Elismerjük: gyakran még a sportolás gondolata sem merül fel benned a menstruációd alatt, mégsem elvetendő ötlet. Felsoroljuk, miért.

A torna fokozza a medencefenék vérkeringését, és ezáltal csökkenti a menstruációs fájdalmat. Ezenkívül kedélyjavító hatása is van, így könnyebben birkózol meg mindennel, ami a ciklusod során felmerül.

Hogy pont az edzőtermet válaszd olyankor, amikor fájdalmas a menzeszed, valóban kihívást jelentő feladat, de szerencsére ezzel nem merültek ki a lehetőségeid. A kellemetlen érzést egy hosszú séta, egy kíméletes úszás vagy egy rövid jógázás is enyhíti, és utána sokkal jobban érzed majd magad. Egy, a legkiválóbb női sportolók körében végzett felmérésből kiderült, hogy bár majdnem a háromnegyedük rosszabbul érezte magát közvetlenül a menstruációja előtt, 63%-uk arról számolt be, hogy az edzéssel csökkent a fájdalom [1]. Ha edzel vagy bármilyen testmozgást végzel, általában javulni fog a közérzeted, mivel a mozgás fokozza a szervezet endorfintermelését. Ez a boldogsághormon pedig nem csupán a PMS tüneteit, hanem az alvás minőségét is javítja.

Tornázással a menstruáció során fellépő puffadást is enyhítheted. Tudtad, hogy a női szervezet akár 2–4,5 kg súlyú plusz vizet is képes megkötni a ciklus során [2]? A puffadást pedig csak rontják a jóformán leküzdhetetlen falási rohamok, amikor az ember kimondottan egészségtelen ételekre vágyik. Ez gyakori jelenség a premenstruációs szakaszban. A lelkiismeret-furdalás és a hízás mellett a cukros és zsíros ételek túlzott fogyasztása hangulatromlással és energiacsökkenéssel is jár. Az izzadással azonban – például egy kiadós edzés után – a víz távozik a szervezetből, és a puffadás is csökken. Emellett pedig javul a hangulat, emelkedik az energiaszint, és az ember rögtön kétszer jobban érzi utána magát.

Aggódsz amiatt, hogy szivárogni fog a betéted, kicsúszik a tamponod, vagy összevérzed magad? Ne tedd! Ha a menstruációd alatt edzel, viselj olyan szupererős nedvszívó képességű betétet, amelyik követi a tested formáját. Utána pedig mindenképpen zuhanyozz le, majd cserélj betétet/tampont, és vegyél tiszta bugyit. Így a menstruáció alatti kellemetlen szagok miatt sem kell aggódnod.

Ha rendkívül erős vérzésed (menorrhagia) van, a legerősebb időszakban alighanem érdemes kihagynod az aznapi kickbox-edzést, mozgásként pedig egy tempós sétát vagy bringázást választanod. Ha pedig otthon, egyedül mozogsz, próbálj ki néhány hason végzett gyakorlatot, amelyek oldani tudják a menstruációs görcsöket.

Mozgás a menstruáció alatt – eloszlatjuk a tévhiteket

Torna
1. tévhit: A menstruáció során végzett mozgás veszélyes.

És az igazság: Ha nem viszed túlzásba, a menstruáció során végzett mozgás nemhogy nem veszélyes, hanem kifejezetten kívánatos is a szakemberek szerint.

súlygyarapodás
2. tévhit: Minden nő hízik közvetlenül a menstruációja előtt.

És az igazság: A jelenséget csupán a vízvisszatartás okozza, ami a menstruáció kezdetére el is múlik. [2]

több kalória
3. tévhit: A menstruáció során végzett edzéssel több kalóriát lehet elégetni.

És az igazság: Hát sajnos nem. A ciklus luteális fázisában, közvetlenül a menstruáció előtt azonban igen! [3]

[Hivatkozások]

Továbbolvasok

Ismerd meg még jobban