Felcímkézett intimzóna-diagram.

A te hüvelyed, a te szeméremtested… a te intim zónád. Mit kell tudnod róla?

Biztosan felfigyeltél rá, hogy sok szó esik az intim zónáról, de azt tudod-e, hogy mit értünk alatta? Hol van az intim zónád, és hogyan ismerheted meg jobban?

Az intim zóna a hüvelyt, a szeméremtestet és az intim terület V alakú részét foglalja magában. Ezen a testtájon mindig történik valami, okozhat örömet és fájdalmat, főszerepet játszik a menstruációban, és így tovább.

Mindenki máshogyan viszonyul az intim zónájához, és a hozzá fűződő érzelmeid napról napra változhatnak. A test ezen része rendkívül összetett, és nem könnyű kiigazodni mindazon, ami itt zajlik. Ennek ellenére fontos, hogy megismerd az intim zónádat, és megértsd, hogyan ápolhatod, és hogyan őrizheted meg egészségét.

Ha megismered a különböző részeit és azok működését, könnyebb lesz elfogadni és szeretni saját magadat. Vegyük sorra mindazt, amit tudnod kell az intim zóna részeiről! Íme, néhány diagram, amelyek segíthetnek ebben.

Mi az a szeméremtest?

A szeméremtest, vagy más néven vulva, a női nemi szerv külső részeire, vagyis a látható részekre utal. A következőkből áll: a glans clitorisként (nemsokára kiderül, mi ez) is emlegetett csiklóból, a kis- és nagy (belső és külső) szeméremajkakból, a húgycsőnyílásból (itt távozik a vizelet) és a hüvelynyílásból (ami a hüvely bemenete). Tőlük nem messze helyezkedik el a szeméremdomb (a szeméremcsontnál) és az ánusz (itt távozik az ürülék).

Sokan helytelenül hüvelyként emlegetik az egész területet, pedig a hüvely a test belsejében található (ezt mindjárt megbeszéljük).

Jó, ha tudod: minden szeméremtest teljesen egyedi, a formák és méretek mindenkinél mások lehetnek. Vannak szőrösek és vannak fazonírozottak, egy dologban azonban mégiscsak megegyeznek: egytől egyig pont úgy jók és szépek, ahogy vannak! A szeméremajkak formája, mérete és színe például hatalmas változatosságot mutathat, szóval hidd el: a tiéd is normális.

A szeméremtest rendkívül érzékeny, ezért fontos az intim zóna megfelelő ápolása. Sok jó megoldás létezik, így hát olyan módszert válassz, amely számodra és a szeméremtested számára is ideális.

Mi az a csikló?

A csikló egy része a szeméremtest elején található, azonban a legnagyobb része nem látható, mivel a testen belül helyezkedik el. A csikló látható része nem nagyobb egy borsószemnél! Lehet, hogy most meglepődsz, de ez nem csupán egy jelentéktelen dudor: jóval több annál. Olvass tovább, hogy megismerd a különböző részeit!

A csikló öt kulcsfontosságú részből áll: a glans clitorisból, vagyis a csikló makkjából és a csiklót fedő bőrrétegből, a fitymából, amelyek a testen kívül találhatók. Aztán itt van még a csikló teste, az izmokból alkotott szárak és a vesztibuláris rész, amely a testen belül helyezkedik el.

Az apró, borsónyi bimbó a makk, amit a fityma nevű bőrréteg véd. Úgy kell elképzelni, mint egy jéghegyet, amelynek nagyobbik részét víz borítja, ezért csak a csúcsát látjuk. Pontosan ez a helyzet a csiklóval is!

Akárcsak a szeméremajkak, a fityma mérete, alakja és színe is személyenként változik (tulajdonképpen ez ugyanaz a rész, mint a férfiak fitymája). Ha kétségeid támadnának, hogy a tiéd vajon normális-e, jusson eszedbe, amit most olvastál! Most, hogy tudod, mi micsoda, fogj egy tükröt, és vizsgáld a meg a csiklódat és a szeméremtest többi részét!

A csikló szoros kapcsolatban van a szexszel és az intimitással, és a test egy kivételesen érzékeny része, amit több mint 15 000 idegvégződés borít. [1] Formája miatt a csikló stimulálása nemcsak közvetlenül lehetséges, de a szeméremtest más részein, sőt, a hüvelyen keresztül is. Szexuálisan izgatott állapotban több vér áramlik a nemi szervekbe, amitől a csikló megduzzad. A duzzadás folyamata egészen az orgazmusig tart, ezután a csikló alakja hirtelen visszatér a normális állapothoz. Nem semmi!

A hüvely

A hüvely az az izmos cső, amely összeköti a szeméremtestet a méhnyakkal (a méh alsó részével). Gyakran szülőcsatornaként is emlegetik, mert ezen a szerven keresztül érkezik az újszülött a világra. A hüvely egy körülbelül 7-12 cm hosszú, enyhén hajlított formájú szerv, [2] és a hüvelyre is igaz, hogy nagy egyéni változatosságot mutat. Szex közben, a ciklus különböző szakaszaiban és az életed folyamán is sokszor megváltozik a mérete, az alakja és a színe.

Menstruáció közben a méhből a vér a méhnyakon és a hüvelyen keresztül ürül ki a testedből. Vannak olyan menstruációs termékek, például a tampon és a menstruációs kehely, amelyek a hüvelybe helyezve gyűjtik össze vagy szívják magukba a menstruációs váladékot. Ha még nem használtál ilyesmit, első ránézésre ijesztőnek tűnhetnek, de hidd el, egy kis gyakorlással gyorsan átlendülhetsz a kezdeti nehézségeken!

A hüvely rendkívül rugalmas: megtart egy apró tampont, de ha kell, képes annyira kitágulni, hogy egy újszülött is elférjen benne, miközben világra jön. Ez a hüvely falát borító göröngyös redőknek, vagyis a nyálkahártyaredőknek (rugae) köszönhető. Ha el akarod képzelni őket, gondolj a harmonika redőire vagy a pliszírozott szoknya hajtásaira.

Az intim zóna részét képező hüvely a testen belül helyezkedik el. Rajta keresztül jutunk el a méhnyakhoz, majd a méhhez, és a női szaporító szervrendszer többi részéhez. Olvass tovább, hogy megismerd a női nemi szervek összehangolt, ciklikus működését!

A női nemi szervek

Most, hogy már sokat tudsz az intim zónáról, beszéljünk egy kicsit a női nemi szervek sokrétű szerepéről és bámulatos működéséről! Ez a szervrendszer egyszer csodálatos élvezetben részesít, máskor elviselhetetlen fájdalmat okoz, és képes a teremtés csodájára, vagyis egy gyermeket világra segíteni!

A női szaporító szervrendszer részei a hüvely, a petefészek, a petevezeték, a méh és a külső nemi szervek (pl. a szeméremtest). Biztosan tanultál róluk biológiaórán vagy egy iskolai szexuális felvilágosító órán (vagy hallottál róluk egy szülőtől, rokontól, baráttól…), de azért nem árt felidézni a legfontosabb tudnivalókat!

A petefészek

A méh két oldalán elhelyezkedő petefészkek ovális mirigyek, amelyek petesejtet termelnek és adnak le. Ösztrogént és progeszteront termelnek: ezek a hormonok a termékenységben játszanak szerepet, és szintjük gyakran változik. A PMS-hez is közük van, és nagyban befolyásolják a közérzetedet.

A petevezeték

A petevezetékek kötik össze a petefészkeket a méh felső részével, és általában ez az a hely, ahol a petesejt megtermékenyül. Ezt követően a petevezeték végén található ujjszerű nyúlványok, az úgynevezett fimbriák segítenek eljuttatni a petesejtet a petefészekből a méhbe.

A méh

A méh ad otthont a magzatnak a megtermékenyülés után. Két részre osztható: az egyik a méhnyak, vagyis a méh alsó csatornája, ahol behatol a sperma; a másik része pedig a méhtest, amely méretének akár ezerszeresére is képes megnőni, hogy megtartsa a növekvő magzatot. [3]

A méh fala (vagyis a méhnyálkahártya) megvastagszik, és táplálja a megtermékenyített petesejtet, amely beágyazódik ebbe a falba. Ha a petesejt nem termékenyült meg, a méhnyálkahártya és a megtermékenyítetlen petesejt menstruációs vér formájában kiürül a szervezetből. A vér a méhnyakon és a hüvelyen át távozik.

Szeresd az intim zónádat

Ez minden, amit tudnod kell az intim zóna különböző részeiről és a női nemi szervekről. Azért fontos, hogy tisztában legyél mindezzel, mert így jobban megérted, mi zajlik le a testedben, és nem fogsz annyit aggódni az intim zónád vagy a menzesz közben tapasztalt érzések miatt. Lesz mit megemésztened… de ha valami nem világos, kérdezd meg a szüleidet, a nővéredet, a legjobb barátnődet, vagy olvass tovább a mítoszokról és tényekről a Libresse honlapján!

Egészségügyi nyilatkozat

A cikkben szereplő egészségügyi információk kizárólag információs forrásként szolgálnak, és nem használhatók fel semmilyen diagnosztikai vagy kezelési célra. Egészségügyi problémáiddal mindenképpen fordulj orvoshoz![Hivatkozások]

[1]   https://www.healthline.com/health/womens-health/clitoral-hood

[2]   Anatomy: pelvic viscera. In: Hoffman BL, Schorge JO, Schaffer JI, Halvorson LM, Bradshaw KD, Cunningham FG. Williams Gynecology. 2nd edition. New York: McGraw Hill Medical; 2012. p.928-937.

[3]   https://www.healthline.com/health/womens-health/enlarged-uterus

Továbbolvasok