Egy nő a jógamatracon fekszik a hátán, lábai a magasban, hogy enyhítse a menstruációs fájdalmakat

A menstruációval járó fájdalom nagy szenvedést okozhat, de szerencsére sok mindent tehetsz, hogy egy kicsit jobban érezd magad. Ismerd meg ezeket a praktikákat!

A menstruációs fájdalom nagyon kellemetlen és zavaró tud lenni. Sok nő napjait megkeseríti a serdülőkortól egészen a menopauzáig. Elképzelhető, hogy hónapokon keresztül fájdalommentes a menstruációd, majd egyszer csak olyan fájdalomra ébredsz, mintha kést forgatnának a méhedben. A menzesz olyan, mint egy szerencsejáték, ahol vagy szerencsésen alakul a ciklusod, vagy hétrét görnyedsz a fájdalomtól.

Ugyanakkor van néhány praktika, amelyekkel enyhíthetsz a szenvedéseiden, és megakadályozhatod, hogy a hasi görcsök beleszóljanak a nap alakulásába. Lássuk, mit tehetsz!

Ötletek és házi módszerek a menstruációs fájdalom csökkentésére

A fájdalomcsillapító a barátod

A vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók – pl. a paracetamol- és az ibuproféntartalmú szerek – csírájában fojtják el a fájdalmat. Mindig étkezés után vagy egy pohár tejjel vedd be őket, hogy ne kezdjék ki a gyomor nyálkahártyáját.

Mozgásra fel!

Sétálj egyet a környéken valamelyik barátoddal, fuss vagy biciklizz egyet. A testedzés felpezsdíti a vérkeringést, valamint növeli az oxigén- és endorfinszintet (az endorfin a természet fájdalomcsillapítója és boldogsághormonja). Oké, biztos a mozgás a legutolsó dolog, amire olyankor vágysz, amikor végre bevackolódtál egy takaró alá, de hidd el, hogy a testedzés ellazítja a testedet, és enyhíti a szenvedéseidet.

Rossz az idő? Tornázni otthon is lehet.

Otthon is végezhetsz olyan mozgásformákat, amelyek fájdalomcsillapító endorfinokat szabadítanak fel. Ilyen például a jóga is. Ha nincs jógamatracod, használj törülközőt vagy valamilyen szőnyeget! De más típusú gyakorlatokat is végezhetsz. Kipróbálhatod a nagy intenzitású intervallumedzést (HIIT) a lakásban vagy akár a kertben, mert ehhez még eszközökre sincs szükség. Amennyiben gyengédebb mozgásformára vágysz akár úszni is elmehetsz.

Gyógyító meleg

A melegtől ellazulnak az izmok, ezért egy meleg fürdő vagy forróvizes palack is segíthet. Ezeket máskor is bevetheted, hiszen egy kis kényeztetés sosem árt!

Étkezz helyesen

A nehéz napokon még a szokásosnál is jobban csábítanak az egészségtelen ételek, de ha kevesebb zsíros ételt és több zöldséget eszel, az értékesebb tápanyagok és a több folyadék csökkenteni fogja a fájdalmat. Az is segít, ha több vizet iszol, mert a dehidratáltság izomgörcsöket okozhat. A gyógynövényes teák – különösen a borsmenta és a kamilla – nyugtató hatásúak, ezért segítenek ellazulni és kibírni a fájdalmat.

Ne mondj nemet a csokoládéra!

Azért van a menstruációs fájdalomban egy kis jó is! A csokoládé ugyanis kakaót tartalmaz, ami endorfin kibocsátására készteti az agyat, és növeli az energiaszintedet, szóval nyugodtan csábulj el néhány kocka vagy akár egy egész tábla csokira. Minél magasabb kakaótartalmú a csokoládé, annál több hangulatjavító tápanyag van benne. Egy jó minőségű étcsokoládé mindig remek választás.

Mikor kell orvoshoz fordulni a menstruációs görcsök miatt?

Néhány esetben a fájdalmas menstruáció – szakszóval dysmenorrhoea – akadályozhat a mindennapi teendők elvégzésében. Egy tanulmány szerint a nők 14%-a rendszeresen hiányzik pár napot a munkahelyéről a menstruációs fájdalom miatt. [1] De nem kell egyedül szenvedned, és ne hidd, hogy nincs segítség! Ha kibírhatatlan menstruációs fájdalmaid vannak, beszélj az orvosoddal.

Elképzelhető, hogy felír valamilyen hormonális fogamzásgátlót, amely csökkenti a fájdalmat, vagy különféle vizsgálatokkal segít kideríteni a fájdalom okát. Az endometriózis és a PCOS is okozhat szinte kibírhatatlan menstruációs fájdalmat, ezért ha erős fájdalmaid vannak, mindenképpen fordulj orvoshoz.

Van, aki a menstruációs fájdalom miatt megutálja a saját testét. Ne ess bele ebbe a csapdába! És ne hagyd, hogy a fájdalom tönkretegye a mindennapjaidat. Próbáld ki az említett módszereket, remélhetőleg megkönnyítik az életedet. Kérdezd meg a barátnőidet, van-e valamilyen bevált módszerük a menstruációs görcsök enyhítésére. Már az is jót tesz, ha beszélsz a problémádról, ráadásul hasznos ötleteket is kaphatsz.

Ha érdekel a menstruáció témája, olvasd el az éjszakai szivárgás megelőzésével és a barnás folyással foglalkozó cikkeket is!

Egészségügyi nyilatkozat

A cikkben szereplő egészségügyi információk kizárólag információs forrásként szolgálnak, és nem használhatók fel semmilyen diagnosztikai vagy kezelési célra. Egészségügyi problémáiddal mindenképpen fordulj orvoshoz![Hivatkozások]   

[1] Schoep ME, Adang EMM, Maas JWM, et al Productivity loss due to menstruation-related symptoms: a nationwide cross-sectional survey among 32 748 women BMJ Open 2019

Továbbolvasok