Egy várandós nő megérinti a hasát

A menstruáció a természetes jele annak, hogy tested készen áll a gyerekvállalásra. De mi történik a teherbe esés után? Az alábbi cikkből megtudhatod, milyen kapcsolat van a menstruáció és a terhesség között.

Örömmel intenél búcsút a menstruációnak kilenc hónap erejéig? Vagy éppen hogy hiányozna? Akárhogy is, a havi ciklus megszűnése várandósság idején egy természetes jelenség, tulajdonképpen a szülővé válás első jele.

A teherbe esés számos új tapasztalatot jelent, hiszen egy új élet fejlődik benned, megváltozik a tested, és ezzel együtt a menstruációs ciklusod is. Olvasd el, milyen kapcsolat van a menstruáció és a terhesség között, hogy ne érjenek meglepetések!

Teherbe eshetek a menstruáció alatt?

Elméletileg igen. Tulajdonképpen a ciklusod bármelyik napján teherbe eshetsz, beleértve a vérzés napjait is. Egy spermium öt napig is képes életben maradni a testben, tehát csak azért, mert a méhed épp a menstruációval van elfoglalva, ez még nem jelenti azt, hogy tested ne tudjon befogadni egy új életet! [1] Ha a menstruációd alatt védekezés nélkül szeretkeztél, a következő vérzésed pedig késik, érdemes terhességi tesztet végezni.

Noha tény, hogy a menstruációd alatt is teherbe eshetsz, ennek az esélye sokkal kisebb, mint a ciklusod többi napján. Vagyis, ha gyereket szeretnél, sokkal nagyobb az esélye a megtermékenyülésnek, ha védekezés nélkül szeretkezel peteérés idején, vagyis akkor, amikor a petefészek kibocsát egy petesejtet. Erre általában a ciklus 11. és 21. napja között kerül sor.

Terhesség alatt megszűnik a havivérzés?

Igen. A várandósság ideje alatt szünetel a menstruáció, és csak a szülést követően tér vissza. Még ekkor is időbe telhet, mire megjön a szülés utáni első menstruáció. Azért marad el a menstruáció a terhesség alatt, mert a méh megtartja a méhnyálkahártyát, hogy otthont nyújtson a fejlődő baba számára. Ha a sperma nem termékenyítette volna meg a petesejtet, a méhnyálkahártya távozna a hüvelyen keresztül – ez a menstruáció.

Barna pecsételés a terhesség elején

Habár a várandósság alatt nem menstruálsz, az elején tapasztalhatsz egy kis vérzést: ez a beágyazódási pecsételés.

A beágyazódásra a védekezés nélküli szex utáni 6-12. napon kerül sor, amikor a megtermékenyített petesejt befészkeli magát a méhfalba. [2] Ilyenkor a méhfal apró erei megrepedhetnek, és ez nagyon enyhe és rövid ideig tartó vérzést eredményezhet. A fehérneműdön ekkor apró vérfoltokat láthatsz, ezért nevezzük ezt a vérzést „pecsételésnek”.

Tehát a beágyazódás is járhat hüvelyi vérzéssel, ám ezt nem a hormonok idézik elő, mint a menstruációt. Ilyenkor a vér színe is más. A menstruációval ellentétben ez a folyadék lehet sötétbarna vagy éppen halvány rózsaszínű.

Mi történik, ha a terhesség alatt többször is észlelek pecsételést?

A terhesség legelején jelentkező beágyazódási pecsételés kivételével mindig orvoshoz vagy nőgyógyászhoz kell fordulni, ha bármilyen vérzést észlelsz, ugyanis ez valamilyen probléma jele is lehet. Természetesen nem minden vérzés jelent bajt, de jobb biztosra menni. Mivel a terhesség már önmagában is rengeteg izgalommal jár, a legapróbb aggállyal is érdemes egészségügyi szakemberhez fordulni – így sokkal nyugodtabb leszel.


Ha szívesen olvasnál még arról, mivel jár a terhesség, nézz bele a szülést követő hüvelyi változásokról és a szülés utáni folyásról szóló írásokba!

Egészségügyi nyilatkozat

A cikkben szereplő egészségügyi információk kizárólag információs forrásként szolgálnak, és nem használhatók fel semmilyen diagnosztikai vagy kezelési célra. Egészségügyi problémáiddal mindenképpen fordulj orvoshoz!
[References]

[1]   https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/getting-pregnant/expert-answers/pregnancy/faq-20058504

[2]   https://www.ivi.uk/blog/what-is-implantation-bleeding/

Továbbolvasok