Egy nő ül a vécén, egyik kezében telefon, közben az óráját nézi, és várja, mikor fog megjönni a menzesze.

Ismerős az az érzés, amikor azt várod, mikor jön már meg a havivérzésed? Van, akinek ilyenkor pattanásig feszülnek az idegei. Milyen jó lenne előre tudni, mikor lesz szükség az egészségügyi betétre és esetleg egy fájdalomcsillapítóra!

Szerencsére vannak jelek, amelyek a közelgő menstruációra figyelmeztetnek, és ezek a legelső vérzésre ugyanúgy érvényesek, mint a rendszeresen menstruáló nők következő havivérzésére.

Mikor kezdek el menstruálni?

Az első menstruáció mindenki életében máskor jön meg. A legtöbben 11-14 éves korukban esnek át rajta, de előfordulhat, hogy ennél korábban, 8 évesen vagy később, 16 évesen jön meg először. Segíthet az időpont meghatározásában, ha megkérdezed anyukádat vagy valamelyik közeli nőrokonodat, hogy neki mikor jött meg először. Ők biztos örömmel válaszolnak majd minden kérdésedre. Ami fontos: ne idegeskedj a menstruáció miatt! Előbb vagy utóbb neked is meg fog jönni. Légy türelemmel, és hagyd, hogy a tested a saját ütemében fejlődjön.

Azt lehetetlen meghatározni, hogy pontosan mikor fogsz menstruálni, de szerencsére vannak olyan jelek, amelyek arról árulkodnak, hogy hamarosan meg fog jönni.

Hogyan készüljek az első menstruációmra?

Az első menstruáció a serdülőkor egyik velejárója. A mellek növekedése, a hónalj és az intim zóna szőrösödése, a hüvelyi folyás mind annak a jele, hogy hamarosan menstruálni fogsz. Ha szeretnél többet tudni erről, olvasd el összefoglalónkat arról, milyen testi változásokkal jár a serdülőkor.

Az első menstruáció pontos dátumát lehetetlen meghatározni, de azért felkészülhetsz rá. Ha a fenti jelek nálad is megjelentek már, valószínűleg hamarosan meg fog jönni a havivérzésed is, ezért a biztonság kedvéért mindig tarts a táskádban néhány egészségügyi betétet és egy tartalék bugyit. Ha ez megnyugtat, a vérzés sokszor a legrutinosabb lányokat is váratlanul éri, és az sem megy ritkaságszámba, ha valaki összevérzi az alsóneműjét. Kellemetlen, az igaz, de bárkivel előfordulhat.

Mikor esedékes a következő menstruációm?

Menstruáció előtt megváltoznak a hormonszintek, ami testi és érzelmi változásokat okoz. Ezt nevezzük PMS-nek, vagyis menstruáció előtti tünetegyüttesnek. A menzesz előtti napokon a hasad felpuffadhat, pattanások jelenhetnek meg a bőrödön, zsírosabbá válhat a hajad, és különösen érzékenyek lehetnek a melleid. Van, aki érzelmi változásokat is tapasztal. A hangulatingadozás vagy ingerlékenység is a közelgő menstruáció jele.

Hasznos lehet, ha feljegyzed, milyen tüneteket tapasztalsz a menzesz előtti napokon, hogy később felismerd tested jelzéseit és a menstruációs ciklus szabályszerűségeit. Cikluskövető eszközt vagy alkalmazást is használhatsz, hogy pontosabban meg tudd jósolni a következő havivérzés időpontját.

Jóllehet a menstruáció előtti jelekből sok minden kiolvasható, de azért nem szabad készpénznek venni őket. A menstruáció idejét semmilyen módszerrel nem lehet tűpontosan belőni, és attól még nem fog hamarabb megjönni, ha ezen idegeskedsz. Nyugodj meg, foglald el magad valami mással, és vásárolj be jó előre menstruációs termékeket, hogy a vérzés ne érjen felkészületlenül.

A menzesz szeszélyessége néha igencsak próbára teszi az ember lányát, és megnehezíti a tervezést. Ilyenkor gondolj arra, milyen csodálatos az emberi test, hogy ilyen bonyolult folyamatokat képes irányítani, még akkor is, ha néha örökkévalóságnak tűnik, mire megjön a vérzésed!

Szülőknek: honnan tudhatod, hogy menstruálni fog a lányod?

Még mielőtt a lányod belépne a serdülőkorba, érdemes felhozni ezt a témát. Ha a melltartóviselésről vagy a hónalj szőrösödéséről kérdezget, az arra utalhat, hogy hamarosan megjön az első menstruációja.

Készülj fel arra, hogy lányod ebben az időszakban sok mentális és fizikai változáson megy majd keresztül, és szüksége lesz a szülői támogatásra. Természetes, hogy szeretnél mindent megadni neki, amire ilyenkor szüksége lehet, a felvilágosítástól a megfelelő termékekig, és az is normális, ha kicsit aggódsz amiatt, hogy képes leszel-e minderre. Szóval, mit tehet egy szülő, hogy felkészítse lányát a menstruációra?

Először is, beszélgess vele a menstruációról és a serdülőkorról, hogy a sok változás ne érje váratlanul. Amikor szóba kerül a menstruáció, kerüld a drámai hangnemet, a beszélgetés legyen könnyed hangulatú. Mondj el neki minden fontos tényt, amit tudnia kell, és oszlasd el a félelmeit. Hangsúlyozd, hogy a menstruációt nem kell szégyellni, ez a felnőtté válás természetes része. Ha ellátod a lányodat mindenféle praktikus jó tanáccsal, rámutatsz a tévhitekre, és segítesz neki a megfelelő menstruációs termékek kiválasztásában, akkor megtetted a legfontosabbakat.

Ha szülő vagy, olvasd el útmutatónkat arról, hogyan érdemes a menstruációról beszélni a lányoddal.

Egészségügyi nyilatkozat

A cikkben szereplő egészségügyi információk kizárólag információs forrásként szolgálnak, és nem használhatók fel semmilyen diagnosztikai vagy kezelési célra. Egészségügyi problémáiddal mindenképpen fordulj orvoshoz!

Továbbolvasok