Menzesznaptár

A menzesznaptár és amit megtanulhatunk belőle

Ha tudod, hol tart a menstruációs ciklusod, és mikorra várhatod a következő menzeszedet, úgy érzed, hogy kézben tartod az életed.

Ugye, milyen nagyszerű lenne, ha létezne egy olyan egyszerű és hatékony módszer, amellyel nyomon követheted a ciklusodat? Például egy menzeszkalkulátor?

A jó hír az, hogy már létezik!

Az online menstruációs app segítségével te uralod a ciklusodat, nem pedig fordítva. Ha ismered a ciklusod csúcs- és mélypontjait, megértőbben és könnyebben fogadod majd menstruáció alatti testi és hangulatváltozásokat. Így fel is tudsz készülni rájuk. Sosem jut majd eszedbe a kérdés: mikor fogok menstruálni? – hiszen a folyamatosan használt menstruációs naptárad alapján pontosan tudni fogod.

A menzesznaptár rendszeres használatával észre fogod venni a ciklusodban a rendszerességet. Így éppen a megfelelő időpontra szerelkezel fel betétekkel. Klasszikus menstruációs naptárként használva pedig alkalmas rá, hogy elárulja a ciklusod időpontját és hosszát. Ez rendkívül hasznos információ. Nem csupán a tested és a hangulatváltozások értelmezésében segít, hanem azt is elárulja, hogy mikor számíthatsz rájuk; sőt a ciklusodban történt változásokra is felhívja a figyelmedet, hiszen előfordulhat, hogy orvosi vizsgálatot igényelnek.

Ha rendszerint van PMS-ed, a menzesznaptár elárulja, hogy mikor számíts a tünetekre, és hogy elkerüld a stresszt abban az időszakban. Ha a menzeszed elején rendszerint erősebben vérzel, tudni fogod, hogy a hónap mely napjain legyen nálad Libresse Maxi betét, amikor nem vagy otthon.

A menzesznaptár további előnye, hogy nyomon tudja követni a szervezetedben zajló eseményeket. Rögzíti például az alaphőmérsékleted (BBT) értékét és a cervixnyákod (azaz a hüvelyi folyás) minőségét, hogy képes legyen pontosan megjósolni a peteérésed időpontját. Ezek hasznos információk, amelyek akkor lehetnek érdekesek, ha a legtermékenyebb napjaidra vagy kíváncsi.

A menzesznaptárban az az igazán nagyszerű, hogy mennyire egyszerű. Te csak rögzíted benne a menstruációd első és utolsó napját. És tessék! A következő menstruációd előtt üzenetben értesít arról, hogy mikorra várható. Így nem kell például a határidőnaplódat nézegetned. Nyugodtan élheted az életed, mivel az alkalmazás helyetted gondolkodik és ellenőriz.

El sem tudom képzelni, hogyan tudtak a nők menzesznaptár nélkül létezni. Az értesítések miatt úgy érzem, hogy én uralom a ciklusomat, nem pedig fordítva.

Menstruációs appok ugyan csak 2012 óta léteznek, mégis hatalmasat fejlődtek azóta. Ennek elsősorban az az oka, hogy a lányok és nők nagyobb fokú irányítást szeretnének nyerni a ciklusuk, az életük felett, illetve jobban meg akarják ismerni a testüket és általános egészségi állapotukat. Mindez egyúttal azt is mutatja, hogy a lányok többé nem hajlandóak szégyenkezni és feszengeni a menstruációs ciklusuk miatt. Lássuk be: minden lány és nő menstruál, és felszabadító érzés tisztában lenni a tényekkel, valamint élvezni a róluk való beszélgetés szabadságát.

„Imádom, hogy amióta menstruációs appot használok, tudom, hol tart a ciklusom, és nem kell aggódnom amiatt, hogy kellemetlen meglepetések érnek – mondja a 16 éves Emma. – A barátaim ugyanazért használják, mint bármelyik másik appot: hogy mindennel tisztában legyenek, és ne fecséreljék a drága időt. Az én appom értesít arról, hogy mikorra várható a menstruációm, és jelzi, hogy mikor kezdődik a premenstruációs időszak, így a hónap adott szakaszától függően reálisan tudok előre tervezni.”

A neked való menzesznaptár kiválasztásánál vedd figyelembe a ciklusodat, az életviteledet és a használatával kapcsolatos céljaidat. Az egyszerű naptárszoftverrel rendelkező menzesznaptárak mellett léteznek olyanok, amelyekhez tünetfigyelő rendszerek tartoznak, naplózzák vagy megjósolják a tüneteidet, pl. a görcsöket vagy a mellfeszülést, vagy akár értesítéseket is beállíthatsz bennük. Néhány menzesznaptárba még konkrétumokat is feljegyezhetsz, pl. a vérzés erősségét, a menstruációs vér színének változását vagy a pecsételő vérzést. Ezekből a hasznos információkból megismerheted, hogy esetedben mi a normális, és megmondhatod, hogy mi következik a ciklusodon belül, valamint felhívja a figyelmedet azokra a változásokra, amelyek miatt orvoshoz kell menned. A menzesznaptárban benne vannak azok a létfontosságú információk, amelyeket szükség esetén megmutathatsz a nőgyógyásznak.

Más menzesznaptárak akár három ciklust is megjósolnak előre, így te előre tervezhetsz – ez különösen hasznos, ha nyaralást, barátoknál alvást vagy utazást szerveztél. Olyan menzesznaptár-appok is léteznek, amelyekben grafikonon rögzítheted és kinyomtathatod a bevitt információkat, majd magaddal viheted őket a nőgyógyászati vizsgálatra. A menzesznaptár használatával ellenőrizheted, mikor vannak a legtermékenyebb napjaid, akár azért, mert gyereket szeretnél, akár azért, mert éppen hogy nem. Néhány menzesznaptár közösségi funkciókkal is rendelkezik, így megoszthatod legfrissebb adataidat és aggályaidat a többi felhasználóval, akik támogatni és segíteni tudnak téged.

Kezdésként érdemes lenne kipróbálnod a Libresse saját, Periodical elnevezésű alkalmazását, amelyben megtalálhatod a legjobb menzesznaptár-appok szolgáltatásait, plusz néhány saját funkciót is. A benne lévő naptárt az iCal szolgáltatással és a Facebookkal is szinkronizálhatod, így az app tudni fogja, éppen melyik szakaszban vagy, azaz nem kell stresszelned a menzeszed miatt. Ha megfelelően használod és rendszeresen frissíted, minden menzesznaptár alkalmas rá, hogy megbízhatóan nyomon kövesse a menstruációs ciklusodat, és kiszámítsa annak hosszát és egyes időpontjait. „El sem tudom képzelni, hogyan tudtak a nők menzesznaptár nélkül létezni – állítja Emma. – Az értesítések miatt úgy érzem, hogy én uralom a ciklusomat, nem pedig fordítva.”

Ismerd meg még jobban