Nő fürdőszobában, rózsaszín háttér előtt – Libresse

Bár a folyás nem a női lét legjobb része, mégis hatásos és hasznos jelenség.

A folyás a hüvely belsejében és a méhnyakban található mirigyek által előállított folyadék. Feladata az, hogy tisztán tartsa a szaporítószerveket, és vigyázzon azok egészségére, ennek érdekében pedig kiöblítse belőle az elpusztult sejteket és baktériumokat. Így segít megelőzni a fertőzést.

A hüvelyi folyásnak azonban más feladata is van: jelzi, ha valamilyen egészségügyi panaszod van. Ha megváltozik és a megszokottól eltérő lesz a színe vagy a szaga, az a szervezet riasztása azzal kapcsolatban, hogy valami megváltozott, vagy hogy egészségügyi panaszaid vannak.

Az egészséges hüvelyi folyás átlátszó, halványsárga vagy tejfehér attól függően, hogy hol tart éppen a menstruációs ciklusod, emellett pedig jóformán szagtalan. Az ovuláció időpontjában jellemzően átlátszó és sűrű. A menstruáció előtt és után pedig fehéres színű. Mindez normális.

Ha azonban a hüvelyi folyás színe zöldes-sárgásra változik, és/vagy kellemetlen lesz a szaga, az valamilyen fertőzés jele lehet. A viszkető, véres vagy hirtelen bőségessé váló folyás úgyszintén figyelmeztető jel lehet. Ha ilyen jeleket tapasztalsz magadon, menj orvoshoz, mivel lehetséges, hogy hüvelypenészed vagy más fertőzésed van.

A hüvelyi folyás minősége az egyes életszakaszokban is eltérhet. A peteérés, a szoptatás vagy a nemi vágy feléledése során megnövekedhet a mennyisége. Ha más a szaga, jelezheti, hogy teherbe estél.

A változókorban lévő nők hüvelyi folyása rendszerint igen kevés, mivel a szervezetükben lecsökken az ösztrogén mennyisége. Alkalmanként a posztmenopauza idején tapasztalt hüvelyi folyás igen ritkán súlyos betegségre, például konkrét ráktípusokra utalhat, ezért ha folytatódik, és fájdalommal jár, mindenképpen orvoshoz vagy nőgyógyászhoz kell menni vele.

A menstruációs ciklust és a hüvely állapotát illetően mindig fontos, hogy legyél szervezett és felkészült: így nem fognak megviselni az életedben bekövetkező változások. Használj tisztasági betétet, például Libresse DailyFresht, hogy megvédd a ruháidat a hüvelyi folyással keletkező nedvességtől, és mindig legyen nálad néhány a táskádban, az asztalfiókban vagy a kezed ügyében.

Az egészségügyi felelősség kizárása

Az ebben a cikkben olvasható információ kizárólag tájékoztatásul szolgál, és nem használható diagnosztikai, illetve terápiás célokra. Konkrét egészségügyi panaszoddal kapcsolatban kérd a kezelőorvosod segítségét!

Továbbolvasok

Ismerd meg még jobban