Ágyban fekvő emberpár

A nemi élet menstruáció alatt olyan téma, amelyet nem szívesen feszegetünk. Pedig sok emberben felmerülnek olyan kérdések, hogy a havivérzés idején végzett szex vajon biztonságos-e. Vagy az, hogy ilyenkor mekkora az esélye a teherbeesésnek. Elmondjuk, mi a válasz ezekre a kérdésekre – és sok másra is!

Hiszünk abban, hogy a menstruáció nem lehet akadálya semmi olyasminek, amit egyébként csinálnál, legyen szó úszásról, edzésről vagy akár a szexről. A legtöbb ember nem szívesen beszél a menzesz alatti szexről, de mi készen állunk a tabudöntögetésre, úgyhogy olvass tovább!

A rövid válasz: természetesen élhetsz nemi életet a menzesz alatt, akár a páros, akár az egyéni módját választod az örömszerzésnek! A vérzésben ugyanis nincs semmi tisztátalan vagy szégyellnivaló: egy nagyon is természetes jelenség, annak a jele, hogy tested egészségesen működik. Az orgazmus továbbá jótékony hatással van a menstruációs görcsökre, bónuszként meg ott az extra síkosítás! [1]

Ám azzal sincs semmi gond, ha ilyenkor nem kívánod a szexet, vagy kényelmetlenül éreznéd magad egy vérzéssel kísért szeretkezéstől. Végső soron mindig te döntesz arról, hogy mikor akarsz szexelni, és mikor nem. Ha még nem tudod, hogyan állsz ezzel az egésszel, olvass tovább, hogy megalapozott döntést tudjál hozni arról, mi a jó neked!

Mire kell ügyelni, amikor menzesz alatt szexelsz?

Nyilván nem jó, ha szex közben azon kattog az agyunk, mi lesz, ha összevérezzük a lepedőt. Ám csak azért, mert kicsit nagyobb maszatolással jár, a havivérzés még nem zárja ki a szexet! A szeretkezés lényege végül is az örömszerzés és a pillanat átélése. Ha minél kevesebb folttal akarod megúszni az intim együttlétet, és semmi kedved elindítani egy mosást az éjszaka kellős közepén, akkor fontold meg az alábbi jó tanácsokat.

Egy vastag törülköző remek szolgálatot tesz, ha menzesz alatt kap el benneteket a hév. Terítsd le az ágyra, hogy stabil és szivárgásgátló réteget képezzen köztetek és a lepedő között. Ráadásul egy türcsit könnyebb felkapni és mosásba tenni, mint áthúzni az egész ágyat. Még egy tipp: egy sötét törülközőn nem látszanak meg annyira a vérfoltok, mint egy világos színűn.

Aztán ott vannak a pózok. Ha jól választod meg őket, kisebb lesz az esélye annak, hogy összemaszatolod a környezetedet. Így például azoknál a felállásoknál, amelyekben a női nemi szervek nem érintkeznek közvetlenül a lepedővel vagy kanapéval (vagy legyen bármi az adott helyszín), kevesebb vér fog kijutni. Jó ötlet a zuhanyozós szex is, hiszen a víz gyorsan lemossa a testnedveket, és a helyszínt is pár mozdulattal tisztává varázsolhatod.

Biztonságos a menzesz alatti szex?

Csak azért, mert a havivérzés nagyobb maszatolással jár, a szex attól még ugyanannyira biztonságos. Ám tudnod kell, hogy a menstruációs vér megkönnyíti a humán immundeficiancia-vírus (HIV) és más nemi úton terjedő fertőzések átadását. [2]

A szexszel terjedő betegségek ellen a legjobb védekezés, ha óvszert használtok, ahogy azt a női ciklus többi fázisában is tennétek.

Mennyi az esélye annak, hogy havivérzés alatt teherbe esek?

Noha menzesz alatt kifejezetten kicsi az esélye a teherbeesésnek, valójában ez sosem zárható ki teljesen a menstruációs ciklus egyik fázisában sem. Továbbá egy spermium a testbe jutva akár 5 napig is életképes marad. Vagyis attól, hogy vérzel, még nem zárható ki, hogy 9 hónap múlva anya leszel! [3]

Természetesen vannak napok, amikor fogékonyabb vagy a megtermékenyülésre, mint máskor (különösen peteérés idején), de ha szeretnéd elkerülni a teherbeesést, mindig használnod kell valamilyen fogamzásgátló módszert, még menstruáció alatt is.

Még néhány szó a menzesz alatti szexről

Akár szeretnél szexuális életet élni menzesz alatt, akár nem, ez teljesen egyéni döntés. A témát elég sok tabu övezi, ezért sokan egyszerűen nem beszélnek róla. Bármi legyen a saját hozzáállásod, szeretnénk, ha leráznád magadról azokat a béklyókat, amelyek miatt eddig nem mertél beszélni a menzesz alatti szexről vagy a menstruációról. Továbbá másokat is bátoríts arra, hogy legyenek nyitottak, és őszintén beszéljenek az érzéseikről.

Ha párkapcsolatban élsz, fontos, hogy megismerd a másik ember véleményét: berzenkedik-e a havivérzéssel „tarkított” szextől vagy épp ellenkezőleg. Muszáj, hogy erről is gátlások nélkül tudjatok beszélni! Ennek hiányában talán olyasvalamiről maradtok le, amit egyébként mindketten élveznétek, csak épp féltetek szóba hozni egymás előtt.

Mindent egybevéve, a szexszel kapcsolatos döntéseket mindig te hozod meg: ne a vérzés határozza meg, mi legyen vagy mi nem. A szex az örömszerzés egyik forrása, akár intim kettesben vagytok, akár egymagad, és egy kis vérzés semmi jónak nem lehet elrontója.

Ha vannak még olyan kérdéseid a témában, amik érdekelnek, a "nemi élet és terhesség” menüpontban rengeteg írást találhatsz.

Orvosi nyilatkozat

A cikkben szereplő információk csak tájékoztató jellegűek, és semmilyen diagnosztikai vagy kezelési cél alapját nem képezik. Egészségügyi állapotod felméréséért és orvosi tanácsokért kérjük, fordulj kezelőorvosodhoz![References]

[1]  Whipple B, Komisaruk BR. Elevation of pain threshold by vaginal stimulation in women. Pain. 1985 Apr;21(4):357-367. doi: 10.1016/0304-3959(85)90164-2. PMID: 4000685. 

[2]  https://www.nhs.uk/common-health-questions/sexual-health/can-you-have-sex-during-a-period/ 

[3]  https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/getting-pregnant/expert-answers/pregnancy/faq-20058504

Továbbolvasok