Négy szakaszból álló ciklus

Ha az első menstruációd elérkezése után tisztában vagy azzal, mi (és miért) történik a szervezetedben, igen sokat jelent abból a szempontból, ahogy a menzeszedre gondolsz.

Akkor nézzük hát a tényeket! A menzesz (menstruáció) havonta egyszer következik be. A menstruáció rendszerint 11–14 éves korban jelentkezik, de akár 8-9 éves korban is megjelenhet – néhány lánynál pedig akár 15-16 éves korig várat magára. A menstruáció megjelenésével jelzi a szervezeted azt, hogy elég érett már a teherbe eséshez. De ne félj! Ez nem jelenti azt, hogy teherbe fogsz esni, vagy teherbe kell esned – mindössze annyit, hogy alkalmas vagy rá.

Maga a menstruáció a havi menstruációs ciklus része, amely 21–35 napig tart; a hossza átlagosan 28 nap. Az első néhány menstruáció után időbe telik, mire a ciklusod rendezőik, és rendszeressé válik. Eleinte a hossza is hónapról hónapra eltérhet, és különböző gyakorisággal jelentkezhet.

Méhciklus

Mi is tehát a menstruációs ciklus? A folyamat első lépéseként a méh (orvosi nevén uterus) nyálkahártyája (az endometrium/méhnyálkahártya) megvastagszik, hogy alkalmas legyen a megtermékenyített petesejt fogadására. A peteérés (ovuláció) bekövetkezésekor az egyik petefészekből kilökődik egy petesejt (ovum), amely ezek után megkezdi hosszú, a méh felé vezető útját a petevezetéken át. Ez több napig is eltart. Amennyiben útközben találkozik egy spermiummal, az megtermékenyítheti, és így kialakulhat a terhesség. Ha a petesejt nem termékenyül meg, akkor kiürül a szervezetből, azaz a megvastagodott méhnyálkahártya és némi vér kíséretében távozik – ez maga a menstruáció. A vérzés mintegy 14 nappal a peteérés után következik be, és általában 3–5 napig tart. Az első két nap a legerősebb.

Ha pedig véget ért, a ciklus újraindul, és életed során 400–450 alkalommal éled át (bizony, jól hallottad!), amíg 50 éves korod körül be nem következik a menopauza, és a vérzésed véglegesen abba nem marad.

A havi vérzés bekövetkezése előtti napokban, hetekben különböző érzelmi és fizikai változásokat tapasztalhatsz magadon. Ez az úgynevezett PMS (vagy teljes, hivatalos nevén premenstruációs szindróma). Ilyenkor puffadást és émelygést tapasztalhatsz; a mell gyakran megnő, és hasmenés is bekövetkezhet. Tünet lehet még a szomorúság, az ingerültség és a nyűgös hangulat. Mindez normális. Persze nem kellemes, de normális.

Közvetlenül a menstruációd előtt, illetve alatta előfordulhat, hogy enyhe alhasi görcsöket tapasztalsz. Ez az úgynevezett menstruációs fájdalom, amelyet elsősorban az okoz, hogy a méh összehúzódik, hogy lelökje magáról a nyálkahártyát. Elismételjük: mindez abszolút normális, ha azonban a fájdalom súlyos, vagy elhúzódik, érdemes orvoshoz menni vele.

El kell ismernünk, hogy menstruálni nem feltétlenül könnyű. Ilyenkor legyél türelmes magaddal (és lepd meg magad valamivel – egy kis fagyi olykor csodákra képes), és ne feledd: a fájdalom és a levertség hamarosan elmúlik.

Továbbolvasok

Ismerd meg még jobban