertőzéseken át egészen a meddőségig. Erről bővebben a termékenység és az endometriózis kapcsolatával foglalkozó cikkben olvashatsz.

A menstruáció és az endometriózis

Amikor menstruálsz, tested az összes endometriális szövetet vérzésre utasítja. Ha endometriózisod van, a méhen kívüli szövetek nem tudnak távozni a testből úgy, mint a menstruációs vér, amely a hüvelyen át távozik. Ez rendszertelen és rendkívül erős menstruációhoz, gyulladásokhoz és pokoli hasi, valamint medencei fájdalomhoz vezethet. Néhány esetben hegek és ciszták is keletkezhetnek.

Az endometriózissal járó fájdalom

Az endometriózis egyik tünete a fájdalom. Ez lehet alhasi sajgás vagy hátfájás, és ezek menstruáció közben, közösülés közben vagy után felerősödhetnek. A menstruációs fájdalom olyan heves tud lenni, hogy még a szokásos napi teendőidet sem vagy képes elvégezni. És ott van a vizeléssel, székeléssel járó fájdalom is, ami a havivérzés közben csap le rád. Ezenkívül menzesz közben hányingert, székrekedést, hasmenést vagy véres vizeletet is tapasztalhatsz. Ez egy ijesztő lista, és még rosszabb személyesen átélni ezeket a tüneteket, de tudnod kell, hogy ilyenkor a tested azt üzeni neked, hogy valami nincs rendben odabent.

Az őrületbe kergetett. Nem tudtam, miért van állandó hányingerem, az összes tünet egyszerre jelentkezett.

Az endometriózis kezelése

Habár az endometriózis egy krónikus, vagyis hosszú ideig fennálló betegség, azért kezelhető. A fájdalom csillapítására jól használhatók az ibuprofént tartalmazó, recept nélkül kapható gyulladáscsökkentők. A kombinált fogamzásgátló tabletta is segíthet, mert megakadályozza a petesejtek kilökődését, vagyis enyhébbé, elviselhetőbbé teszi a menstruációt. [1]

Ha a szövetek műtéti eltávolítása jönne szóba, a laparoszkópos technikákkal többnyire enyhíthetők a tünetek, illetve növelhető a teherbe esés esélye [1], de végül sokan a méheltávolítás mellett döntenek. [1]

Az endometriózis diagnosztizálása

Az endometriózisnak sok különféle tünete van, és sokszor évekbe telik, mire kimondják a diagnózist. Kapaszkodj meg: átlagosan 7,5 évbe! [4] Vannak nők, akik az endometriózis miatt olyan kellemetlen tünetekkel küzdenek, amelyek megkeserítik a mindennapjaikat. Nekik már maga a diagnózis is megkönnyebbülést jelent. „Végre nevet kapott a fájdalom” – mondta egyik interjúalanyunk. – „Nevet kaptak ezek a szörnyű, havonta rám törő, bénító görcsök.”

Az endometriózis diagnózisát teljes bizonyossággal csak a medencei terület laparoszkópiás felderítése után lehet felállítani. Ezt valószínűleg megelőzi egy manuális vizsgálat, egy ultrahangos vizsgálat és vérvizsgálat.

Segítségkérés

Az endometriózis a világ minden pontján sújtja a nőket, mégis sokan nem részesülnek megfelelő támogatásban, mert nem diagnosztizálják a betegséget, vagy ha mégis, „nagyon erős menstruációs fájdalomnak” titulálják. Ezért sokan úgy érzik, nem foglalkoznak velük, nem veszik komolyan a szenvedésüket. Nem meglepő, ha úgy érzi a beteg, hogy magára hagyták a problémájával.

De a világon 176 millió nő, minden tizedik nő szenved endometriózisban. Nem vagy hát egyedül! [4]

Bármennyire is kényes téma, beszélj róla a barátaiddal és a családoddal. Meglátod, ha kiöntöd a szíved, az segíteni fog, és talán az is kiderül, hogy valaki a szeretteid közül érintett a dologban. Ő pontosan tudni fogja, hogy min mész keresztül, és abban is támogatni fog, hogy minden orvosi segítséget megkapjál.

Ha felismered a tüneteket, és azt gyanítod, hogy endometriózisod van, kérj időpontot az orvosodtól vagy nőgyógyászodtól! Ők mindent megtesznek azért, hogy enyhítsenek a fájdalmaidon, és a lehető legjobb kezelésben részesülj.

A világjárvány miatt sajnos a szokásosnál is többet kell várni egy-egy időpontra és műtétre. Ha valamilyen okból nehézségekbe ütközne a rendelő felkeresése, kérj telefonos vagy videós konzultációt.

Az NHS honlapján bővebben olvashatsz az endometriózisról, támogatásért pedig látogass el az endometriozismagyarorszag.hu oldalra.


A saját bőrödön tapasztaltad, mivel jár az endometriózis? Mi hiszünk abban, hogy erről a témáról beszélni kell. Mondd el nekünk a történetedet itt!

Egészségügyi nyilatkozat

A cikkben szereplő egészségügyi információk kizárólag információs forrásként szolgálnak, és nem használhatók fel semmilyen diagnosztikai vagy kezelési célra. Egészségügyi problémáiddal mindenképpen fordulj orvoshoz![Hivatkozások]

[1]  https://www.nhs.uk/conditions/endometriosis/treatment/

[2]  http://www.nhs.uk/Conditions/Endometriosis/Pages/Causes.aspx

[3]  https://endometriosis-uk.org/sites/default/files/files/Information/Understanding-endometriosis.pdf

[4]  https://endometriosis-uk.org/endometriosis-facts-and-figures

Továbbolvasok