Egy nő grépfrútot tart az intim területe előtt

A menstruáció sok szempontból hatással van a nők mindennapi életére. De vajon menstruáció alatt az intim higiénia is fontosabb? Különbözőképpen kell ilyenkor mosakodni? Vagy gyakrabban? Most minden kérdésedre választ kaphatsz.

Legyen szó szeretkezésről vagy úszásról, a menstruáció bizony hatással lehet a napi eseményekre, beleértve a tisztálkodást is. Ha frissnek érzed magad, az az önbizalmadon is meglátszik! Ezért fontos, hogy megfelelő intim higiéniai szokásokat alakíts ki.

Miért fontos a higiénia a menstruáció alatt?

Akár gyenge, akár erős a vérzés, teljesen normális, ha menzesz alatt kevésbé érzed magad üdének. Nem azért, mert a menstruációs vér „koszos”, hanem mert ilyenkor megváltozik a tested működése. Ezekben a napokban roppant fontos, hogy odafigyelj a tisztálkodásra. A hormonszintek és a hüvely pH-értékének változása befolyásolhatja az intim zóna (a hüvely, a szeméremtest és az intim terület V alakú részének) a szagát, és ilyenkor nagyobb az esélye az olyan bakteriális fertőzések kialakulásának is, mint a gombás fertőzés vagy a bakteriális vaginózis (BV). S habár a legtöbb ilyen fertőzés jól kezelhető, nem túl kellemes, ha rendszeresen ilyesmikkel kell foglalkoznod.

Ettől azonban nem kell folyamatosan azon idegeskedned, hogy elég tiszta vagy-e – szóval ne költözz be a zuhanyzóba! Jó ötlet viszont, ha mindennap letusolsz és kezet mosol, tiszta ruhát veszel fel, kifésülöd a hajadat, és naponta kétszer is fogat mosol (függetlenül attól, hogy épp menstruálsz-e vagy sem). Amikor pedig menstruálsz, arra is figyelj, hogy rendszeresen cseréld az általad választott menstruációs terméket: a tampont, betétet, kelyhet vagy menstruációs bugyit.

Hogyan gondoskodhatsz az intim zóna egészségéről menzesz közben?

Hogyan kell tisztán tartani az intim zónádat, amikor menstruálsz?

Az intim tisztálkodási szokásaidon nem kell változtatnod csak azért, mert menstruálsz. Ám erős vérzéskor sok nő szeret gyakrabban megmosakodni.

Ha észrevetted, hogy némelyik tusfürdő vagy szappan kiszárítja vagy irritálja a szeméremtest bőrét, próbálj ki valamilyen intim mosakodógélt. Ezeket a mosakodógéleket kifejezetten arra fejlesztették ki, hogy támogassák a szeméremtest természetes pH-értékét, és tusolás után is friss, kellemes érzést biztosítanak.

A hüvelyed belsejét soha ne mosd meg (vagyis ne irrigálj), mert ezzel eltávolítod az egészséges baktériumokat, és felborulhat a pH-érték egyensúlya. A hüvely egy öntisztuló szerv, tud gondoskodni magáról.

Egy nő rózsaszín, szeméremtest alakú napszemüvegben

Milyen gyakran kell cserélni a menstruációs termékeket?

Bármit használsz: tampont, betétet, menstruációs kelyhet vagy mosható menstruációs bugyit, ezeket rendszeresen cserélni kell, hogy tisztának érezd magad! Azt, hogy hányszor, az sok mindenen múlik: például mennyire vagy kényes a tisztaságra, vagy milyen erős a vérzés. Általánosságban elmondható, hogy minél erősebb a menstruáció – általában az első két napon a legerősebb –, annál gyakrabban kell cserélni ezeket a termékeket. A tampon gyakori cseréje különösen fontos, mert nagyon ritkán, ha kifejezetten sokáig a testben marad, fennállhat a toxikussokk-szindróma (TSS) kockázata.

Éjszaka használj éjszakai betétet, mert ez a típus több vért képes magába szívni, ezért nyugodtan hajthatod álomra a fejed.

Milyen fehérneműt hordjak menstruáció alatt?

Ilyenkor mindenki mást részesít előnyben. Sokan vannak, akik a nagyobb fazont kedvelik, mert ezeken a napokon nagyobb kényelmet nyújtanak. De nem is igazán a szabás, inkább a fehérnemű anyaga a lényeg. A szintetikus anyagok fokozzák az izzadást és a meleget, vagyis csábító közeget teremtenek a rossz baktériumok és a kellemetlen szagok számára. A pamut fehérnemű köztudottan légáteresztő és kényelmes, ezért jó választás lehet a „piros napokon”.

Sok nő hord ilyenkor menstruációs bugyit, mivel ezek ugyanúgy magukba szívják a vért, mint a tisztasági betétek, de közben ugyanazt a kényelmet nyújtják, mint egy hagyományos alsónemű.

Menstruáció alatt megváltozhat az intim zóna szaga?

Az intim zóna szaga a ciklusoddal együtt változik. Ez különösen igaz vérzés idején. Teljesen normális, ha a menstruációs vér rozsdás szagot hagy maga után. Emiatt nem kell szégyenkezned. Ám ha rendszeresen, napi szinten tisztálkodsz, mégis olyan erős szagot észlelsz, mint még soha, akkor fordulj orvoshoz! Lehet, hogy valamilyen fertőzés áll a szag hátterében.


Mindenkinek vannak olyan napjai, amikor a háta közepére kívánja a tisztálkodást. Ám ez nem feltétlenül nyűg, sőt, lehet kényeztető tevékenység is! Fürdés közben hallgasd meg kedvenc podcastodat, vagy használj olyan különleges termékeket, amelyek emelik a hangulatodat. Ha rátalálsz a neked való menstruációs termékekre, és olyan szokásokat alakítasz ki, amelyek jól beilleszthetők a napirendedbe, a higiénia betartása sem lesz számodra teher. Gondolj úgy a tisztálkodási rituáléra, mint egyfajta énidőre. Ha mindennap törődsz egy kicsit a testeddel, az az érzelmeidre is jótékony hatással lesz, főleg, amikor menstruálsz.

A mindennapi intim ápolásról bővebben a szeméremtest számára kifejlesztett termékekről és az intim zóna ápolásáról szóló írásokban olvashatsz.

Egészségügyi nyilatkozat

A cikkben szereplő egészségügyi információk kizárólag információs forrásként szolgálnak, és nem használhatók fel semmilyen diagnosztikai vagy kezelési célra. Egészségügyi problémáiddal mindenképpen fordulj orvoshoz!

Továbbolvasok