Kisbabájára mosolygó édesanya fényképe – Libresse

Szülés után legalább hat hetet várnod kell, mire tampont használhatsz, mivel ebben az állapotban fertőzésveszélyes.

A szülés után megjelenő, úgynevezett gyermekágyi vérzés orvosi neve lochia, amelyet külön kismamáknak készült egészségügyi betéttel („mamabetéttel”) tudsz felfogni. Várd meg, amíg sor nem kerül a szülés utáni hathetes kontrollra, és csak utána használj tampont – kizárólag akkor, ha a kezelőorvos jóváhagyta.

Az, hogy szülés után mikor kezdesz menstruálni, teljesen egyénfüggő, és az is számít, hogy a babát szoptatod vagy tápszerrel eteted-e. Ha szoptatsz, a folyamat tovább tart, mivel így olyan tejképző hormonok vannak a szervezetedben, amelyek alacsonyan tartják az ösztrogén és a progeszteron szintjét – márpedig nélkülük nincs sem peteérés, sem menstruáció. Miután újból jelentkezett a vérzésed, jó időbe beletelhet, mire ismét rendszeressé válik. Ha szoptatsz, ez tovább is el fog húzódni.

Amikor ismét úgy menstruálsz, ahogy régen, természetes, hogy szívesen használnál ismét tampont, ha korábban azt szoktad meg. Ha hüvelyi úton szültél, lehetséges, hogy szülés után nagyobb méretű tamponra kell váltanod. Ennek az az oka, hogy a hüvelycsatorna (legalábbis pár hónapig) a megszokottnál tágabb lehet, így nem könnyű feladat a tampon stabil felhelyezése. Ha ez a helyzet, válassz a korábban használtnál eggyel nagyobb méretű tampont. Kísérletezz mindaddig, amíg meg nem találod a számodra megfelelő méretű és nedvszívó képességű tampont. Ne feledd: a tamponcserét ideális esetben 4 óránként kell megejteni.

Illustration of a woman doing pelvic floor exercises on a blue background - Libresse

Ha már szülés előtt is a legnagyobb méretű tampont használtad, és most nem marad a helyén, várd meg, amíg a medencefenék izmai kellően megerősödnek ahhoz, hogy ismét tudj tampont használni. Kérdezz rá a kezelőorvosodnál arra, hogy milyen gátizom-erősítő gyakorlatokkal tudnád edzeni a hüvelyizmaidat.

Amikor szülés után visszatérsz a tamponhasználathoz, egy darabig érdemes kiegészítened más termékekkel: a tampon mellett viselj egészségügyi betétet vagy tisztasági betétet, hogy megvédd a ruhád a szivárgástól.

Továbbolvasok

Ismerd meg még jobban