Egy intim pillanatot élvező pár

Van, aki sok gyereket szeretne, van, aki csak egyet, és van, aki egyet sem. Ez a döntés mindenkinek a legbelsőbb magánügye, mégis sokan elítélik azokat, akik nem akarnak gyereket. Vizsgáljuk meg ezt a témát közelebbről!

Nem is olyan régen a méh pusztán a baba első otthonát jelentette, az élet pedig egy általánosan elfogadott forgatókönyv szerint zajlott: házasság, összeköltözés, gyerekszülés. Ez a szemlélet mára idejétmúlttá vált, és a nők nemcsak a hagyományos női szerepekben találhatják meg a boldogságot.

Manapság egyre több nő mond le a gyerekvállalásról, mert inkább utazni vágyik, vagy a munkájában szeretne kiteljesedni. [1] Ez persze nem jelenti azt, hogy az emberiség hamarosan kihal (hiszen rengetegen vállalnak gyermeket), csupán annyit, hogy a nőknek több választásuk van, mint régen.

Ugyanakkor a gyermektelenséget még mindig nem teljesen fogadja el a társadalom, pedig épp itt lenne az ideje. De vajon miért ítélik el azokat, akik nem szeretnének gyereket, holott nyilvánvalóan mindenkinek jogában áll eldöntenie, hogy neki mi a legjobb?

Még az anyám is lelkiismeret-furdalást kelt bennem, amiért nem akarok gyereket!

Élet gyerek nélkül: a stigma

Akár szeretnél gyereket, akár nem, fontos, hogy ezt a döntést úgy tudd meghozni, hogy közben ne befolyásoljon, mások mit gondolnak majd rólad. Ugyanakkor azokra, akik nem akarnak gyereket, még mindig furcsán néznek, és kételkedve vagy hitetlenkedve fogadják ezt a döntést.

Beszéltünk egy nővel, aki állítása szerint elég lassan jutott arra az álláspontra, hogy nem szeretne gyereket. „Először a karrieremet szerettem volna beindítani. Aztán házat akartam venni. Évekbe került, mire bevallottam magamnak, hogy számomra azért nem fog soha eljönni a megfelelő idő a gyerekvállalásra, mert a szívem mélyen nem akarok gyereket.”

A gyermekteleneket gyakran önzőnek, felületesnek vagy éretlennek, boldogtalannak nevezik, és sokszor vágják a fejükhöz, hogy gyerek nélkül nem lesz teljes az életük. Vagy arról győzködik őket, hogy majd a megfelelő partner mellett meggondolják magukat. Ez a hozzáállás sokszor szégyenérzetet kelt azokban, akik gyerek nélkül akarják leélni az életüket, vagy azt érezteti velük, hogy nem tisztelik a döntésüket. Éppen ezért nem meglepő, hogy minden olyan tíz nőből, aki nem akar gyereket, 6 úgy érzi, hogy a többi ember nem érti meg őket. [2]

Ha tudatosan döntöttél a gyermektelenség mellett, ne érezd magad rosszul azért, mert meghoztál egy számodra kedvező döntést! A környezetednek kell megértenie és elfogadnia, hogy ezt az utat választottad.

Miért választja valaki a tudatos gyermektelenséget?

Ha van méhed, akkor azzal az elvárással szembesülhetsz, hogy neked gyereket kell szülnöd, holott ez a döntés csak rád tartozik. Van, akit anyagi szempontok vezérelnek, van, aki testi okok miatt mond le a szülésről, másokat a gyereknevelés nehézségei riasztanak vissza. De ezeken kívül is rengeteg oka lehet egy ilyen döntésnek, és mindegyiket tiszteletben kell tartani.

Például van, aki úgy érzi, hogy nem tudna jó szülő lenni, míg mások egyszerűen nem éreznek késztetést az anyaságra vagy apaságra. A gyermektelenség melletti érv lehet az is, ha valaki teljes mértekben független szeretne lenni, míg mások a klímaváltozás és a jövő borús kilátásai miatt döntenek így. [3]

Mindig úgy gondoltam, hogy majd akkor szeretnék gyereket, ha betöltöm a 30-at. Sokan figyelmeztetnek, hogy ketyeg a biológiai órám, de engem ez nem zavar.

A tudatos gyermektelenség egy életre szóló döntés, és rengeteg oka lehet. És ehhez másoknak semmi közük – ez a te életed, a te döntésed. Nem kell mindenkinek magyarázkodnod. Az a fontos, hogy te úgy érezd, jól döntöttél.

egy kettéágazó folyó, amelynek bal oldalán a „Szeretnék gyereket”, a jobb oldalán „Nem szeretnék gyereket” jel látható.

Beszélgetés a tudatos gyermektelenségről

A gyermektelenség egy olyan téma, amely gyakran előkerül randi, baráti ebéd vagy családi összejövetelek közben. Könnyen előfordulhat, hogy mások megpróbálnak meggyőzni arról, miért nem szabad úgy döntened, hogy nem akarsz gyereket. Ilyenkor nehéz magabiztosnak és megingathatatlannak maradni (főleg, ha a hozzád legközelebb állók próbálnak rábeszélni a gyerekvállalásra), ezért fontos, hogy húzz egy határt, amelyet még ők sem léphetnek át. Így elkerülheted azt is, hogy mások véleménye túlságosan befolyásoljon.

Ha úgy érzed, mások túl erőszakosan unszolnak, hogy változtasd meg a véleményedet, és fogalmad sincs, hogyan álld az ostromot, az alábbi ötletek segíthetnek.

  • Emlékeztesd őket, hogy a „muszáj gyereket szülnöd” álláspont bántó lehet azok számára, akik nehezen tudnak megtermékenyülni, vagy akik épp elvetéltek.
  • Mondd azt, hogy nem szeretnél beszélni erről a témáról, mert ez magánügy.
  • Kérd meg az illetőt, hogy beszéljetek másról, vagy te magad válts témát.

Összegezve: vannak, akik alig várják, hogy gyerekük legyen, míg mások nem szeretnének gyereket. Mindkét döntés rendben van. Attól még, hogy nem vállalsz gyereket, nincs veled semmi baj. Az életed a tiéd, és minden jogod megvan hozzá, hogy a számodra legjobb döntéseket hozd meg.

Ha érdekelnek az intim zónával kapcsolatos témák, olvasd el a terhességgel járó testi változásokról és az abortusszal foglalkozó írásokat is!

Továbbolvasok