Egy méh diagramja, amelyen látszik a méhfalba beágyazódott petesejt

Előfordul, hogy a menstruáció látszólag minden ok nélkül sokkal rövidebb és gyengébb, mint általában. Meglepő módon ez a terhesség egyik korai jele is lehet! De hogyan lehet megkülönböztetni a beágyazódással járó vérzést a normális vérzést kísérő pecsételéstől?

Ha görcsöl a hasad, és egy kevés vérzést is tapasztalsz, könnyen gondolhatod azt, hogy most kezdődik a menstruációd. Ám ez nem mindig van így. Sőt, mindez azt is jelentheti, hogy terhes vagy! Ugyanis a teherbe esés egyik első fázisa a beágyazódás, vagyis amikor a megtermékenyített petesejt befészkeli magát a méhnyálkahártyába. [1]

Sokan nem tudják, de a beágyazódás enyhe pecsételéssel és alhasi görcsökkel járhat. Ez teljesen normális a terhesség korai stádiumában: minden 4. nő tapasztalja ezeket a tüneteket. [2]

A továbbiakban megismerheted a beágyazódási vérzés és fájdalom fontosabb jellemzőit, ami azért fontos, mert így jobban felismerheted tested jelzéseit.

Milyen a beágyazódási pecsételés?

A beágyazódásra általában a védekezés nélküli szeretkezéstől számított 6-12 napban kerül sor. Ez a folyamat néha megsérti a méhfalban futó apró ereket, ami pecsételő vérzésben nyilvánulhat meg.

Tehát a beágyazódás is járhat a menstruációhoz hasonló vérzéssel, ezt azonban nem a hormonok idézik elő. A következő jelek is beágyazódási vérzésről tanúskodnak.

  • A vér színe halványabb, mint amikor menstruálsz: rozsdabarna vagy halvány rózsaszínű.
  • A vérzés kifejezetten enyhe. Inkább pecsételésnek nevezhető, mint vérzésnek. A vérzés olyannyira gyenge, hogy még egy betétet vagy tampont sem telít meg, valójában csak néhány cseppről van szó. Ettől függetlenül nyugodtan használj tisztasági betétet vagy menstruációs bugyit, hogy tisztábbnak érezd magad.
  • A vérzés rövid ideig tart. A beágyazódás rövidebb idő alatt lezajlik, mint a menstruáció: 2 órától 3 napig tarthat. [3]

Tehát ha erős, piros színű vérzést tapasztalsz, amely 3 napnál tovább tart, akkor nem beágyazódási pecsételésről van szó, hanem menstruációról. Ha biztosra akarsz menni, végezz el egy otthoni terhességi tesztet, vagy beszélj az orvosoddal!

Hogyan kell elképzelni a beágyazódási fájdalmat?

A beágyazódással és a menstruációval járó görcsös fájdalmat nem egyszerű megkülönböztetni egymástól, mivel mind a kettőre jellemzők az összehúzódások és a tompa, de folyamatos alhasi fájdalom. A beágyazódási görcsök általában enyhébbek szoktak lenni, és rövidebb idő alatt elmúlnak.

Gyakran jellemzik őket húzó, bizsergő érzéssel. Bármelyik esetről legyen szó, nyugodtan bevehetsz egy fájdalomcsillapítót, ha a sajgás már annyira elviselhetetlen, hogy tönkreteszi a napodat.

Aggódsz, hogy a beágyazódási pecsételés vagy fájdalom bajt jelent? Szerencsére ezek a tünetek csak a legritkább esetben jeleznek problémát a terhesség korai fázisában. Ám ha a várandósság későbbi szakaszában jelentkezik vérzés, azt már komolyan kell venni. Ilyenkor azonnal keresd fel az orvosodat! A terhesség eleji könnyű vérzés csupán azt jelzi, hogy egy csodálatos időszak vár rád, amelynek a végén családod új taggal fog gyarapodni. További információkért olvasd el a menstruációs és a terhesség kapcsolatáról szóló írást, valamint a Hogyan változik a test a terhesség alatt? című cikket!

Egészségügyi nyilatkozat

A cikkben szereplő egészségügyi információk kizárólag információs forrásként szolgálnak, és nem használhatók fel semmilyen diagnosztikai vagy kezelési célra. Egészségügyi problémáiddal mindenképpen fordulj orvoshoz![Hivatkozások]

[1]  Hasan R, Baird DD, Herring AH, Olshan AF, Jonsson Funk ML, Hartmann KE. Patterns and predictors of vaginal bleeding in the first trimester of pregnancy. Ann Epidemiol. 2010;20(7):524-531. doi:10.1016/j.annepidem.2010.02.006

[2]  https://www.ivi.uk/blog/what-is-implantation-bleeding/

[3]  https://americanpregnancy.org/pregnancy-symptoms/what-is-implantation-bleeding-24176/

Továbbolvasok