Barátok

Nincs mit szépíteni rajta: a serdülőkor kemény időszak. Ez azonban több tényezőnek köszönhető, és nem lehet kizárólag a menstruációra fogni.

Az önértékelési problémák a kamaszkor (sőt az egész élet) legsúlyosabb terhei, ezért nagyon fontos, hogy megtaláld azt, amitől jobban érzed magad.

A tinédzserek önértékeléssel kapcsolatos problémáit nem szabad a szőnyeg alá söpörni. Ha a belső hang a fejedben folyamatosan kritizál, tenned kell ellene. Ha hagyod elcsúszni, könnyen visszahúzódóvá és elszigeteltté válhatsz, de az is lehet, hogy kerülni kezded a barátaidat, vagy hanyagolod a tanulást. A problémák sajnos evészavarokhoz és önbántalmazáshoz is vezethetnek.

Mi okoz alacsony önbizalmat? Először is az, hogy túl nagy terhet raksz magadra. Szép dolog az ambíció: jó, ha miniszterelnök vagy igazi techguru akarsz lenni. Ha azonban óriási szakadék tátong a valóság és a céljaid között, összeroppanhatsz a feszültségtől, amit ez okoz. Inkább lazíts, és adj időt magadnak. Érd be azzal, ami aktuálisan telik tőled.

Ha pedig nyomott a hangulatod, beszélj valakivel, akiben megbízol – ez lehet valamelyik idősebb testvéred, a nagynénéd, a család egyik barátja vagy az osztályfőnököd. Ha beszélsz arról, ami aggaszt, idővel távlatokban tudsz róluk gondolkodni, és a jelentőségük is lecsökken. És tudtad, hogy nem hiába olvasol folyton arról, hogy a mozgás megnöveli az endorfinszintet, és hangulatjavító hatása van? Mindez igaz. Úgyhogy mozgásra fel!

A rosszkedv lehetséges okai

Ne használd sűrűn a közösségi médiát
Közösségi oldalak

Jó dolog megosztani másokkal a Facebookon a mindennapjaidat? Igen, de ez gondokat is okozhat, különösen, ha valaki trollkodni kezd veled. Próbálj meg egy kicsit távol maradni a közösségi oldalaktól, és töltsd inkább az időt hús-vér emberek társaságában.

Testkép
Testkép

Mindenhonnan áramlanak a tökéletes testekről készült, teljességgel irreális képek, úgyhogy nem csoda, ha téged zavar a fejlődésben lévő tested. Ne feledd: tinikorában mindenki furán fest kicsit.

Rossz barátok
Rossz barátok

Fontos nekik, hogy érzed magad? Kitartanak melletted? Megértik, ha te ki szeretnél maradni valamiből? Ha a fenti kérdésekre „nem” a válasz, akkor nem csoda, ha le vagy törve. Szerezz új barátokat!

[Források]

Továbbolvasok

Ismerd meg még jobban