pár összebújva egy takarón

Az iskolában talán foglalkoztatok az egészséges szexualitással, de vajon mire emlékszel belőle? És ami még fontosabb: mi változott azóta?

Van, aki alig várja a szexuális felvilágosító órákat, míg másokat már a gondolattól is kirázza a hideg, hogy azzal a tanárral kell ilyen intim témákról beszélni, akit nap mint nap lát. Akár volt részed ilyen órákban, akár nem, biztosan jó néhány kínzó kérdés maradt benned a szexszel kapcsolatban.

Biztos van olyan téma, amit még a barátaid előtt is cikinek érzel felhozni. Meg aztán az idők során új dolgok is elkezdhettek érdekelni, és lehet, hogy azóta is furdal a kíváncsiság.

Mi az, ami érdekel?

Mi számít szexnek?

A szexnek számtalan módja létezik: végezheted egyedül (ez a maszturbáció), másokkal (azonos vagy ellentétes nemű emberekkel), és még az sem fontos, hogy többször is van orgazmusod, vagy egyáltalán nem jutsz el a csúcsra. Sőt, nem csak akkor beszélhetünk szexről, ha pénisz általi behatolás történik! Az orális szex, az ujjazás és az anális játékok is ide tartoznak.

Hány éves kortól szexelhetek?

Erre egyszerű a válasz: amikor késznek érzed magad. Létezik ugyan törvényes korhatár, de nincs megszabva, hogy mikor kell kezdődnie vagy megszűnnie a szexuális aktivitásnak. Csak rajtad múlik, hogy mikor (és kivel) szexelsz. A barátaid példája persze erősen befolyásolhat téged. Ha körülötted mindenki szexel, könnyen úgy érezheted, hogy lemaradsz valamiről. Ám ne feledd, hogy kizárólag a saját elvárásaidnak kell megfelelned, másokénak nem! Tedd fel magadnak a következő a kérdéseket. Tényleg akarom ezt, vagy csak másoknak akarok megfelelni? Biztonságban érzem magam ezzel az emberrel? Tisztel engem? Készen állok erre a rendkívül intim élményre? Ha mindegyik kérdésre rávágod, hogy „igen!”, minden rendben. Ha erősen fontolóra vetted valamelyiket (vagy mindet), akkor ne hamarkodd el a dolgot.


Ráadásul annyi minden mást is tehetsz egy partnerrel, ami jó érzéssel tölt el! Nem a szex az egyetlen lehetőség. A csókolózás és az összebújás is csodálatos élmény, és szép lassan felépíti köztetek az intimitás hídját.

Hogyan védekezhetek a nem kívánt terhesség ellen?

A legjobb szex mindig a biztonságos szex. Ez nemcsak a szexuális úton terjedő fertőzések és a nem kívánt terhesség megakadályozását jelenti, hanem a kölcsönös beleegyezést is. Mielőtt lefeküdnél valakivel, vagy új dolgot próbálnál ki a partnereddel, gondold végig, hogy készen állsz-e rá! A közösülésnek nincs jó vagy rossz módja, de nagyon fontos, hogy megbeszéljétek, ki mire vágyik.

Mindig gondolj arra is, hogy milyen fogamzásgátlót szeretnél használni. Ám mielőtt kipróbálod, beszéld meg ezt a szexuális partnereddel is. Ha nem vagy biztos abban, hogy számodra melyik a legmegfelelőbb fogamzásgátló, akkor kérj tanácsot a nőgyógyászodtól!

Biztonságos az óvszer?

Amikor szemügyre veszed azt a vékony latexréteget (amely egyeseket furcsamód a konyhai fóliára emlékeztet), talán kételkedni kezdesz abban, hogy valóban biztonságos fogamzásgátló módszer-e. Vékonysága ellenére az óvszer 98%-os biztonságot nyújt a legtöbb nemi úton terjedő fertőzés és nemkívánatos terhesség ellen – persze csak rendszeres és helyes használat mellett. [1]

Azért nem véd az összes nemi úton terjedő nyavalya ellen, mert léteznek olyanok, amelyek nem az intim testnedvekkel terjednek, hanem a bőrfelületek érintkezésével is átadhatók. Ilyen a herpesz, a lapostetű vagy a szifilisz is. Ám ez nem jelenti az, hogy az óvszer (a férfi és a női egyaránt) ne lenne hatékony!

Nem árt, ha tudod, hogy egyetlen fogamzásgátló sem tud 100%-osan megvédeni a nemi betegségektől. Ha szexuálisan aktív vagy, a biztonság kedvéért rendszeresen ellenőriztesd magad.

Mik a latexallergia tünetei?

Egy biztos: ez az az allergia, amelyik a leggyorsabban öli meg a nemi vágyat. Szerencsére a becslések szerint a lakosságnak csupán 1%-a allergiás az óvszerben található latexre. [2] Az allergia tünetei között megtalálható az orrfolyás, az intim zóna környékének megduzzadása, a csalánkiütés és akár a nehézlégzés is. A latexallergia rendkívül ritka, ám ha óvszerhasználat közben bármelyik fenti tünetet észleled, azonnal húzd le az óvszert, és fordulj orvoshoz, amilyen gyorsan csak lehet! Senki sem szereti félbehagyni a szexet, de sajnos ilyenkor ezt kell tenni.

Tehát, ha allergiás vagyok, le kell mondanom a szexről? Ha allergiás vagy az óvszerben lévő latexre, még nem kell búcsút intened a biztonságos szexnek, ugyanis latexmentes óvszerek is kaphatók! Járj utána a témának, olvasd el, mit írnak a termékcsomagoláson, és ha nem tudod, mit használhatsz ilyen allergia esetén, kérj tanácsot az orvosodtól.

A HIV csókkal is terjed?

A humán immundeficiencia-vírus (HIV) okozza az AIDS-et. Az AIDS egy olyan nemi úton terjedő betegség, amely károsítja az immunsejteket, vagyis legyengíti az immunrendszert, és a szervezet egyre kevésbé képes megbirkózni a mindennapos fertőzésekkel és betegségekkel. [3] A HIV elleni gyógyszerek egyre hatékonyabbak, de ezek csak a betegség tüneteit vagy lefolyását enyhítik, a végső gyógymód még nincs meg. A HIV és az AIDS lehetősége ijesztő lehet, de más komoly betegségekhez hasonlóan itt is a tájékozódás a legfontosabb. Ha tudod, hogyan terjed, és mivel jár, akkor megteheted a szükséges óvintézkedéseket, és kevésbé fogsz félni tőle..

Tehát, elkaphatod a HIV-fertőzést csókolózás közben? Nem. A HIV ugyan testnedvekkel (vérrel, anális váladékkal, anyatejjel, spermával vagy hüvelyváladékkal) terjed, de bizonyítékok vannak rá, hogy a nyál nem tartozik ezen testnedvek közé. [4] Ennek az a tudományos magyarázata, hogy habár a HIV kimutatható a nyálból, de csak olyan kis mennyiségben, hogy nyál útján lehetetlen megfertőzni másokat.

A HIV-et komolyan kell venni, de azért ne dőlj be minden bulvárhírnek és pletykának! A csókolózásról nem kell lemondanod. A legjobb stratégia a tudás. Ha pedig attól tartasz, hogy HIV-fertőzött lettél, feltétlenül fordulj orvoshoz. Összegezve: védekezz a nem kívánt terhesség ellen, rendszeresen járj el a nőgyógyászati szűrésekre, és légy őszinte a szexuális partnereiddel, hogy az intim együttlét során végig biztonságban érezd magad.

Miért fáj a közösülés?

A szex testileg és lelkileg is csodálatos örömforrás. Nem szabad fájdalmasnak lennie. A behatolás persze járhat némi kellemetlenséggel, de nem normális, ha szex előtt, közben vagy után rendszeresen fájdalmat érzel. Négy nőből három tapasztalatból tudja, mi az a fájdalmas szex (amit dyspareuniának is neveznek). [5]

A fájdalmas szexnek számos oka lehet. A stressz, szorongás vagy fáradság miatti csökkent szexuális vágy hüvelyszárazsághoz vezethet, ami fájdalmassá teszi a behatolást. A menopauza idején csökkenő ösztrogénszint szintén hüvelyszárazságot eredményezhet. Aztán ott vannak még a hüvelyi fertőzések (például a gombás fertőzés és a hüvelygyulladás) meg a nemi úton terjedő betegségek, amelyek irritációt okozhatnak, és ez megint csak fájdalmassá teheti a közösülést.

Ha fájdalmat érzel szeretkezés közben, beszéld meg a partnereddel, hogy megoldást találjatok rá. A szárazság ellen használjatok síkosítót, vagy szánjatok több időt az előjátékra, hogy a hüvely kellően benedvesedjen.

Ha pedig arra gyanakszol, hogy a hüvelyszárazságnak inkább partnerkapcsolati oka van, öntsd ki a szívedet a legjobb barátnődnek, vagy a partnereddel együtt keressetek fel egy szexterapeutát! Jó ötlet, ha első lépésként a nőgyógyászodhoz fordulsz, mert a testi problémákat ő tudja orvosolni.

Végül pedig ne feledd, hogy a szexnek élvezetesnek kell lennie. Ne szenvedj szótlanul, nem kell tűrnöd, ha a közösülés fájdalmas. Jogod van a biztonságos, kölcsönös beleegyezésen alapuló, örömteljes szexhez.

Illetlenség nemet mondani a szexre?

Nemet mondani nem udvariatlanság, nem ciki, és nem elítélendő. Ha nem akarod a szexet, mondj bátran és egyértelműen nemet. A „nem” szócska sokszor nem is nevezhető negatívnak, mert arra szolgál, hogy kijelölje a határokat.

Ha szexről van szó, borzasztóan fontos, hogy tudj nemet mondani. Az intim, személyes pillanatokban még a szokásosnál is nehezebb ellenkezni a másik ember akaratával, ugyanakkor a partnerednek el kell fogadnia, és tiszteletben kell tartania, ha valamit nem akarsz. Még akkor is, ha nem sokkal előtte még benne voltál a dologban. Jogodban áll meggondolni magad, és visszakozni. A lényeg az, hogy a „nem” azt jelenti, hogy „nem akarom”.

Ha nehezedre esik kimondani ezt a szót, vagy tudod, hogy korábban sosem sikerült, állj a tükör elé, és gyakorold, hogyan tudod határozottan kinyilvánítani az akaratodat. Ha olyan helyzetbe kerülsz, ahol erre szükség lesz, magabiztosságot fog adni, hogy van benne gyakorlatod.

Ha pedig valaki neked mond nemet, ne vedd a szívedre! Még akkor sem, ha akkor épp hideg zuhanyként ér. Értékeld az őszinteséget, és légy hálás ezért a nyitottságért. És vedd figyelembe, hogy ha a partnered nemet mond, az azt jelenti, hogy még nem áll készen arra, amire te már igen. Nem a személyednek szól az elutasítás, csak annak a bizonyos dolognak.

Maszturbálnak a lányok?

Még szép! Noha nem csapnak körülötte akkora hűhót, mint a fiúk. Ez a szemérmes hallgatás annak a régimódi tévhitnek tudható be, hogy a nők nem vágynak annyira a szexre, mint a férfiak – ami persze nem igaz.

A maszturbáció saját tested megismerésének egészséges módja. Ha megismered tested működését, és tudod, hogy mi az, amit szeretsz, akkor te irányíthatod az élvezeteket.

Miután az önkielégítés során felfedezted, hogy mi az, ami jólesik, azt a partneri együttlét során is felhasználhatod a közös élmény fokozására. Ezért csak rajta, kísérletezz bátran! Meglepően kellemes tud lenni, ha például a mellbimbódat vagy a térdhajlatodat (sőt, a fülcimpádat) cirógatod… és ki tudja, talán még az orgazmusig is eljutsz! De ezt egészen addig nem tudhatod, amíg ki nem próbálod!

Mi a vaginális szél?

A vaginális szél (vagy vicces hétköznapi szóhasználattal puncipuki) a hüvelyben ragadt levegő távozása, ami a szellentéshez hasonló hanggal járhat.

Oké, egy igazi bélpukkanás tényleg ciki tud lenni. Jó nagyot szólhat, gyomorforgatóan büdös szagot áraszthat, és egy első randin vagy egy fontos prezentáció közben roppant kínos lehet. Viszont a szellentés egy természetes testi folyamat, akárcsak a vaginális szél, amely nem jár szaggal.

Ráadásul a vaginális szél esetében teljesen mindegy, hogy mit ettél – vagyis akár babot vacsoráztál, akár nem, megtörténhet veled. Akkor beszélhetünk vaginális szélről, amikor levegő marad a hüvelyben. Ez olyankor fordulhat elő, amikor egy ideig szokatlan pozícióban vagy (például jógázás vagy törökülés közben). Behatolás közben is levegő juthat a hüvelybe, legyen szó egy szexuális játékszerről, péniszről vagy ujjakról.

A vaginális szelet megakadályozni nem igazán lehet, mert ez a test ösztönös reakciója. Ha szex közben vaginális szél keletkezik, nem kell elsüllyedned a szégyenkezéstől. Ez csak annak a jele, hogy egészséges a hüvelyed, és a különös hang talán egy kis humort is visz a szeretkezésbe!


Remélhetőleg sok mindenre választ kaptál most, ami régóta nyugtalanít vagy érdekel. Mi a legfontosabb mind közül? Talán az, hogy a szexnek kellemesnek és izgalmasnak kell lennie, érdemes utánanézni a dolgoknak, és mindig védekezzetek!

Szívesen olvasnál még a szexualitással kapcsolatos témákról? Akkor látogass el az orgazmussal és az intim testnedvekkel foglalkozó oldalakra is.

Egészségügyi nyilatkozat

A cikkben szereplő egészségügyi információk kizárólag információs forrásként szolgálnak, és nem használhatók fel semmilyen diagnosztikai vagy kezelési célra. Egészségügyi problémáiddal mindenképpen fordulj orvoshoz![Hivatkozások]

[1]  https://www.getthefacts.health.wa.gov.au/faqs/do-condoms-protect-against-all-stis

[2]  http://www.clevelandclinicmeded.com/medicalpubs/diseasemanagement/allergy/latex-allergy/

[3]  https://www.nhs.uk/conditions/hiv-and-aids/

[4]  https://www.avert.org/hiv-transmission-prevention/myths

[5]  https://www.acog.org/womens-health/faqs/when-sex-is-painful

Továbbolvasok