A close-up of the lower body with fireworks in the background to suggest pleasure.

Kézimunkázás, masztizás, szólórepülés - a maszturbációnak számos fantázianeve van, és rengeteg tabu és negatív asszociáció övezi. Pedig az önkielégítés valójában remek módja testünk megismerésének. Sőt, rengeteg egészségügyi előnnyel is jár!

A maszturbáció (különösen a női maszturbáció) körül sok a megbélyegző vélemény, ezért kínosnak érezheted feltenni a kérdéseidet a témában. Pedig nem kéne, hogy így legyen! A női önkielégítés egy teljesen természetes módja annak, hogy felfedezzük, mit szeretünk és mit nem szeretnénk megélni a testünkkel. Ráadásul ezeknek az élményeknek a birtokában magabiztosabbnak érezhetjük magunkat, és még gyönyörtelibb élményekre számíthatunk, amikor másokkal szexelünk.

Akár teljesen új neked ez a terep, akár voltak már korábban is próbálkozásaid, végigvezetünk mindenen, amit a maszturbációról tudnod érdemes.

Mi az a maszturbáció?

A maszturbáció biztonságos és egészséges módja annak, hogy megismerkedj a testeddel és azzal, hogy mi esik jól neked.

Bár a maszturbáció tankönyvi definíciója szerint "a nemi szervek érintése szexuális örömszerzés céljából" [1], valójában ennél egy kicsit összetettebb. Az emberek sokféleképpen érintik meg magukat, ami a maszturbációt nagyon személyes élménnyé teszi. Ez azt jelenti, hogy rajtad múlik, hogy felfedezd, mi okoz neked örömet - legyen az a füled simogatása, a mellbimbóid izgatása vagy a V-zónád érintése (ez lehet a vagina, a vulva, vagy a szeméremtest elülső része).

A nők is önkielégítenek?

Sok esetben a titkolva, de minden nemű ember szokott önkielégítést végezni, beleértve a nőket is. Amikor kutatók tanulmányozták a témát, megállapították, hogy egyes országokban a 18-22 éves nők több mint 85%-a önkielégített már valamikor az élete során.[2]

Tehát, a maszturbáció miatt nem szabad szégyenkezni – elvégre elég sokan csináljuk! Sok kultúrában azonban gyakori, hogy a fiúk és a férfiak nyíltan beszélnek a "verésről", de a nők gyakran úgy érzik, hogy nem tehetik ugyanezt, mert elítélik őket érte. Ez egy igazságtalan kettős mérce, hiszen végső soron mindannyian emberek vagyunk, és az, hogy testi örömöket akarunk érezni, teljesen természetes emberi vágy. Tehát, nemtől függetlenül nem baj, ha beszélünk a témáról, és ha olyan módon érintjük a saját testünket, ami jól esik.

Jótékony lehet az önkielégítés?

Dióhéjban, igen! Számos előnye van annak, ha egy kis önszeretetet gyakorlunk. A maszturbáció remekül csökkenti a stressz-szintet, segít ellazulni és akár elaludni is. Ha orgazmusod van ("eljutsz az intenzív gyönyör csúcsára"), akkor a testedben felszabadulnak a boldogsághormonok, az úgynevezett endorfinok is. Ezek jó hangulatba hozhatnak, és ha a menstruációs ciklusod fájdalmasabb szakaszában jársz, ezt is segíthetnek enyhíteni.

Szóval, ha ki szeretnéd próbálni, próbáld ki – nincs abban semmi furcsa vagy rossz, ha meg akarod ismerni a saját testedet, és fel szeretnéd fedezni, hogy mi esik jól. De ha nem akarsz maszturbálni, vagy már próbáltad korábban, és úgy döntöttél, hogy nem neked való, az is teljesen rendben van. Csak tedd azt, ami neked és a testednek megfelelő - a döntés mindig rajtad áll.

A maszturbáció rossz? Mítoszok vs. tények

Lehet, hogy hallottál már néhány negatív és elrettentő dolgot a maszturbációról - például, hogy szőrös lesz tőle a tenyered (egyébként ez teljesen abszurd!). Rengeteg hiedelem kering a köztudatban, és néha nehéz lehet eldönteni, hogy mi a valóság. Általános szabályként elmondható, hogy ha túl furán hangzik ahhoz, hogy igaz legyen, akkor nagy valószínűséggel nincs tudományos alapja.

Döntsünk meg együtt néhányat a leggyakoribb önkielégítéssel kapcsolatos mítoszok közül.

 1. A maszturbáció meddőséget okoz. Egyesek úgy vélik, hogy a maszturbáció befolyásolhatja a várandósság  esélyeit azáltal, hogy megzavarja az ovulációt és a beágyazódást (vagy alacsonyabb spermaszámot okoz a férfiaknál), de ez egyáltalán nem igaz. A maszturbáció nem állhat a meddőség hátterében. [3]
 2. Ha maszturbálsz, akkor boldogtalan a párkapcsolatod. Komplett tévhit! A maszturbáció remek módja annak, hogy felfedezd a tested, és megértsd, mit szeretsz és mit nem. Ha pedig van partnered, a saját testeddel való megbarátkozás megkönnyítheti, hogy teljesebben megnyílj neki szexuálisan. Ez segíthet abban, hogy jobban élvezzétek az együttléteket, és boldogabbá váljon a kapcsolatotok.
  Ha jól esik, akár be is avathatod a partnered, hogyan kényezteted magad, hogy még jobban megismerhessen téged, és a tested működését. Aztán a kölcsönös maszturbációt (egymás megérintése vagy külön-külön, miközben együtt vagytok) is kipróbálhatjátok.
  Az, hogy párkapcsolatban maszturbálsz, nem jelenti automatikusan azt, hogy már nem szereted a szexet a partnereddel. Csak azt jelenti, hogy szereted, ahogyan magadnak is örömet szerzel. Bár a szex sok szempontból nagyszerű, az önmagaddal való kapcsolatépítés, a vágyaid és igényeid (szó szerint) saját kezedbe vétele kifejezetten jó dolog.
 3. Az önkielégítés által szexuális úton terjedő fertőzéseket lehet kapni. A maszturbálás gyakorlatilag a szexuális élet legbiztonságosabb formája, mert nem lehetsz tőle állapotos és/vagy kaphatsz el nemi úton terjedő fertőzéseket sem. Csak tartsd észben, hogy ha partnereddel együtt önkielégítesz, vagy szeretkeztek, amikor ondó, hüvelyi váladék, nyál vagy akár vér érintkezik a V-zónáddal vagy az anális területeddel, fennáll a nemi betegségek és fertőzések kockázata.[4] Ezért érdemes a biztonságos szex gyakorlása óvszerrel, és ügyelve a kezek higiéniájára, mielőtt magadhoz és/vagy más(ok)hoz érnél (beleértve a szexjátékokat is).
 4. A maszturbáció vakságot okoz. Egyáltalán nem igaz - semmi összefüggés nincs a látásod és az örömszerzés között.

Csatlakozz hozzánk a tabuk ledöntésében, és a testünkkel kapcsolatos hamis mítoszok leleplezésében, és iratkozz fel hírlevelünkre.

Hogyan kezdjünk el maszturbálni?

Sokan kicsit zavarban voltunk, vagy úgy éreztük, nem is tudjuk, hol kezdjük az első alkalommal, amikor belevágtunk. Ez egy új élmény, teljesen normális! Próbálj meg kedves és türelmes lenni magaddal, nem baj, ha a saját tempódban haladsz a folyamattal.

Kezdheted egyszerűen azzal, hogy leveszed a ruháidat, és szemügyre veszed magad a tükörben - gondolj erre úgy, mint egy vizuális túrára a testedet körül. Ezután megpróbálhatod finoman megérinteni az érzékeny pontokat, például a nyakadat, a mellbimbóidat vagy a combod belső részét, mielőtt felfedeznéd a V-zónádat (ne felejtsd el megmosni előtte a kezeidet!). Megpróbálhatod egy nagyítós tükör segítségével is, hogy alaposabban tanulmányozhasd a szeméremtestedet és annak minden részletét. 

Ne feledd, hogy nincs "legjobb módja" az önkielégítésnek. Azt csinálhatsz, amit jónak látsz, vagy érzel, ezért add meg magadnak a lehetőséget, hogy észrevedd a testedben keletkező érzéseket, és csak addig menj el, ameddig ezt jóérzéssel teszed.

Női maszturbációs technikák és praktikák

Mindenki számára más és más okoz örömöt. Ez azt jelenti, hogy az önkielégítés egy utazás, és lehet, hogy ki kell próbálnod néhány dolgot, mielőtt megtalálod, mi működik a legjobban a testednél. Néhány tippünk azért akad, hogy felpiszkáljuk a kíváncsiságodat.

Teremtsd meg a tökéletes helyszínt

A maszturbáció összességében egy érzékszervi élmény, ami azt jelenti, hogy minden fontos lehet: az érintés, a látás, a hallás, a szaglás és még az ízlelés is. Különböző emberek különböző stimulálás hatására jönnek izgalomba. 

Sokan szeretnek olvasni, írni vagy szexi történeteket hallgatni, mások pedig fehérneműket viselni, vagy olyan emberekről fantáziálni, akikhez vonzódnak. 

Bizonyos esetekben a maszturbálás különböző helyszíneken, például a hálószobában vagy a fürdőszobában is szórakoztató élményt nyújthat, a legfontosabb, hogy ez egy privát és kényelmes hely legyen számodra. Akár tompíthatsz a fényeken, gyertyát gyújthatsz, vagy relaxációs zenét kapcsolhatsz. A lehetőségek tárháza végtelen, úgyhogy bátran engedd szabadjára a képzeleted!

Különböző fogások

 • Oké, tehát a megfelelő hangulatba kerültél, és csak úgy forr az energia benned - most mi legyen? Nos, érdemes kipróbálnod néhány dolgot, ha a V-zónád stimulálására törekszel. Tartsd szem előtt, hogy mindenki más és más, és az emberek többsége különböző preferenciákkal rendelkezik a szexuális érintés helyét, erejét, módját és jellegét illetően.[5] SKezdheted tehát azzal, hogy a szeméremtestedre koncentrálsz: különböző szintű nyomást gyakorolsz a csiklódra (ez az a rész a szeméremtest felső elülső részén, amely többnyire egy bőrredő alatt rejtőzik). Néhányan inkább az intenzív nyomást szeretik, míg mások a gyengéd érintéseket kedvelik.
 • A szeméremtest különböző mozgásokkal és ritmusban való felfedezése. Kezdheted fel-le mozgással, és válthatsz körkörös mozgásra, hogy kipróbáld, melyik esik jól.
 • Különböző textúrákkal való kísérletezés, például síkosító alkalmazásával (ez segíthet a szárazságon is).
 • Próbálj ki különböző pozíciókat, például emeld meg a szeméremcsontodat (ezt úgy tudod megtenni, hogy egy párnát teszel a csípőd alá) vagy feküdj hasra.

Szabad maszturbálni a menstruáció alatt is?

A testünkben végbemenő hormonális változások miatt a menstruáció idején a szexuális vágyunk sok esetben megnő [6], így nem szokatlan, hogy különösen kívánósnak érezzük magunkat, amikor éppen menstruálunk. Egyes nők ezt jó alkalomnak élik meg az önkielégítésre, míg mások a menstruációs szexnek engednek teret. És nincs arra vonatkozó egészségügyi javaslat, hogy ne tegyük, ha szeretnénk.

A maszturbáció a menstruációs görcsök okozta fájdalmak enyhítésére is remek módszer lehet, köszönhetően a jó közérzetet okozó kémiai vegyületeknek (endorfinoknak), amelyeket a szervezetünk az orgazmus során szabadít fel.

Ha örömöt érzel a V-zónád érintése közben, és aggódsz amiatt, hogy a menstruációs folyás kissé rendetlenné teszi a dolgokat, próbálj meg egy sötét színű fürdőlepedőt tenni arra a felületre, ahol feküdni fogsz (például az ágyra, a padlóra vagy a kanapéra). Ez segíthet elkerülni a foltokat, és a fürdőlepedőket igazán könnyen ki lehet mosni! Egy másik lehetőség, hogy a zuhany alatt kényezteted magad. Így a víz lemossa a menstruációs vérzést. Egyesek élvezik azt az érzést is, amikor a zuhanyrózsából a víz a szeméremtestükre zubog, szóval miért ne próbálnád ki? Végül, ha utána intim mosakodót használsz, az segíthet ápolni az intim bőrt, és eltávolíthatja a vérmaradványokat, amelyek esetleg foltot hagyhatnak a fehérneműn. 

Bármelyik módját is választod a kényeztetésnek a menstruáció alatt, ne feledd, hogy a belső stimuláció előtt távolítsd el a hüvelyedben lévő menstruációs termékeket (például tampont vagy menstruációs kelyhet).

A maszturbálás egészséges és hatékony módja annak, hogy megismerd a testedet, és megtaláld, mi okoz örömöt. Sőt, remek módja annak is, hogy ellazulj, és még a bosszantó menstruációs görcsöktől is megszabadulj (egy igazi win-win!). Az önkielégítés teljesen természetes, és nincs miért szégyenkezned vagy kínosan érezned magad. Ha tehát kíváncsi vagy, szánj időt a felfedezésre, és ismerd meg jobban a testedet. Megérdemled, hogy jól érezd magad, és vágyaid felvállalása az emberi lét gyönyörű és természetes része. 

Ha szeretnél többet megtudni a szexualitásról, látogass el GYIK oldalunkra, ahol számos szexszel és szexuális egészséggel kapcsolatos témában tovább tájékozódhatsz.

Egészségügyi nyilatkozat

A cikkben szereplő egészségügyi információk kizárólag információs forrásként szolgálnak, és nem használhatók fel semmilyen diagnosztikai vagy kezelési célra. Egészségügyi problémáiddal mindenképpen fordulj orvoshoz!

[Hivatkozások]

Továbbolvasok