Egy lány nézi a tükörképét sminklemosáskor

Mindenkinek el kell fogadnia a testével kapcsolatos érzéseit. Ez is hozzátartozik emberi mivoltunkhoz.

Mit látsz, amikor belenézel a tükörbe? Milyen érzéssel tölt el?

A testkép az, ahogy vélekedünk és érzünk a testünkkel kapcsolatban. Ide tartozik az, ahogyan a testünket látjuk, és ahogyan a képzeletünkben megjelenítjük. A testkép része a magasság, a testsúly, az alak, a különböző tulajdonságok, az, hogy hogyan mozgunk, és hogyan érezzük magunkat a bőrünkben. Hogyan érzed magad a külsőd miatt? A válasz lényegében a te testképed.

Nem baj, ha a testedhez bonyolult módon viszonyulsz, főleg a kamaszkor elején. Időbe telik, mire hozzászoksz a testedhez a sok változás közepette. Sajnos nagyon sokan negatívan vélekednek saját testükről, talán még szégyenkeznek is miatta. De rengeteget tehetünk annak érdekében, hogy ez megváltozzon, és önbizalmunk megerősödjön – ehhez csak egy kis öngondoskodásra lesz szükség.

Most pedig vegyünk nagyító alá mindent, aminek köze van a testképhez!

Milyen az ideális test?

A magazinok, filmek, tévéműsorok és közösségi média miatt könnyen abba a hitbe eshetsz, hogy a testednek egy bizonyos módon kell kinéznie. A különböző csoportokban és a világ különböző tájain különbözőképpen vélekednek az ideális testről. Míg némely kultúrákban az egekig magasztalnak bizonyos tulajdonságokat, és lenézik az ettől eltérőket, a világ másik felén ez pont fordítva van. Az egész elég logikátlan és, mondjuk ki, dőreség.

Hisz a divat is változik! Az egyik pillanatban még mindenki cérnavékonyra szedeti a szemöldökét, a másikban már a bozontos szőrzet a menő. Ez is csak azt bizonyítja, hogy az ideális testtel kapcsolatos nézetek rendkívül szubjektívek és illékonyak. Lehetetlen „ideális testtel” rendelkezni, mert ennek a kifejezésnek a jelentése folyamatosan változik.

Ha az általad csodált, szeretett vagy tisztelt emberek között nincs olyan, aki hasonlóan néz ki, mint te, akkor talán másnak, furcsának érzed magad. Nagyon könnyű másokhoz, például celebekhez, mindennapi emberekhez vagy a barátainkhoz hasonlítani magadat. Hiszed vagy sem, létezik tökéletes test, és te éppen benne élsz! Minden test más, és minden test gyönyörű.

Milyen az igazi test?

Az igazi testek formában és méretben is eltérnek egymástól: lehetünk magasak és alacsonyak, karcsúak és teltek. Van, akinek apró a cicije, van, akinek hatalmas a melle – de mindenkié fantasztikus! A mellbimbók sem egyszínűek, sőt, méretük és formájuk is más, és igen, szőrösek is lehetnek. A bőr is lehet foltos, gyönyörűen ráncolt, szeplőkkel díszített, striákkal dekorált és tetoválásokkal ékesített.

A hajad lehet göndör, hullámos, tűegyenes, vastag vagy vékony szálú. És lehet szőrös a karod, a lábad, a hónaljad, a hátad, a szeméremtested… bármid, amit nem akarsz szőrteleníteni. Apropó, szeméremtest: ez a testtájék rengeteg színben létezhet (még a testedtől eltérő árnyalatban is), a szeméremajkak mérete és formája szintén hihetetlen változatosságot mutat. Mindannyian különbözőek vagyunk, és ettől vagyunk egytől egyig egyedülállók és különlegesek.

A testünk életünk végéig változik. Amikor belépsz a serdülőkorba, elkezd nőni a melled, új helyeken bukkannak fel szőrszálak, és sok más változást is tapasztalhatsz. A tested egy természetesen ismétlődő ciklus részeként izzad, vérzik, és árad benne az energia – nincs ebben semmi szégyellni- vagy titkolnivaló. Ha várandós leszel, ismét megindulnak a változások, ahogy a tested alkalmazkodik a benned növekedő babához. A szülés utáni regeneráció során ismét nagy változáson megy keresztül a tested, és különösképpen a hüvelyed.

Aztán a menopauza közeledtével ismét változásnak indulsz – kívül-belül egyaránt. Megváltozik a külsőnk, mert belül is változunk, ez a fejlődésünkkel együtt jár.

Mi az a tárgyiasítás?

Azt nevezzük tárgyiasításnak, amikor egy személyt nem személyként, hanem tárgyként kezelünk. A tárgyak célja, hogy valamire használjuk őket. Vagyis egy női test tárgyiasítása azt jelenti, hogy ahelyett, hogy egy gondolatokkal, érzésekkel, reményekkel és álmokkal rendelkező személyként tekintenének rá, nagyon beszűkült módon csak a testével foglalkoznak.

A tárgyiasítás hatalmas téma, ezért az egyszerűség kedvéért nézzünk néhány példát arra, miben mutatkozhat meg, és hogyan vezethet negatív testképhez.

Amikor az utcán sétálsz, és valaki megjegyzést tesz a testedre (vagy csak utánad fütyül), akkor kirakati portékának tekint, és nem veszi figyelembe az érzéseidet.

A filmekben is találkozhatunk tárgyiasítással. A férfi szuperhősök menő, praktikus jelmezt és kiegészítőket viselnek, míg a szuperhősnők szerelése inkább szexi: jóval több a meztelen bőrfelület, és gyakran magassarkúban feszítenek! Minden szuperhős fantasztikus, de tűsarkúban vadászni a rossz arcokra nem tűnik túl realista elgondolásnak.

Bizonyos testrészek is lehetnek tárgyiasítás áldozatai, vagy nagyon egysíkúan ábrázolhatják őket, ami egy cseppet sem tükrözi az igazi emberek sokféleségét és szépségét. A pornófilmeket is sokan kritizálják azért, ahogyan feltüntetik a testeket. Mintha csak makulátlanul szőrtelenített szeméremtestek és apró, babarózsaszín, édesen elrejtett szeméremajkak léteznének, miközben mi sem áll távolabb a valóságtól. A való életben a szeméremtest lehet szőrös, különböző színű, lehet nagy, kikandikálhat a szeméremajak, és ez mind-mind normális és szexi. Az elérhetetlenül tökéletes babatest ideálja oda vezet, hogy szégyenkezni kezdünk a saját testünk miatt.

Az is előfordul, hogy a saját neme miatt válik valaki tárgyiasítás áldozatává. A társadalom évek óta különböző elvárásokat támaszt a két nemmel szemben: a férfi dolga a munka, a család ellátása, a nő meg maradjon szépen otthon gyereket nevelni. Csak azért, mert valaki méhhel jött világra, még nem a gyerekvállalás az egyetlen dolog, amire képes. Van, aki nem akar gyereket, van, aki inkább örökbe fogad, mások pedig arra vágynak, hogy saját kisbabájuk legyen. Az, hogy mit kezdesz az életeddel és a testeddel, csak és kizárólag a te döntésed. Ne törődj a kívülről érkező bírálatokkal vagy elvárásokkal!

Amikor valaki megjegyzést tesz a testedre, vagy azt mondja, hogy ezt vagy azt kell tenned a nemed, rasszod vagy bármi más miatt, azzal csak beskatulyáz. Ez pedig nem jó érzés. Az ilyen piszkálódás vagy megszégyenítés miatt teljesen elveszítheted az önbizalmadat. Negatívvá teheti az én- és testképedet. És most érkeztünk meg a body shaminghez.

Hogyan kezeld a tárgyiasítást?

Ha valaki olyasmit mond vagy tesz, amivel tárgyiasít téged, azzal lehangolhat vagy feldühíthet, és még azt is elérheti, hogy negatívan gondolj magadra és a testedre. Vésd jól az eszedbe, hogy a tárgyiasítás soha nem a te hibád! Épp ezért ne vedd magadra, egyszerűen ne is figyelj oda.

Tárgyiasítás sok szituációban létrejöhet. Ha iskolában vagy a munkahelyeden tapasztalod, beszélj valamelyik megbízható tanároddal vagy vezetővel, hogy felhívd rá a figyelmüket, és elejét vehessék a jövőbeli hasonló szituációknak.

Ha más körülmények közt tapasztalsz tárgyiasítást, a legfontosabb szempont a saját biztonságod legyen! Ez jelentheti azt, hogy odébbállsz, amilyen gyorsan csak lehet. Ne törődj az udvariaskodással, csak menj!

Ha van elég lelkierőd, és nem tűnik veszélyesnek, kérdezd meg az elkövetőt, hogy mi volt a célja a megjegyzéssel. Akár te vagy az áldozat, akár valaki más, ha a tárgyiasítás pillanatában leszögezed, hogy ez egy elítélendő cselekedet, akkor segíthetsz leszámolni vele. De ezt tényleg csak akkor tedd, ha biztonságban érzed magad, és megvan benned a kellő lelkierő!

Ha a közösségi médián ér ilyen támadás, blokkold, és jelentsd a felhasználót, majd felejtsd el az egészet. Semmivel nem tartozol az elkövetőnek, még válaszra sem kell méltatnod. A te közösségimédia-felületed a te világod, ezért semmi olyat nem kell elviselned ott, amit nem akarsz. Ha úgy érzed, hogy rossz lesz tőle a kedved, szüneteltesd a közösségi média használatát! A barátokkal és a közösségekkel való online kommunikáció a kapcsolattartás egyik zseniális módszere. De hidd el, ha néha leteszed a telefont, és más tevékenységekbe fogsz, azzal csak jót teszel a mentális egészségednek. Ha korlátozod a képernyő előtt töltött napi vagy heti időt, az is segíthet.

Egyikünk sem úszhatja meg a tárgyiasítást, sajnos időnként mindenkinek kijut belőle. Néha csak annyit tehetünk ellene, hogy elpanaszoljuk a történteket egy barátunknak vagy a családnak, és lelki támogatást kérünk tőlük, ha rosszulesett. Gyakran emlékeztesd magad arra, mennyire csodálatos vagy, és ha romokban van az önbizalmad, fogadd meg az alábbi jó tanácsokat!

A body shaming kezelése

Semmi gond, ha néha negatív érzések töltenek el a testeddel kapcsolatban. Lehetetlen szüntelenül szeretni önmagadat. Mindenkinek vannak rossz napjai, és annyi minden befolyásolhatja az érzéseidet! Ám ha nagyon a body shaming hatása alá kerültél, tenned kell ellene, hogy az önutálat helyett ismét az önszeretet legyen a normális.

Arra koncentrálj, ami jólesik

Mikor vagy a legmagabiztosabb? Amikor futsz, festesz, énekelsz vagy valami egészen más hobbit űzöl? Talán amikor a barátaiddal vagy, kirándulsz vagy éppen jógázol. Akkor is törődj a testeddel és az elméddel, amikor épp rengeteg a dolgod.

Kövesd be a legkülönbözőbb testalkatú embereket a közösségi médiában

Az a fantasztikus a közösségi médiában, hogy te alakíthatod ki a saját világodat. Blokkolhatod és kikapcsolhatod azokat a dolgokat, amelyek rossz érzéssel töltenek el, és szabadon követhetsz olyan embereket és márkákat, akik és amik a te értékrendedet képviselik. Ha hozzád hasonló és különleges embereket követsz, akkor elmondhatod, hogy testbaráttá teszed a hírfolyamodat.

Csak a pozitív tartalmakkal foglalkozz

Ha valamitől rosszul érzed magad, ne foglalkozz vele. Keress olyan tévéműsorokat, amelyekben hozzád hasonló emberek szerepelnek. Akik igaziak, akik nagyszerű dolgokat csinálnak. Hallgass olyan zenét, amelyre szívesen táncolsz a nappaliban, és közben hangosan énekled a dalszöveget. Ami a könyveket és a podcastokat illeti: olyanokat válassz, amelyek megmelengetik a lelkedet.

Úgy törődj magaddal, akár a legjobb barátoddal

Hogyan beszélsz a legjobb barátnőddel vagy a kedvenc családtagoddal? Kedvesen és elismerően. Támogatod és bátorítod őket. Magaddal is úgy törődj, mint a szeretteiddel – az ő kinézetüket soha nem becsmérelnéd, ugye?

Gyakorolj megerősítő állításokkal! Mondd: okos vagyok. Értékes vagyok. Gyönyörű vagyok. Egy idő után el is fogod hinni.


A testkép és a tárgyiasítás hatalmas témakör, amelynek most épp csak a felületét karcoltuk meg. Hidd el, a testedhez fűződő kapcsolat ugyanolyan, mint bármely más kapcsolat. Dolgoznod kell rajta, de megéri. Ha szeretnél többet tudni a témáról, olvasd el írásainkat a serdülőkori testi változásokról és arról, hogy mi zajlik ilyenkor az agyban!

Továbbolvasok