Boldog nő fekszik az ágyban

Orgazmus, elélvezés, kielégülés, gyönyör… Sok szó van rá. Lássuk, milyen érzés, és honnan tudhatod, hogy te is átélted!

Emlékszel azokra a kínos szexuális felvilágosító órákra a suliban? Amikor óvszert kellett húzni egy banánra, meg a nemi úton terjedő fertőzésekről szóló hegyibeszédek... Nem volt egy kéjmámor! Pedig pont ez lett volna az, amiről többet kellett volna tanulnunk. Vagyis az orgazmusról, különösképpen a női orgazmusról.

Akkor itt az idő! Íme mindaz, amit tudnod kell az orgazmusról.

Milyen érzés az orgazmus?

Általában úgy definiálják, mint egy intenzív gyönyörérzet, amely szexuális aktus közben jön létre. [1] Az orgazmus tulajdonképpen az, amikor az egyre fokozódó szexuális stimuláció után egyszer csak elengeded magad. Valahogy úgy képzeld el, mint amikor felvonják a kocsit a hullámvasúton, majd egyszer csak lezúdul a kocsisor, téged meg elönt az adrenalin. Orgazmus közben összehúzódik a pénisz, a hüvely és a medenceizmok. [2]

Általában minden orgazmus remek érzés, mert közben endorfin szabadul fel a testben, ami boldogsággal árasztja el az embert. Ugyanakkor mindenkiből más fizikai reakciót válthat ki. A nemi izmok összehúzódása mellett az is teljesen normális, ha hirtelen nem jutsz levegőhöz, átfut rajtad egy hőhullám, izzadsz, melegséget érzel a nemi szervedben, összerándul a tested, vagy épp késztetést érzel rá, hogy felnyögj vagy felkiálts (vagy mindezt egyszerre). [3]

A férfiak orgazmusa szinte mindig egy szürkésfehér, zselés folyadék kilövellésével jár, ami a pénisz hegyén hagyja el a testet. Ez az ondó: spermákból és egyéb testnedvekből áll. A nőknél is előfordulhat valamilyen áttetsző nedv kibocsátása, de ez kevésbé gyakori. [4]

A saját orgazmusod is időről időre változhat: egyszer kéjes sikolyra fakasztó tűzijátékok robbannak benned, máskor csak egy apró összehúzódást érzel a nemi izmokban, ami ugyanolyan jó érzés, csak másképp. Akármilyen is legyen az orgazmusod, az a lényeg, hogy élvezd! Remek formája a fizikai és érzelmi lazításnak.

Hogyan érhetem el az orgazmust?

Az orgazmus általában a szexuális ingerlésre adott válasz. De a szexuális stimulálásnak számtalan módja létezik, nem csak szex közben kerülhet rá sor. A szexuális stimulációnak számos olyan fajtája van, még szex nélküli is, amely orgazmussal végződik.

S ha már a stimulálásról van szó, valószínűleg neked is van kedvenced – de az sem baj, ha még nem találtál rá. Adj időt a testednek, és próbálj ki néhány újdonságot egyedül vagy a partnereddel!

A csikló külső izgatása

A csikló makkja a szeméremtest legelején található, legnagyobb része viszont nem látható, mert a fityma nevű bőrredő fedi. S habár méretre apró, valahol meg óriási, hiszen 15 000 idegvégződés borítja! [5] Szóval nem meglepő, hogy a csikló izgatása meghozza a szexuális vágyat, és még az orgazmusig is eljuttathat.

Alakja miatt a csikló érintéssel vagy dörzsöléssel kívülről is izgatható (ezt megteheti a partnered a közös együttlét során, vagy te magad, önkielégítés közben), de belülről, a hüvelyből is stimulálható a behatolás után. Szexuálisan izgatott állapotban a csikló a vérbőség miatt megduzzad, de később visszaáll a normál állapotba.

Belső, hüvelyi izgatás

Azt nevezzük hüvelyi izgatásnak, amikor a hüvely izmai aktiválódnak behatolás közben, történjék az egy pénisszel, vagy amivel csak akarod, például ujjakkal, szexjátékokkal és így tovább. A hüvelyből még a csikló is izgatható! Elképzelhető, hogy nem tudod megkülönböztetni a hüvelyi és csiklóorgazmust, mert mindkettő ugyanolyan gyönyörrel jár.

Egyéb izgatás

Nemcsak a hüvelyed és a csiklód képes beindítani, erre más testrészek is lehetnek erogén zónák. Izgalomba jöhetsz, ha a párod megérinti a melledet, az ánuszodat, a lábfejedet, a füledet, a hasadat… és még sorolhatnánk.

Orgazmusod lehet edzés közben is (amikor intim testrészeid vérellátása hirtelen megnő), alvás és még ülés közben is: vannak olyan pozíciók, amelyek megkönnyítik a medenceizmok aktiválását anélkül, hogy bárki hozzád érne. Ez persze mind nagyon egyéni lehet. Szóval ne azt nézd, hogy másokat mi indít be. Ehelyett fedezd fel, mi az, ami téged hoz izgalomba! A párod is sokat segíthet, hogy kiderüljön, mi az, ami jólesik.

Mi van akkor, ha nem vagyok képes az orgazmusra?

Igaz, hogy az orgazmus szuper érzés, de ettől még nem erről kell szólnia a szexnek. Az egész élmény számít, nemcsak a végkifejlet. Ne érezd úgy, hogy muszáj a csúcsra jutnod, mert akkor lenyűgözöd a partneredet. A filmekben mindig mindkét fél csodával határos módon egyszerre éli át az orgazmust. A valóság más. Ilyen elvárásokat ne támassz magaddal szemben!

Az is teljesen normális, ha nem vagy képes minden áldott nap vagy egy bizonyos időszakban orgazmust átélni. Van úgy, hogy az embernek épp nincs kedve a szexhez, vagy szexuálisan épp kielégítve érzi magad, vagy egyszerűen csak fáradt.

Ám vannak komolyabb esetek is. Van, amikor múltbeli traumák miatt képtelen valaki orgazmust elérni, sőt, bizonyos gyógyszerek is közrejátszhatnak. Egy biztos: ez a te tested, és senki nem kényszerítheti semmire. Ha szeretnél beszélni valakivel, tudd, hogy vannak olyan orvosok és terapeuták, akik kifejezetten a szexre specializálódtak. Egyébként az évek során egyre jobban megismered majd a testedet, és rájössz, hogy mik a szexuális preferenciáid. Szóval türelem, nem késel le semmiről!

Akár a partnereddel szexelsz, akár maszturbálsz, annak élvezetes, örömteli és felemelő élménynek kell lennie. Megeshet az is, hogy egyszerűen nem szeretsz elélvezni. Tudod, mit? Ez is teljesen normális! Igazából nincs szükséged orgazmusra ahhoz, hogy élvezd a szexet. Ne gyötörd magad! Hagyd, hogy a tested vezessen, és élvezd a kalandot. Ha szeretnél többet tudni a szexről, olvasd el kérdés-felelet gyűjteményünket, amelynek témája a szexuális izgalom és a biztonságos szex.

Egészségügyi nyilatkozat

A cikkben szereplő egészségügyi információk kizárólag információs forrásként szolgálnak, és nem használhatók fel semmilyen diagnosztikai vagy kezelési célra. Egészségügyi problémáiddal mindenképpen fordulj orvoshoz![Hivatkozások]

[1]  https://www.nhs.uk/common-health-questions/sexual-health/what-is-an-orgasm/ 

[2]  https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/orgasm 

[3]  Safron, Adam. “What is orgasm? A model of sexual trance and climax via rhythmic entrainment.” Socioaffective neuroscience & psychology vol. 6 31763. 25 Oct. 2016 

[4]  https://www.issm.info/sexual-health-qa/do-women-ejaculate/ 

[5]  https://www.healthline.com/health/womens-health/clitoral-hood

Továbbolvasok