A szabadban, a hátán fekve jógázó nő – Libresse

Ha a menzeszed előtt és alatt jellemzőek rád a hangulatváltozások, ne aggódj: ez nem életundor.

Sokkal inkább a PMS, más néven premenstruációs szindróma (más néven PMT, premenstruációs feszültség) állhat a hátterében. A mell- és egyéb fizikai fájdalom, valamint a puffadás mellett az érintett nőket a menstruáció közeledtével hangulatingadozások is sújtják. Mindezt a szervezetben lévő ösztrogén szintjének változása okozza. Az eredmény pedig néhány napig, de akár hetekig is eltartó érzelmi hullámvasút.

A nők egy kis része olyan szélsőséges érzelmi tüneteket produkál, hogy orvosi segítségre van szüksége. Ez nem a PMS, hanem az úgynevezett premenstruációs diszfóriás zavar (PMDD) [1], amely pánikrohamokat, depressziót, szélsőséges dühkitöréseket, sőt akár öngyilkos gondolatokat is okozhat. Nagyon fontos, hogy segítséget kérj, ha most magadra ismertél, mert a PMDD-vel nem lehet egyedül megbirkózni.

A legtöbb, PMS-sel küzdő nő szerencséjére a tünetegyüttes zavaró és idegesítő ugyan, mégsem olyan súlyos, mint a PMDD. A PMS-sel való megküzdés azt jelenti, hogy megpróbálod uralni az érzelmeidet, és maximálisan odafigyelsz magadra. Hogy megpróbálj egyensúlyban maradni a PMS okozta érzelmi kilengések közepette, végezz valamilyen aerob mozgást (például fuss, táncolj, vagy menj el spinningre), és végezz mellette jógagyakorlatokat, amelyek megnyugtatnak és egyensúlyba hoznak. A kiadós alvás és a kiegyensúlyozott, egészséges ételekből álló étrend követése is segít. Lehet, hogy szeretnéd kényeztetni magad valamivel (ami szuper ötlet), csak ne csoki vagy gyorséttermi étel legyen. Inkább lepd meg magad valami aprósággal – esetleg egy masszázzsal.

Így küzdj meg a PMS-sel

Jóga
Jógázz

A jóga kiválóan alkalmas a PMS-sel járó hangulatingadozások leküzdésére. A masszázs, a tajcsi és a meditáció szintén hasznos, hiszen mindegyiktől ellazulsz, és csökken benned a feszültség.

Tüdő
Szokj le a dohányzásról

Ha dohányzol, tegyél meg mindent azért, hogy leszokj. Az egészségügyi kockázatokon túl a különböző vizsgálatok arra is rámutattak, hogy a dohányzó nők körében több mint kétszer akkora a mérsékelt vagy súlyos PMS-tünetek megjelenése.

Torna
Mozgás

Az aerob mozgásformák, például a tempós gyaloglás vagy az úszás igazoltan csökkenti a PMS-sel járó szorongást, depressziót vagy levertséget.

Táplálkozz egészségesen
Táplálkozz egészségesen

Kevésbé leszel kiszolgáltatva az érzelmeidnek, ha egészséges ételeket, pl. teljes kiőrlésű gabonaféléket, valamint zöldséget és gyümölcsöt eszel az ártalmas cukor, zsír és só helyett.

Kávé
Fogyassz kevesebb élénkítő hatású élelmiszert

A premenstruációs időszakban az érintettek egy része sóvárog a koffein után, szerencsésebb azonban mérsékelni a kávé, a tea vagy a csokoládé fogyasztását, mivel ezek súlyosbíthatják a tüneteket.

[Hivatkozások]

Továbbolvasok

Ismerd meg még jobban