Fellógatott bugyi pH színskálával

Előfordult már, hogy hüvelyed szokatlan, kissé halra emlékeztető szagot árasztott? Ez nem jelenti azt, hogy ne lenne tiszta a hüvelyed. A jelenség inkább a pH-értékkel van kapcsolatban.

Mi az a hüvelyi pH-érték?

A pH-értékről valószínűleg a kémiaóra ugrik be először, pedig a hüvelyed számára is fontos érték. 

Ha nem emlékszel a tanultakra, vagy még nem tartotok ott: a pH-érték egy szám a lúgosságot és savasságot mérő skálán. Ez a szám 1 és 14 közé esik, és minél alacsonyabb, annál savasabb a mért anyag. Vagyis a hüvely pH-értéke a hüvely savasságát jelzi. Különösen hangzik, de a hüvely pH-értéke egyfajta egészségügyi mutató: arról árulkodik, mennyire egészséges a hüvely.

A hüvely pH-értéke azért fontos, mert ha egyensúlyban van, akkor a hüvely sokkal hatékonyabban tud védekezni a baktériumok és fertőzések ellen, illetve megelőzhető a hüvelyszárazság. Általánosságban kijelenthető, hogy a hüvely remekül fenntartja saját pH-értékét, ezért hacsak nincs rá nyomós okod, nem kell emiatt aggódnod. 

Olvass tovább, és megtudod, mi jelzi és mi okozhatja a hüvely pH-értékének felborulását, no meg azt is, mit tehetsz az egészséges hüvelyi pH-érték fenntartásáért!

Mi számít a hüvely normál pH-értékének?

A hüvely optimális pH-értéke 3,5 és 4,5 közé esik. [1] Ez azt jelenti, hogy ideális esetben a hüvely pH-ja egy kissé savas. De ne feledd, hogy mindenki teste más és más! Vagyis nem létezik olyan, hogy „normális pH-érték”, ami a létező összes hüvely számára igaz és ideális. Ezért használjuk a 3,5-től 4,5-ig terjedő skálát az egészséges egyensúly meghatározására.

A felborult pH-egyensúly jelei

Amikor valamiért felborul a hüvely pH-értékének egyensúlya, annak vannak könnyen észlelhető testi jelei. Mindjárt jön egy lista ezekről, de előbb szeretnénk megnyugtatni, hogy egy kis odafigyeléssel és ápolással az egyensúlyából kibillent pH-érték könnyedén visszaállítható. 

A hüvelyi pH-érték felborulásának legfőbb jelei:

  • „Halszag”  
  • Sűrű, fehér folyás (túrószerű állag)
  • Kellemetlenül viszkető hüvely
  • Enyhe égő érzés vizelés közben
  • Általános gyulladás a hüvelyben és a szeméremtest területén 

Ha a fentiek közül legalább az egyik makacsul fennáll, akkor a hüvely pH-értéke valószínűleg kibillent az egészséges tartományból, és elkaptál valamilyen hüvelyi fertőzést, például bakteriális vaginózist vagy gombás fertőzést. Ennek az a tudományos magyarázata, hogy a hüvelyben jó és rossz baktériumok egyaránt találhatók, és amikor a pH-érték eltolódik valamelyik irányba, az lehetővé teszi a rossz baktériumok gyors elszaporodását, ami hüvelyi fertőzéshez vezethet. A hüvelyi fertőzés ijesztően hangzik, de nem kell megijedned. Ez egy gyakori jelenség, és megfelelő kezeléssel könnyedén orvosolható. Fordulj nőgyógyászhoz, hogy mihamarabb megkapd a számodra ideális kezelést.

Mi okozhatja a hüvelyi pH-érték kibillenését?

Mindennapi tevékenységek, gyógyszerek és a testben zajló folyamatok is felboríthatják a hüvely pH-értékének egyensúlyát. Most ezekről fogunk beszélni, hogy jobban képben legyél, mi történik a testedben.

Higiéniai termékek

Bizonyos termékek irritálhatják a hüvelyt, és felboríthatják természetes pH-egyensúlyát, mivel vagy túl lúgosak, vagy erős kemikáliákat tartalmaznak. Ilyenek az illatosított intim mosakodógélek, parfümök, bőrradírok, intim higiéniai termékek… Vagy az intimzuhany, amely víz vagy különböző folyadékok keverékével tisztítja meg a hüvely belsejét. [2]

Menstruáció 

A menstruációs vér lúgosabb a hüvely természetes pH-értékénél, ezért ha nem cseréled elég sűrűn az egészségügyi betétet vagy a tampont, megemelkedhet a hüvely pH-értéke. De tudjuk, hogy a menzesz már önmagában is nagy stresszel jár, ezért ne aggódj a pH-érték miatt! Egyszerűen csak jó, ha tudod.

Védekezés nélküli szex

Ami valószínűleg nem hangzott el az iskolai felvilágosító órákon, az az, hogy a sperma rendkívül lúgos. Tehát a hüvelybe érve módosíthatja a kémhatást.

Antibiotikumok

Az antibiotikumok könyörtelenül leszámolnak a rossz baktériumokkal, de sajnos a jókat sem kímélik. Ám a hüvelynek nagyon fontosak a jótékony baktériumok, mert hiányukban könnyebben elkaphatsz különféle gombás fertőzéseket. Ezek pedig szintén hatással vannak a hüvely pH-értékére. [3]

Ruhaneműk 

A nejlonból készült, átizzadt edzőszerelés olyan meleg környezetet teremt, ami ideális a baktériumok és gombák számára. Most már biztos kitalálod, hogy ezek az elszaporodó kórokozók is a hüvelyi pH-érték felborulásához vezethetnek. Lehet, hogy a mosás a nemszeretem feladatok közé tartozik, de ha elkerülnéd a gombás fertőzéseket, akkor vegyél egy mély levegőt, és indítsd el a mosógépet!

Hogyan támogathatod az egészséges hüvelyi pH-érték fenntartását?

Még ha pillanatnyilag nincs is semmi baj a hüvelyed kémhatásával, akkor sem árt tudnod, hogy mit tehetsz az egészséges egyensúly fenntartásáért.

Kerüld az illatosított higiéniai cikkeket

Intim mosakodáskor használj olyan illatmentes, hipoallergén szappant vagy mosakodógélt, amelyet kifejezetten az intim testrészek tisztán tartására fejlesztettek ki. Kerüld az erős kemikáliákat, mert azok felboríthatják a hüvely pH-értékét. Végül is az intim testrészed különleges törődést érdemel!

Kerüld az intimzuhanyt 

Miért? Nagyon egyszerű: a hüvely öntisztuló szerv! Különböző folyadékok termelésével gondoskodik az optimális környezet fenntartásáról, ezért nincs szüksége átöblítésre. Hagyd, hogy saját maga végezze el ezt a feladatot!

Védekezz szex közben 

Ha óvszerrel védekezel, azzal nemcsak a nemi úton terjedő fertőzésektől óvod meg magad, hanem azt is megakadályozod, hogy lúgos kémhatású sperma kerüljön a hüvelybe, és felborítsa a kémhatását. Beszélj erről a partnereddel, és találjatok egy olyan megoldást, ami mindkettőtöknek megfelel!

Cseréld rendszeresen a tampont vagy betétet

Ne feledkezz meg a menstruációs termékek rendszeres cseréjéről! Így egész nap fenntarthatod a frissesség érzését, ráadásul megakadályozod, hogy a menstruációs vér felborítsa a hüvelyi pH-érték egyensúlyát.


Tessék, most már mindent tudsz! Megismerted a hüvely pH-értékével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, és már az sem okoz fejtörést, hogy miként tarthatod fenn a hüvely egészséges kémhatását az intim terület megfelelő ápolásával. A végső tanulság az, hogy a hüvely bámulatosan képes vigyázni magára. 

Most, hogy megismerkedtél a hüvelyi pH-értékkel, bizonyára érdekelni fog az intim szőrtelenítésről vagy az intim zóna ápolásáról szóló cikk is!

Egészségügyi nyilatkozat

A cikkben szereplő egészségügyi információk kizárólag információs forrásként szolgálnak, és nem használhatók fel semmilyen diagnosztikai vagy kezelési célra. Egészségügyi problémáiddal mindenképpen fordulj orvoshoz![Hivatkozások]  

[1]  https://www.healthline.com/health/womens-health/vaginal-ph-balance 

[2]  https://www.womenshealth.gov/a-z-topics/douching 

[3]  https://www.medicalnewstoday.com/articles/326106#symptoms

Továbbolvasok