Meleg vizes palack

A havi ciklus egyik legkellemetlenebb velejárója a menstruációs fájdalom.

A legtöbb nő – a felmérések szerint akár az érintettek 80%-a [1] – tapasztal valamilyen fájdalmat vagy kellemetlenséget a menstruációja előtt vagy alatt. Ennek a fő kiváltó oka az, hogy a méh ilyenkor összehúzódik, hogy ki tudja lökni a megvastagodott méhnyálkahártyát.

Ez a fajta, görcsre emlékeztető fájdalom legtöbbször közvetlenül a menstruáció előtt jelentkezik, és általában 1-2 napig tart. Ilyenkor a medencetájék, a hát, a comb és a has is fájhat. A fájdalom rendszerint köldöktájról indul ki, és onnan sugárzik ki a comb vagy a hát irányába. A menstruációs görcsök erőssége minden nőnél más és más. Egyesek számára csupán enyhe fájdalommal jár, másoknál azonban egészen súlyos lehet, és akár hányást is kiválthat. További tünet lehet még a laza, folyékony széklet, a fejfájás és a szédülés. Egyszóval tényleg kellemetlen.

Az, hogy egy nő miként próbálja enyhíteni a menstruációs görcsöket, nagyban befolyásolja azt, ahogy a menstruációjára gondol. A legtöbb nő szerint a fájdalmat nem lehet figyelmen kívül hagyni, néhány egyszerű lépéssel azonban mérsékelhető.

Menstruációs fájdalom

A vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók csírájukban elfojtják a görcsöket. Ha a gyógyszer mellett döntesz, mindenképpen étkezés után vagy egy pohár tejjel vedd be, hogy óvd a gyomorfalat. És bár adott esetben tested-lelked nem kívánja, a mozgás (akár egy könnyű séta is) segít: fokozza a vérkeringést, illetve növeli az oxigén és az endorfin szintjét – utóbbi egy természetes fájdalomcsillapító és boldogsághormon. Bármelyiket is választod, elősegíted vele, hogy a tested ellazuljon. A masszázs és a melegítés szintén lazítja az izmokat, szóval egy forró zuhany vagy a meleg vizes palack használata is ajánlott. A jégkrém is hasznos lehet. Nem orvosi értelemben persze, hanem mert finom és jólesik.

Ritkán ugyan, de a fájdalmas menstruáció (orvosi nevén dysmenorrhoea) az életminőség rovására megy. Egy erről szóló tanulmány szerint a nők akár 14%-a érezte már úgy többször is, hogy a menstruációs fájdalom miatt képtelen bemenni dolgozni [2]. Nem kell azonban némán tűrnöd a fájdalmat. Ha a menstruációs görcseid ennyire súlyosak, vizsgáltasd ki magad a kezelőorvosoddal. Előfordul, hogy a hormonális fogamzásgátlás csökkenti a menstruációs fájdalmat. Elvétve ugyan, de kiderül, hogy a menstruációs fájdalom hátterében valamilyen lappangó betegség vagy rendellenesség, például endometriózis vagy kismedencei gyulladás áll. Ha azonban nincs mögötte semmilyen egészségügyi probléma, a súlyos menstruációs görcsök az életkorral vagy gyermekszülés után általában enyhülnek.

[Hivatkozások]

Továbbolvasok

Ismerd meg még jobban