Egy nő áll a tükör előtt fehérneműben, épp a fanszőrzetét vizsgálja

Az intim környék szőrös. Mindenkié az. De miért?

Természetesen hosszú és göndör, rövidre nyírt, fazonírozott vagy cakompakk eltávolított. Bárhogy nézzen ki az intim terület, mindenki rendelkezik fanszőrzettel. De mi ez tulajdonképpen?

Azt a szőrt nevezzük fanszőrzetnek, amely az intim zónát és környékét borítja. (Az intim zóna az a rész, ahol a hüvely, a szeméremtest és a V alakú intim terület található.) Szeméremszőrzetnek is nevezzük, mert a szeméremcsonton nő – ez adja a medence elölről látható V alakját. Ám az intim zónán belül máshol is nőhet szőr. Előfordulhat a belső combon, a szeméremtesten (a nagyajkakon), és egészen a fenékre húzódhat. Mindez teljesen normális.

Mi a funkciója a fanszőrzetnek?

A fanszőrzetnek megvan a maga funkciója. Ezek a kunkori szőrszálak valójában igen hasznosak, ugyanis meggátolják a káros baktériumok és vírusok bejutását a testbe. Ahogy a szempillák védelmet nyújtanak a szemnek a kosz, lerakódások és mikroorganizmusok ellen, úgy a fanszőrzet is véd az izzadság, olaj és baktériumok okozta fertőzésektől.

A szőrréteg a kidörzsölődéstől is megóvja az intim zóna érzékeny bőrét, például edzés, szex és egyéb tevékenységek közben. Úgy működik, mint egy puha szőnyeg, amely nem hagyja, hogy talpad a padlóra tapadjon. Éppen ezért „száraz síkosítóként” is emlegetik. [1] Egy tanulmány még azt is kimutatta, hogy a fanszőrzet képes csökkenteni a nemi úton terjedő fertőzések kockázatát. [2]

Mikor kezd el kinőni a fanszőrzet?

A serdülőkor első jelei közé tartozik a fanszőrzet megjelenése. Először ez csak néhány vékony szőrszálat jelent. Aztán körülbelül egy évre rá már sűrűbb és göndörebb szőrzet alakul ki. A fanszőrök akár vastagabbak és sötétebbek is lehetnek, mint a hajszálak.

A szőrzet megjelenése először ijesztő lehet, de hamar hozzá lehet szokni. Mindenki akkor és úgy esik át a kamaszkor változásain, amikor az ideális a teste számára, ezért ne aggódj, és ne hasonlítsd magad másokhoz! A testünk különböző ütemben és módon fejlődik, és ez így természetes.

A fanszőrzet megjelenésével egy időben a hónaljadban is felfedezhetsz vastagabb és sötétebb szőrszálakat, sőt, az első menstruációdon is áteshetsz, és ilyenkor nő meg a mell is. Ha szeretnél felkészültebb lenni, olvasd el, hogyan alakul át a test a serdülőkorban!

Intim szőrtelenítés

Mindenkinek van fanszőrzete – ez teljesen természetes, és funkciója is van, tehát nyugodtan hagyhatod úgy, ahogy van. Azonban vannak olyan nők, akiknek pontos elképzelésük van arról, mit akarnak kezdeni a szőrzetükkel. Olyan ez, mint a frizura – mindenkinek van kedvence. Van, aki az önkifejezés módjaként tekint rá, mások életmódjuk miatt veszik kezelésbe, de olyanok is vannak, akiket az egész téma hidegen hagy, ezért nem nyúlnak a szőrzetükhöz.

S habár mind a férfiak, mind a nők között akad, aki részben vagy egészben megszabadul az intim szőrzetétől, csak rajtad áll, hogy kezdesz-e valamit a fanszőrzeteddel, vagy úgy hagyod, ahogy van. Ha meghagyod, annak vannak előnyei, ahogy erről már volt szó, ugyanakkor, ha eltávolítod, az sem érinti hátrányosan az egészségedet. Csupán több időt kell rááldoznod.

Akár fazonírozásról, akár teljes szőrtelenítésről legyen szó, borotvára, szőrtelenítő krémre vagy gyantára lesz szükséged. Drágább, de hosszabb távon hatásosabb megoldás lehet a lézeres kezelés. A legtöbb nő több módszert is kipróbál, mire kiválasztja azt, amelyik a legjobban beválik. Dönts az életmódod és az érzéseid alapján – lehet ez a döntés az is, hogy nem szőrtelenítesz!

Intim higiénia és fanszőrzet

Ha úgy döntesz, hogy fazont adsz a szőrzetednek, jó, ha észben tartasz néhány dolgot, hogy megőrizd az érzékeny intim zóna egészségét.

Csak óvatosan a borotvával!

Legyél nagyon körültekintő, amikor borotvát használsz! A legapróbb vágás is növeli a nemi úton terjedő fertőzések kockázatát. Ez rád és a partneredre is igaz. Intim borotválkozás közben légy türelmes és kíméletes a nehezen hozzáférhető helyeken, és ügyelj rá, hogy ne vágd meg magad.

Borotválkozás után csillapítsd a bőr érzékenységét

Borotválkozás vagy szőrtelenítő krém használata után érzékenyebb lehet a bőröd, ezért ne húzz szűk nadrágot, mert a súrlódás csak fokozza az irritációt és a kiütéseket. A bőr általában néhány napon belül megnyugszik. Ha mégsem, figyelj oda, hogy a bőrtípusodnak megfelelő borotvát, krémet vagy borotvahabot használj!

Ha csökkenteni szeretnéd az intim szőrtelenítés utáni irritációval járó kockázatokat, próbáld ki a Libresse PureSensitive™ Wash Gel intim mosakodógélt. Ne feledd, hogy gyantázás után ajánlatos várni néhány órát, mielőtt letusolsz vagy beülsz a kádba. Használd ki a várakozási időt, és olvass könyvet, hallgasd meg a kedvenc podcastodat, vagy tegyél fel egy kényeztető arcpakolást!

Mit tehetsz a benőtt szőrszálak ellen?

Sokan szeretik a gyantázást, mert gyors, és hetekre bársonyossá teszi a bőrt, csak hát benőtt szőrszálakkal is szembesülhetsz. De ne aggódj! Ha tusolás közben kímélő bőrradírt használsz, elejét veheted a kellemetlenségeknek.

Megfelelő intim higiénia

Néha előfordul, hogy megizzad az intim zónád. Vannak, akik időnként rövidre nyírják a szőrzetüket, hogy ezt elkerüljék, de egy gyors mosdással vagy zuhanyzással is felfrissítheted az edzés vagy szex után izzadttá vált területet. Ha a hagyományos szappan irritálja a bőrödet, próbáld ki az érzékeny bőrön is alkalmazható, kímélő PureSensitive™ intim mosakodógélünket! Nem borítja fel az intim részek természetes pH-értékét, ezért sokkal kisebb eséllyel fogsz viszketést vagy szárazságot tapasztalni.

Amikor pedig nincs rá mód, hogy letusolj vagy megmosakodj (például útközben vagy egy fesztiválon), jól jön, ha van a táskádban egy csomag Libresse PureSensitive™ törlőkendő. Villámgyorsan felfrissít, és a többi Libresse PureSensitive™ termékhez hasonlóan ez sem okoz kárt a szeméremtest hasznos baktériumaiban.

Bármit is tegyél a fanszőröddel, az a lényeg, hogy az intim területek egészségesek maradjanak, és rátalálj az intim ápolás számodra ideális módszereire. Az intim ápolásról bővebben az Ismerd meg az intim zónádat című és a hüvely szagával foglalkozó oldalakon olvashatsz.

Egészségügyi nyilatkozat

A cikkben szereplő egészségügyi információk kizárólag információs forrásként szolgálnak, és nem használhatók fel semmilyen diagnosztikai vagy kezelési célra. Egészségügyi problémáiddal mindenképpen fordulj orvoshoz![Hivatkozások]

[1]  https://www.jsm.jsexmed.org/article/S1743-6095(15)32624-2/fulltext

[2]  https://sti.bmj.com/content/93/3/162

Továbbolvasok