Rajzolt tamponok egy sorban, lógó zsinórral.

Hurrá, sikerült behelyezni a tampont! Ez szuper hír, ám azt is meg kell tanulnod, hogyan kell eltávolítani.

Ha csak most kezdtél tampont használni, biztosan izgulsz a kihúzás miatt. Nyugi! Nagyon egyszerű feladat, hamar rá fogsz jönni a nyitjára. Gyengéden, de határozottan húzd meg a zsinórt, és a tamponnak könnyedén ki kell csusszannia. Nem kell sietned, apránként is kihúzhatod, ha úgy könnyebbnek érzed. Mielőtt nekifognál, lélegezz mélyeket, hogy ellazulj!

Miért nem tudom könnyen kihúzni a tampont?

Ha nem sikerült kihúznod a tampont, előfordulhat, hogy még bent kell hagynod. Ugyanis az a tampon, amelyik nem szívta meg magát menstruációs vérrel, akadozhat a hüvelyben. Miért? Azért, mert a tampon nem elég síkos, és ezért hozzásúrlódik a hüvely falához. Ilyenkor az ujjad segítségével vihetsz egy kis síkosítót a hüvelybe, hogy megkönnyítsd a tampon útját. Az is segíthet, ha pisilsz egyet a kihúzás előtt, vagy végzel néhány légzőgyakorlatot, hogy ellazuljanak az izmaid.

Ne ess pánikba, ha nem találod a zsinórt! Ha terpeszállásban behajlítod a térded, és óvatosan a hüvelybe csúsztatod a hüvelyk- és mutatóujjadat, érezni fogod, hol van a zsinór. Nyugodj meg, és lélegezz mélyeket! Ha így sem sikerül, kérj meg valakit a családodból vagy akár a legjobb barátnődet, hogy instruáljon téged. S ha ez sem segít, az orvosod egészen biztosan el tudja távolítani a tampont, habár erre a legritkább esetben van szükség. A tampon zsinórja általában kilóg a hüvelyből, így a kihúzás nem szokott gondot jelenteni.

A tampont ideális esetben négy óránként kell cserélni, és legfeljebb nyolc órán át hagyhatod bent. Ez persze a menstruációd erősségén és az elfoglaltságodon múlik, ezért tudj meg minél többet arról, mikor kell tampont cserélni!

Mit tegyek, ha fáj a tampon eltávolítása?

A tampon kihúzásának nem szabad fájnia. Ha több mint négy órán át bent volt, és még így is kellemetlen kihúzni, akkor valószínűleg nem a menstruáció erejének megfelelő tampont használtál.

A fájdalom elkerülése miatt az a legjobb, ha mindig a vérzésnek megfelelő tampont használsz, és persze csak akkor használj tampont, amikor menstruálsz! Ha nem vagy benne biztos, hogy mikor fog megjönni, vagy a menzesz vége felé nem tudod, hogy lesz-e még pár csepp vérzés vagy sem, inkább tegyél be egy betétet vagy vegyél fel egy menstruációs bugyit.

Amikor két menzesz között pecsételő vérzést tapasztalsz, jobb, ha tampon helyett tisztasági betétet használsz. Ez a vékony betét remekül gondoskodik alsóneműd védelméről, így nem kell nyugtalankodnod a vérzés miatt.

Ha továbbra is fájdalmas a tampon eltávolítása, keresd fel az orvosodat, mert lehet, hogy fertőzés vagy valami más áll a háttérben.

Hogyan dobjam ki a tampont?

Légy körültekintő, amikor kidobod a tampont! Soha ne húzd le a vécén, mert dugulást okozhat. Ehelyett csomagold be egy kevés vécépapírba, és dobd a szemetesbe. Ezután moss kezet, helyezz be egy új tampont, újra moss kezet, és már mehetsz is a dolgodra.


Néhány alkalom múlva a tampon cseréje és kidobása is rutinosan fog menni. Lehet, hogy ragaszkodsz a tamponhoz, de az is előfordulhat, hogy inkább másmilyen menstruációs terméket használnál. Ez egy személyes döntés. Ha szeretnél többet tudni a tamponhasználatról, olvasd el, mire kell még ügyelned!

Egészségügyi nyilatkozat

A cikkben szereplő egészségügyi információk kizárólag információs forrásként szolgálnak, és nem használhatók fel semmilyen diagnosztikai vagy kezelési célra. Egészségügyi problémáiddal mindenképpen fordulj orvoshoz!

Továbbolvasok