Különböző tisztasági betétek, melltartó, rúzs, dezodor, zokni és egy borotva

Habár a serdülőkor (vagy idegen szóval pubertás) természetes folyamat, felmerülhet benned a kérdés, vajon normális-e az a sok változás, amin keresztülmész. Minden azzal kezdődik, hogy az agy kiadja a parancsot a petefészeknek: tessék hormonokat termelni! De mi történik ezután? Olvass tovább, és megtudod, mit tartogat számodra a serdülőkor!

A serdülőkor dióhéjban azt jelenti, hogy a fejlődés új szakaszába lépsz. Egyrészt megváltozik a tested, és hullámvasútszerűen ingadozik a hangulatod, másrészt jobban megismered önmagad.

A pubertás ezenfelül azt is jelenti, hogy a tested mostantól készen áll a gyerekvállalásra – ami persze nem jelenti azt, hogy rögtön teherbe kell esned! Lehet, hogy az a vágyad, hogy egyszer majd anya leszel, ám az is lehet, hogy tudatosan a gyermek nélküli életet választod. Ez a te döntésed. Bárhogy legyen, valószínűleg egyre jobban fog érdekelni a szex – legyen szó egy másik ember vagy a saját tested intim felfedezéséről… Mindez teljesen természetes.

A serdülőkor nem könnyű időszak. De ha tudod, mivel jár, és milyen szakaszai vannak, akkor könnyebben veszed majd az akadályokat.

Mikor köszönt be a lányoknál a pubertás?

A serdülőkor (vagy más néven pubertás) 8 és 14 év között veszi kezdetét. [1] Ne idegeskedj, ha a barátaid közül nálad kopogtat elsőként vagy utolsóként! A testünk különbözik egymástól, ezért teljesen normális, ha mindenkinél egy kicsit másképp zajlik le.

Kezdődhet korán vagy későn, a serdülőkort mindig az ösztrogén nevű nemi hormon indítja be, és ennek eredményeképpen fizikai és mentális változásokon mész majd keresztül. [2] Némelyik ijesztő lehet, de aggodalomra semmi ok: a felnőtté válás ezzel jár.

Melyek a serdülőkor első jelei?

Megnőnek a melleid

A serdülőkorban a melleid egyszer csak növekedésnek indulnak. Időnként fájnak és viszketnek? Teljesen normális! A melleid végleges kinézetét, vagy azt, hogy mekkorára nőnek, nem lehet megjósolni, mint ahogy azt sem lehet előre tudni, hogy milyen magas leszel, vagy hányas számú cipőt fogsz hordani. S habár adhat némi támpontot, hogy családod nőtagjai hogy néznek ki, ne nagyon hasonlítgasd magad másokhoz, mert mindannyian egyediek vagyunk.

Megjelenik a fanszőrzet

A serdülőkorban a szeméremtest és a szeméremdomb (a köldököd alatti és a combod közti rész) alaposan átalakul. Valószínűleg megjelenik rajta a fanszőr, amely vastagabb és sűrűbb, mint a tested többi részét borító szőr.

A szőrösödés először szokatlan érzés lehet. Ám jó, ha tudod, hogy a fanszőr fontos funkciót tölt be: csökkenti a dörzsölődést, hogy megakadályozza az intim terület irritációját. Meghagyhatod természetes formájában, de kedved szerint alakíthatod is. Ez ízlés dolga.

Megtapasztalod a hüvelyi folyást

Lehetséges, hogy láttál már egyfajta tiszta vagy krémes, enyhe szagú folyadékot az alsóneműdön. Ez a hüvelyi folyás. A tested így gondoskodik a méhnyak tisztán tartásáról és a hüvely síkosításáról. A folyadék fő funkciója az, hogy megelőzze a fertőzéseket. A folyással nincs semmilyen teendőd, legfeljebb arra kell ügyelned, hogy rendszeresen megmosakodj odalent, és mindennap tiszta fehérneműt húzz. Ám vannak nők, akik nem szeretik, ha nedvesnek érzik az alsóneműjűket, ezért tisztasági betétet hordanak. Ha nem vagy biztos benne, hogy a tisztasági betét neked való-e, néhány napig próbáld ki. Ez meg fogja könnyíteni a döntést.

Menstruálni kezdesz

Ebben a korban jön meg az első menstruáció. Az első menzesz általában gyengébb, ilyenkor csak kisebb mennyiségű vérzés (pecsételés) tapasztalható, és a vér színe is inkább sötét, szinte barna. Eleinte a vérzés gyakorisága is változó, ezért nehéz kitalálni, hogy mikor jön a következő. De ne aggódj, előbb vagy utóbb rendszeressé válik a ciklusod! Jó ötlet, ha bejelölöd a ciklusod dátumait a telefonodban, a naptáradban vagy egy cikluskövető alkalmazásban, mert ezáltal jobban megismerheted a testedet és a ciklusod jellemzőit.

Gyakran változik a hangulatod

Serdülőkorban megváltozik az agy kémiája, mert új sejteket és gondolkodásmódokat fejleszt ki. Tehát az agyad ilyenkor még fejlődésben van, és bármilyen furcsának is tűnjön a hangulatingadozás, teljesen normális, ha az egyik pillanatban még zokogsz, a másikban pedig könnyesre röhögöd magad.

Ebben a korszakban eluralkodhat rajtad az érzelmi káosz, de hidd el, ezzel nem vagy egyedül! Beszélgess erről a szüleiddel, a testvéreiddel vagy a tanáraiddal, bárkivel, akit szeretsz és akiben megbízol. Ha pedig úgy érzed, hogy nem bírsz az érzelmeiddel, foglald el magad valamivel, ami megnyugtat. Sétálj egyet a szabadban, hívd fel az egyik barátodat, nézd meg a kedvenc filmedet, vagy próbálj ki egy meditációs alkalmazást!

Meddig tart a serdülőkor a lányoknál?

A többi testi folyamathoz hasonlóan a serdülőkor végét sem jelöli pontos dátum. Elmondható azonban, hogy a pubertás körülbelül 4 évig tart. Persze ez nagymértékben a testedtől függ. [3] Légy türelmes, adj magadnak időt, hogy megszokd a változásokat! Nem sietsz sehova: a serdülőkor nem verseny.

Az intim zóna ápolása serdülőkorban

A fanszőr, az izzadás és a hüvelyi folyás miatt erősebbé válhat az intim zóna (vagyis a hüvely, a szeméremtest és az intim terület V alakú részének) a szaga. Ez teljesen normális. Azonban fontos, hogy megfelelő intim tisztálkodási szokásokat alakíts ki. Naponta tusolj, viselj tiszta ruhát és légáteresztő (pl. pamut) fehérneműt. Ha ezekre odafigyelsz, odalent mindig tiszta leszel, és nem fogod kényelmetlenül érezni magad. Amikor elkezdesz menstruálni, fontos, hogy gyakran cseréld az általad használt menstruációs termékeket! Az is jól jöhet, ha mindig tartasz magadnál egy-két intim törlőkendőt.

A serdülőkorban gyakori, hogy az illatosított szappanok, tusfürdők és habfürdők kiszárítják az intim terület bőrét. Ezért jobb, ha speciális intim mosakodógélt használsz.. Az ilyen típusú termékek támogatják a szeméremtest természetes pH-értékét, és tusolás után is friss, kellemes érzést biztosítanak. Ám ne feledd, hogy a hüvely öntisztuló szerv, ezért belül nem kell megmosni, vagyis nincs szükség irrigálásra. A hüvely belső tisztítása felboríthatja a hüvely pH-értékét, ami olyan kellemetlenségekhez vezethet, mint a gombás fertőzés vagy a bakteriális vaginózis.

Kivel beszéljek a serdülőkorról?

Csak én érzem úgy, hogy büdös vagyok? Miért kapom fel folyton a vizet? Miért fáj a mellbimbóm? Amikor a pubertásról van szó, nincsenek buta kérdések, és nem te vagy az első vagy utolsó, aki felteszi őket

Beszélj valakivel, akiben megbízol, és tudod, hogy már túlvan ezen a korszakon, például az anyukád, az apukád, a legjobb barátnőd, a nővéred vagy egy másik rokonod. Meglátod, megkönnyebbülsz, ha beszélsz arról, ami aggaszt. Ráadásul jó tanácsokat is kaphatsz azoktól, akiknek már van némi tapasztalatuk.

Akár egy apróságról van szó, akár valami fontos dologról, egy beszélgetés után jobban fogod magad érezni. Ha nagyon kikívánkozik belőled valami, de nem akarsz mások előtt megnyílni, akkor írd le, mi nyomaszt!

Azt is megteheted, hogy elolvasol néhány könyvet a serdülőkorról, vagy megnézel néhány online videót. Minél több információt gyűjtesz be, annál könnyebb lesz megfogalmaznod az érzéseidet.

Igaz, hogy minden lány átesik a serdülőkoron, ám az is tény, hogy ez az időszak nagy változásokkal jár, és némelyik bizony nagy kihívást jelenthet. Ugyanakkor nem kell úgy érezned, hogy itt a világ vége. Ez egyszerűen a felnőtté válás része. Végül pedig ne feledd: nem vagy egyedül.

Ha már így benne vagy a témában, olvass tovább, és ismerd meg azokat a praktikákat, amelyekkel könnyebben átvészelheted a serdülőkort, és nézz bele a testképről szóló írásba is!

Egészségügyi nyilatkozat

A cikkben szereplő egészségügyi információk kizárólag információs forrásként szolgálnak, és nem használhatók fel semmilyen diagnosztikai vagy kezelési célra. Egészségügyi problémáiddal mindenképpen fordulj orvoshoz![Hivatkozások]

[1]   https://www.nhs.uk/live-well/sexual-health/stages-of-puberty-what-happens-to-boys-and-girls/

[2]   https://www.childline.org.uk/info-advice/you-your-body/puberty/puberty-girls/

[3]   https://www.nhs.uk/live-well/sexual-health/stages-of-puberty-what-happens-to-boys-and-girls/

Továbbolvasok