sejtek mikroszkóp alatt

Hormonok nélkül nincs felnőtté válás, mégis elég rossz a hírük. De mik azok a hormonok, és hogyan működnek? Most jobban megismerkedhetsz a serdülőkor főszereplőivel, az ösztrogénnel, a progeszteronnal és a tesztoszteronnal.

Sok mindenért a homonok okolhatók: bőrproblémák, átforgolódott éjszakák, erős vagy gyenge vérzés (és ez csak néhány példa). De mik ők valójában?

A hormonok a mirigyek által kibocsátott kémiai küldöncök, amelyek bejárják a testünket, amíg el nem érik azt a szövetet vagy szervet, ahol leadják a nekik szóló utasításokat. [1] Rendkívül fontos szerepet játszanak a serdülőkorban és a menstruációs ciklusban. Szabályozzák a szívritmust, az alvási ciklust, az anyagcserét, az étvágyat, a növekedést és fejlődést, a testhőmérsékletet, tulajdonképpen mindent! Ők biztosítják a test megfelelő növekedését és működését.

Mivel ekkora erővel bírnak, a hormonok néha az érzéseinkre is kihatnak. A serdülőkorral járó hangulatingadozásért, ingerlékenységért, levertségért és szorongásért ezek a hormonális változások a felelősek. Tehát teljesen normális, ha serdülőként érzékenyebb vagy a szokásosnál.

A hormonális változások nemcsak az érzelmek szintjén mutatkoznak meg. A pattanások, a fanszőr és az erősebb testszag is miattuk van – egy okkal több, hogy utáld őket! [2] A hormonok egyrészt a fejlődés és a fontos változások mozgatórugói, ám közben összekuszálják az érzéseidet, pattanásig feszítik az idegeidet, és idegenné teszik számodra a testedet.

De ne hagyd, hogy mindez rányomja a bélyegét az életedre! Senki sem örül a hangulatingadozásnak és a pattanásoknak, ugyanakkor az a jó hír, hogy a hormonok idővel egyensúlyba kerülnek.

Olvass tovább, hogy megismerkedj a serdülőkorral együtt járó legfontosabb hormonokkal és hatásukkal, hogy jobban megértsd a testedben zajló folyamatokat.

Az ösztrogén

Erről a hormonról biztosan hallottál akkor, amikor a serdülőkorról és a menstruációs ciklusról beszéltetek az iskolában. Az ösztrogén döntő szerepet játszik a nemi szervek és a női ivarszervek fejlődésében. Leginkább a petefészekben termelődik, de kisebb mennyiségben a mellékvese és a zsírsejtek is előállítanak belőle.

A tested először serdülőkorban állít elő ösztrogént, és addig termeli, amíg el nem éred a menopauzát, amikor az ösztrögén szintje leesik. Az ösztrogénszint egy hónap alatt is sokat változik. A menstruációs ciklus közepén felszökik, a menstruáció alatt pedig minimálisra csökken.

Habár az ösztrogén nemi hormon, nem csak a menstruációs ciklusért és a nemi fejlődésért felel. Hatással van a kedvedre, a húgyúti szervekre, a szív- és érrendszerre, a mellekre, a bőrre, a testsúlyra, a hajra, a medenceizmokra és a csontok egészségére. [2] Vagyis az ösztrogén egy igazi multifunkciós hormon.

A progeszteron

A petefészekben progeszteron is termelődik, rögtön a peteérést követően, a menstruációs ciklus második felében. A progeszteronnak az a feladata, hogy felépítse a méhnyálkahártyát, amely biztonságos otthont adhat egy jövőbeli kisbabának. [3] Vagyis akár szeretnél gyereket, akár nem, a tested a biztonság kedvéért progeszteront termel. Ha nem történik megtermékenyülés, a progeszteronszint csökken, a méhnyálkahártya pedig menstruációs vér formájában távozik a testből.

A tesztoszteron

A tesztoszteron hallatán valószínűleg automatikusan férfias tulajdonságokra gondolsz, pedig mindenkiben van belőle valamennyi. Az ösztrogénhez hasonlóan a petefészek (a férfiaknál a herék) és a mellékvese is termel tesztoszteront. A tesztoszteron és az ösztrogén egyensúlya vagy csapatmunkája segíti a petefészek normál működését.

A tesztoszteron másik fontos feladata az izomtömeg növelése, a csontszerkezet támogatása és a szexuális vágy fokozása. [4] Tehát a tesztoszteronszinttől függ, hogy melyik nap mennyire ég benned a vágy.

A hormonok és a hangulatod

Mint minden, ami a serdülőkorral kapcsolatos, a hormonok is előnyökkel és hátrányokkal járnak. A peteérés alatti megemelkedett ösztrogénszinttől energikusnak és kívánatosnak érzed magad, míg a magas progeszteronszint idegessé tesz – ilyenkor kívánod nagyon az édességet. Amikor az ösztrogén szintje csökken, és a progeszteroné emelkedik, akkor átéled a PMS-t, vagyis a menstruáció előtti tünetegyüttest: szorongást, hangulatingadozást és fájdalmakat tapasztalhatsz.

Ezekkel a különböző típusú érzelmekkel és viselkedésformákkal nem egyszerű megbirkózni. Egyik reggel energikusan kipattansz az ágyból, máskor semmi kedved kibújni a takaró alól. Ugyanakkor ezek az érzelmi és fizikális változások a menstruációs ciklus elengedhetetlen részei. Amikor eleged van ebből az érzelmi hullámvasútból, gondolj arra, hogy mindez teljesen normális, és nem vagy vele egyedül. Ha már nem bírod tovább, vagy úgy érzed, hogy valami nem stimmel veled, beszélgess a barátaiddal, a családoddal, vagy kérj tanácsot az orvosodtól! A hormonokat ugyan nem lehet irányítani, de némi gyakorlattal, türelemmel és a környezeted támogatásával könnyebben átvészelheted ezt az időszakot.


Ha megérted a különböző hormonok funkcióit és hatásait, akkor könnyebb lesz megértened, hogy mikor miért érzed magad olyan furcsán. Ha jobban megismernéd tested működését, olvasd el a havi ciklussal és a serdülőkorral járó testi változásokról szóló cikkeket!

Egészségügyi nyilatkozat

A cikkben szereplő egészségügyi információk kizárólag információs forrásként szolgálnak, és nem használhatók fel semmilyen diagnosztikai vagy kezelési célra. Egészségügyi problémáiddal mindenképpen fordulj orvoshoz![Hivatkozások]

[1]  https://www.hormone.org/your-health-and-hormones

[2]  https://www.thewellforhealth.com/blog/heres-what-happens-to-your-body-when-your-hormones-are-imbalanced

[3]  https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/estrogens-effects-on-the-female-body

[4]  https://www.health.harvard.edu/drugs-and-medications/testosterone--what-it-does-and-doesnt-do