Borotválkozó lány

Az első menstruációd környékén a tested alaposan átalakul. A folyamat összefoglaló neve serdülőkor (pubertás).

A pubertás jelei lányoknál többek között, hogy növekedésnek indul a mell és a szeméremszőrzet, nő a testmagasság és kiszélesedik a csípő, valamint még a menstruáció jelentkezése előtt megindul a hüvelyi folyás. Ezek nem feltétlenül egyszerre jelennek meg, hiszen a pubertás mindenkinél más és más.

A pubertás tulajdonképpen az a folyamat, amikor testileg gyermekből felnőtté válsz. Lányoknál rendszerint 10 és 16 éves kor között veszi kezdetét, de van, akinél ennél is hamarabb. A lányok amúgy is pár évvel hamarabb kezdenek érni a fiúknál. Arra ne számíts, hogy egyik reggel felkelsz, és egészen másként nézel majd ki és érzed magad, mivel a tested fokozatosan, lépésről lépésre lesz mindig újabb és kicsit ismeretlenebb. A változások olykor gyorsan, máskor pedig lassan történnek.

Sok lánynál a pubertás legelső jele, hogy a mell megduzzad és érzékennyé válik; előfordulhat, hogy érintésre fáj is. Olyan érzés, mintha egy borsószem lenne a mellbimbód mögött. Egy rád passzoló melltartó könnyíthet a helyzeten, és így azt a kínos érzést sem kell átélned, hogy a mellbimbód átüt a ruhádon, vagy hogy járás közben hullámzik a melled.

Fontos változás az is, hogy szőrösödni kezd a hónaljad, a nemi szerved környéke, valamint a karod és a lábad. Ha zavar a hónaljadban vagy a lábadon látható szőr, próbálj ki valamilyen szőrtelenítési módot, vásárolj például szőrtelenítő krémet. Előbb azért kérd ki erről az édesanyád, a nagynénéd vagy a nővéred tanácsát, és mindenképpen olvasd el a használati utasítást.

És bár nem kezdesz rögtön menstruálni, valószínűleg nálad is megjelenik a fehér folyás, ami annak a jele, hogy hamarosan fogsz. Ebben az időszakban gyakori, hogy egy lánynak PMS-e van, vagy görcsöl. Lehet, hogy az első menstruációd nagyon enyhe lesz – néhány csepp pecsételő vérzés. Mindig legyen nálad egészségügyi betét, hogy ne érjen váratlanul.

A pubertással megjelenő, igazán zavaró testi változás a bőr és a haj zsírosodása. Az arcodon és a fejbőrödön lévő mirigyek elkezdenek olajat termelni, aminek egyenes következményei a pattanások. Ne búsulj: ez sem tart örökké! Ha azonban nem tudsz mit kezdeni a pattanásaiddal, menj el kozmetikushoz vagy gyógyszertárba, hogy kezelni tudd a helyzetet. Hajat pedig kimondottan zsíros hajra való samponnal moss. Ez nemcsak a hajadnak használ, hanem azt is megelőzi, hogy a hajszálakról még több zsír kerüljön az arcodra.

A pubertás idején a verejtékmirigyek működése is fokozódik, így izzadósabb leszel, és az izzadtság szaga is erősebb lesz. Alaposan fürödj meg minden nap, használj dezodort, és viselj tiszta ruhát. A tisztálkodás a nemi szervre is érvényes, különösen, ha már jelentkezett nálad a hüvelyi folyás vagy a menstruáció. Naponta kétszer tisztálkodj meg odalent.

Előfordulhat, hogy a felsorolt változások és az őket okozó hormonok miatt hangulatváltozásaid és lelkiismeret-furdalásod lesz, különösen, ha a családtagjaid vagy a barátaid is tesznek rád megjegyzéseket. Nyugodtan kérd meg őket, hogy hagyjanak békén. Meg fogják érteni.

Továbbolvasok

Ismerd meg még jobban